Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рамсес Гайего: Квантовите компютри могат да помогнат да се намери лечение на рак

Рамсес Гайего, изпълнителен заместник-председател, Quantum World Association
Снимка: Добромир Видев

Квантовите компютри са още бебета, но няма да чакаме десетилетия, за да пораснат. Тогава те ще решават проблеми, за които още дори не подозираме. Това каза Рамсес Гайего, изпълнителен зам.-председател на Quantum World Association, който бе гост на форум, посветен на киберсигурстта.

Асоциацията обединява професионалисти, фирми, хора от академичните среди, които имат желанието да разберат, че работата по създаването на квантови компютри преминава от лабораториите, от света на физиците и математиците, IT-тата, към една дисциплина, която все повече ще бъде предизвикателство.

„Едно от полетата, в които се работи е квантовата комуникация, сигурната комуникацията. Сигурността, че никой не може да се намесва по време на комуникацията. Да си сигурен, че ако казваш, че си ти, това наистина си ти. Имате съоръжения, технологии и методологии, които не само криптират, но и абсолютно осигуряват, че това си ти, системата, данните в нея са също осигурени“, каза Гайего.

По думите му вече и правителства инвестират в квантови компютри.

„Например Китай, Съединените щати, Канада, Австралия. Защо? Защото виждат, че границите на тайните в света могат да паднат много скоро. Представете си ядрената енергетика или стратегиите за защита на една държава, които военните правят. Неща, които са със значение за обществото. В момента в който можеш да ги „разкодираш“, става…уау“.

Сегашните технологии ще станат отживелица

„В момента използваме технология, която след влизането на квантовите компютри ще бъде отживелица. Нашата цел е да накараме обществото да обърне внимание на проблеми, които дори още не съществуват, проблеми, които днес не ги виждаме. Те ще бъдат решавани чрез този масивен източник на данни, който ще ги обработва и ще дава сила за да се решаваме проблемите“, каза Рамсес Гайего.

Според него квантовите компютри може да бъдат използвани в търсенето на нови молекули за лекарства, които могат да помогнат на хората да бъдат излекувани.

„Ето друг пример - отиването до Марс също може да бъде подпомогнато от квантов компютър. Отново - няма как да ви дам точен отговор за ползите, защото наистина квантовите компютри ще ни помогнат да решим проблеми, за които ние днес не можем да се досетим и не можем да си представим. Възможно е също да намерим начин - във  фармацевтичната индустрия, да намерим лечение на рак, на СПИН или, примерно, фармацевтичните компании да намерят най-късия път на едно лекарство до пазара, защото в момента подобни неща отнемат години заради тестването на много разработки."

Къде е Европа

„Европа е изгубена в тази квантова сфера. Европа си има други геополитически проблеми, географски проблеми. Но по въпроса за квантовите компютри - 2016 г. Европейският съюз се съгласи да инвестира един милиард, това са много пари. Но към днешна дата програмите като „Хоризонт 2020“… Европа се чуди на коя държава да даде от тези пари и какво всъщност да направи с тях. Например, в Австрия, във Виена има фантастичен център за квантова технология. И те вероятно биха заслужавали подобно инвестиране. Обаче в Барселона, в Испания, имаме при нас институт по светлина, който е водещ в света. И по тази логика си мисля, че и Барселона би заслужава пари“.

„Какво говорим за Белгия, Италия, България? Разбирате ли, Европа загуби в начина, по който да измисли по какъв начин да даде тези пари, на кого да се дадат. И докато ние в ЕС се чудим как да разпределим един милиард - долара ли са, евро ли са, само една лаборатория в Китай дава 10 милиарда, само една компания. И това вече наистина променя правилата на играта“, допълни Рамсес Гайего.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
 Проф. Панайот Карагьозов

Проф. Панайот Карагьозов: "Петте кьошета" е роман пъзел, в които героите постигат катарзис

"Може би преди три години започнах да пиша романа , паралелно с разказите, които изненадващо за себе си, също започнах да пиша по време на пандемията, сподели за "Нощен Хоризонт" проф. Панайот Карагьозов, преподавал дълги години в СУ и автор на новата си книга-  "Петте кьошета" . "Петте кьошета" е първият роман на проф. Панайот Карагьозов , който..

публикувано на 16.07.24 в 10:42

Кристина Александрова: Човек до последно трябва да опитва да постигне дори невъзможното

Весела и небрежно звучаща като италианска канцонета – така описва себе си оперната певица Кристина Александрова, гост в рубриката „Горещо сърце“. Тя е незряща и от няколко години работи като музикотерапевт с деца и младежи от Дневния център за хора с епилепсия в София.  На 44 години Кристина Александрова продължава да сбъдва мечти, да се..

публикувано на 14.07.24 в 07:05
Надка Денчева

77-годишната Надка Денчева - спортната гордост на Павликени

Павликени има своята нова спортна гордост. 77-годишната Надка Денчева смая всички и с майсторство и издръжливост спечели златния медал за ветерани на 50-ия национален мастърс турнир по тенис на маса в курортния комплекс "Албена". Бившата трактористка не се дава на младите , продължава да спортува, готви се за следващия си турнир и е запалена фенка..

публикувано на 13.07.24 в 07:50
Владимир Карамазов

Владимир Карамазов: Фотографията дава възможност да разказваш

Фотографията дава възможност да разказваш. Това каза в предаването "РадиоТочка" актьорът Владимир Карамазов, който е и награждаван фотограф. "В последната година и половина се пренасочих към най-смислената част от фотографията, заради която исках да стана фотограф, защото исках да започна да разказвам моите истории и темите, които мен ме..

публикувано на 12.07.24 в 19:26

Марина Маринова: Музиката винаги е с мен

"Музиката винаги е с мен, независимо къде се намирам". Това каза в интервю за предаването "Хоризонт за вас" и рубриката "От другата страна на Радиото" музикалният редактор Марина Маринова, която е и водеща на "Музикална шарения". Тя работи в БНР от година и споделя, че се чувства точно на мястото си.  "Може би слушателите ме свързват с народната..

публикувано на 12.07.24 в 15:55
Емил Пеняшки

Емил Пеняшки: Животът не е в крайности

"Казвам се Емил Пеняшки и съм на много години вече", казва актьорът, който преди 40 години става част от врачанския театър. "Аз се опитвам да не съм постоянно в роля. Надявам се като изляза от сцената да не съм в роля. Опитвам се да съм си аз." За него най-важното е семейството и децата. След това са мечтите. Съпругата му Капка Пеняшка също е..

публикувано на 30.06.24 в 07:39
Мартен Калеев - писател

Мартен Калеев: Мисията на човека е да инвестира в човечност

Писател, учител, журналист, общественик - такъв е Мартен Калеев. Литературата го среща с добрите хора, с благородни намерения и с горещи сърца. Най-голямото качество на човека е да премълчава, казва авторът на "Всичко и нищо", "Тъгата идва привечер", "Очите на жаждата". Когато даваш, получаваш повече, убеден е Калеев. "Най-голямата..

публикувано на 23.06.24 в 08:00