Албумът 'In modo bulgaro' - приносът на Радиосимфониците към Годината на Панчо Владигеров

Снимка: Музикална къща БНР

Дългоочакваният албум с музика на Панчо Владигеров, записана от Симфоничния оркестър на БНР под диригентството на Марк Кадин, е вече факт - изданието на Музикална къща БНР ще бъде на разположение на меломаните по време на концертите на състава в зала "България".

Албумът 'In modo bulgaro' е приносът на Радиосимфониците към Годината на Панчо Владигеров. За солист е поканен блестящият български цигулар със световна кариера Светлин Русев, на когото са поверени две от пиесите - Рапсодия "Вардар" и "Песен" из "Българска сюита", които самият автор е аранжирал във версии за цигулка и оркестър. В диска присъстват и рядкоизпълнявани произведения на Владигеров като Прелюдия в български стил "Богдане" из Шест екзотични прелюда опус 17, "Балкански танц" из "Картини" опус 46, "Ариозо", "Капричио" и "Азиатски танц" от опус 57.

Като добро стечение на обстоятелствата определя изпълнителният продуцент от Музикална къща БНР Марио Ангелов факта, че диригентът в тези нови записи не е българин. "Той (Марк Кадин) чете доста обективно това, което вижда в нотите, в музикалната картина. Ние се обединихме много добре, тъй като аз смятам, че има някои насложени традиции в изпълнението на Панчо Владигеров, които не ми харесват - най-малкото бих казал, че не бива да натъртваме толкова много на своята балканска същност. Хората, които се заинтересуват от диска, ще чуят, че ние сме се стремили да дадем нов поглед и да изчистим максимално музикалната картина. Самият Владигеров е натоварил тези партитури изключително много като звучене на общата маса, на целия оркестър, и понякога изваждането на по-характерните мелодични линии е малко сложно."

Освен новите записи на Радиооркестъра в албума са включени исторически изпълнения на самия Панчо Владигеров, записани през 50-те години на ХХ век и съхранявани в Златния фонд на БНР.   

Официалното представяне на новия компактдиск ще се състои на 28 септември от 19 часа в Първо студио на БНР с участието на внуците на композитора Александър и Константин Владигерови, и на пианиста Марио Ангелов - изпълнителен продуцент на изданието.

Още за осъществяването на проекта, посветен на 120-годишнината от рождението на Панчо Владигеров, чуйте в интервюто с Марио Ангелов в звуковия файл.