Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Вулджев, ЕКИП: Кърджали е с най-проблемни финансови показатели

Снимка: Колаж: Полина Тодорова

До голяма степен кандидатите за кметове и общински съветници в предстоящите избори нямат представа какви са наистина проблемите на градовете. Това заяви пред БНР Георги Вулджев от Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП), който днес ще представи най-новия си доклад за икономическото състояние и развитие на малките областни центрове в България.

Става въпрос за 8 общини, които са най-малките общини и областни центрове – Монтана, Ловеч, Разград, Търговище, Кърджали, Кюстендил, Смолян и Силистра.

„Това са общините с най-малко градско население, които са и областни центрове. В много отношения някои от тях са и най-изоставащите общини. Данните показват, че за последното десетилетие те по-скоро изостават от развитието на страната, т.е. останалата част от българската икономика расте по-бързо. …преди да говорим за някакви решения, първо трябва да знаем какви са сериозните проблеми, а ние дори това не знаем в повечето случаи. Виждаме този доклад като първа стъпка с надеждата да инициираме една по-сериозна и трезва дискусия с реални факти и данни по темата, а не да се спекулира чрез политическа демагогия“, посочи Вулджев в предаването „Преди всички“.

Причините

Самите общини нямат толкова инструменти, за да стимулират икономическия си растеж, отбеляза той и добави:

„Там, където има сравнително добър икономически растеж, това ясно си личи, например в общини като Монтана и Смолян. Там се вижда, че те усвояват много повече еврофондове – това е един от основните инструменти. В останалите аспекти на общинската политика разликите не са толкова значителни“.

Според него един от инструментите, чрез които общините биха могли да имат повече гъвкавост и да се развиват, е да се проведе данъчна централизация.

Анализът на ЕКИП покрива всички основни отрасли. Според него най-задлъжнялата община е Смолян, като през последните две години се наблюдава спад в дълга. Общината с най-проблемни финансови показатели е Кърджали, посочи още Вулджев.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Германия удължи надзора и попечителството върху местните активи на "Роснефт"

Германското правителство удължи с 6 месеца надзора и попечителството си над местните активи на руската "Роснефт" до 10 март следващата година в очакване на техните продажби на Катар, заяви в понеделник министерството на икономиката,   предаде Ройтерс. Бъдещето на германските активи на "Роснефт", които включват дял от 54,17% в рафинерията "Пе..

публикувано на 02.09.24 в 20:58
Фреди Белери

Гръцкият евродепутат Фреди Белери беше освободен от затвор в Албания

Гръцкият евродепутат Фреди Белери беше освободен от затвор в Албания, където излежава присъда за купуване на гласове. Белери е освободен условно, но не е оневинен, подчерта неговият адвокат пред гръцките медии. При излизане от затвора евродепутатът заяви, че борбата му за справедливост едва сега започва. Защитниците му по обвинението за..

публикувано на 02.09.24 в 20:45

Иван Иванов е освободен от длъжността заместник-министър на отбраната

Със заповед на министър-председателя Димитър Главчев от длъжността заместник-министър на отбраната е освободен Иван Иванов, съобщават от правителствения пресцентър. Освобождаването на Иван Иванов е по предложение на министъра на отбраната Атанас Запрянов, допълват от МС.

публикувано на 02.09.24 в 20:42
Дейвид Лами, британски външен министър

Обединеното кралство ще спре някои продажби на оръжия за Израел

Обединеното кралство ще спре някои продажби на оръжия за Израел, обяви външният министър Дейвид Лами, като допълни, че решението идва след преглед на лицензите за износ на оръжия от Обединеното кралство, който заключава, че има "ясен риск" те да бъдат използвани по начин, който може да наруши международното право. Около 30 от 350-те лиценза..

публикувано на 02.09.24 в 20:33

Допълнителни места в София и Пловдив за получаване на мобилен код за достъп до пациентското досие

От утре, 3-ти септември, желаещите да получат улеснен достъп до пациентското си досие през мобилен телефон могат да потърсят съдействие от здравните институции на няколко допълнителни места в София и Пловдив. Това съобщиха от здравното министерство в първия ден от предоставянето на новата услуга. Освен в офисите на Здравната каса,..

публикувано на 02.09.24 в 20:26

МФ очаква бюджетен дефицит от 1,6 млрд. лева за първите осем месеца на годината

Дефицит от 1,6 млрд. лева се очаква към края на август, сочат прогнозите на финансовото министерство. Това прави 0.8 % от прогнозирания брутен вътрешен продукт. Приходите, помощите и даренията по консолидираната фискална програма (КФП) към август 2024 г. се очаква да бъдат в размер на 46,5 млрд. лв., което е 61,8 % от годишните разчети...

публикувано на 02.09.24 в 19:57

Корнелия Нинова: Няма опасност БСП да има две листи за парламентарните избори

Няма опасност БСП да има две листи за парламентарните избори, заяви Корнелия Нинова, която вчера беше изключена от социалистическата партия от националния ѝ съвет. Пред bTV Нинова каза, че не могат да се правят паралели между БСП и ДПС, защото в БСП има само един председател и той може да дава пълномощни, а в ДПС са двама равноправни..

публикувано на 02.09.24 в 19:50