Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Варненско лято" спечели наградата за любим фестивал на европейската публика

Марио Хосен (в средата) получава наградата на публиката EFFE 2019/2020 в Брюксел
Снимка: ММФ "Варненско лято"

На 26 септември в Брюксел се състоя церемонията по връчването на наградите EFFE 2019/2020. В профила си в социалната мрежа Фейсбук кметът на град Варна Иван Портних съобщи:

"Прекрасна новина за Варна от Брюксел! Най-старият музикален фестивал в България, организиран от Община Варна - ММФ "Варненско лято", получи официално две престижни награди - приз за европейско качество на програмата и наградата на публиката! 

Тържеството, което бе проведено в центъра за изящни изкуства "Бозар" в Брюксел , е част от инициативата EFFE 2019-2020 (“Европа за фестивалите, фестивалите за Европа”). Престижните отличия бяха спечелени съвсем заслужено в оспорвана надпревара с общо 705 фестивали от цяла Европа. 

През последните 4 години ММФ "Варненско лято" реализира над 200 събития, които привлякоха в морската столица десетки хиляди почитатели на качествената музика, давайки възможност за разширяване на туристическия сезон в града. Призът бе връчен на артистичния директор на фестивала Марио Хосен от Тимор Наврачич - еврокомисар по образование, култура, младежта и спорта и голям приятел на Варна. 

"Европа за фестивалите, фестивалите за Европа”( EFFE) е инициатива на Европейската асоциация на фестивалите (EFA), подкрепена от Европейската комисия и Европейския парламент. 

Браво на всички, които работят всеотдайно за тази културна емблема на Варна!"

На церемонията в Брюксел бяха отличени пет европейски фестивала, избрани от международно жури с председател сър Джонатан Милс - бивш директор на фестивала в Единбург:

  - Conrad Festival, Полша

  - Festival Deltebre Dansa, Испания

  - Førde Traditional and World Music Festival, Норвегия

  - GogolFEST - Multidisciplinary International Festival of Contemporary Art, Украйна

  - Welcome to The Village, Холандия

Награди за цялостен принос получиха Фри Лейзен - основателка на Kunstenfestivaldesarts, и Дитер Кослик - бивш директор на Берлинале.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

"Варненско лято" е сред 24-те лауреати на Европейската асоциация на фестивалите

Международният музикален фестивал "Варненско лято" - най-старият фестивал в България и един от най-старите в Европа, е сред 24-те лауреати, които участват в конкурса за наградите EFFE 2019-2020, обявиха от Европейската асоциация на фестивалите (EFA) и..

публикувано на 12.06.19 в 16:12
Саймън Мънди

Саймън Мънди от Европейската фестивална асоциация: "Варненско лято" заслужава да бъде сред най-добрите!

Саймън Мънди е шотландски поет, писател и журналист, вицепрезидент на комитета „Писатели за мир“ към международната организация на писателите PEN International. В качеството си на представител на Европейската фестивална асоциация (EFA) той беше..

публикувано на 28.08.19 в 14:10
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изключителен успех и престижни награди от 31-я Международен конкурс на ЮНЕСКО във Франция за деца от арт школа „Колорит“

Броени дни остават до откриването на Олимпийските игри в Париж. Но преди да бъде запален олимпийския огън в Париж на 26 юли, 4 500 деца и младежи от цял свят участваха в конкурса на  ЮНЕСКО на тема „Олимпийските игри от древна Гърция до съвременните игри...

публикувано на 21.07.24 в 05:33
Людмила Данова

Доброто винаги тържествува в разказите на Людмила Данова

"Вещица беше Виола" е един много интересен и полезен сборник с разкази на писателката Людмила Данова. Разказите в преобладаващата част не са необичайни, не са езотерика, но са почерпени от действителни случаи и събрани в образа на Виола -..

публикувано на 21.07.24 в 04:38
Концерт от „Дни на класиката“ в Балчик през 2023 г.

"Дни на класиката" в Балчик ще се проведат за 15-и път

Петнадесетото издание на музикалния фестивал "Дни на класиката" започва на 20 юли, събота , в Балчик.  Тази година в центъра на вниманието е клавирната музика, защото Община Балчик се сдоби с два нови рояла . Средствата за тях бяха събирани в..

публикувано на 18.07.24 в 17:04
 Проф. Ваня Добрева

Ваня Добрева: Когато човек се докосне до света на Александър Божинов, разбира, че животът е усмивка

Темата за историята като шарж, през живота и творчеството на родоначалника на българската карикатура Александър Божинов представяме в "Нощен хоризонт" с проф. Ваня Добрева . С нея говорим за човека, който положи основите на политическата карикатура..

публикувано на 16.07.24 в 12:17

Изтича срокът за българското предложение за "Оскар"

До 18 юли ще се приемат номинации кой филм да е българското предложение за "Оскар", съобщават от Министерството на културата. На какви критерии трябва да отговаря националното предложение? Съгласно правилата на Американската филмова..

публикувано на 14.07.24 в 08:46

"Не си отивай" е първата песен на Цветелин Наков

"Не си отивай" е първата песен на Цветелин Наков . Тя е сбъднатата негова мечта. Цял живот е искал да се занимава с музика. Автор на текста на песента е Дамян Дамянов. "Тук е мястото да благодаря на Надежда Захариева за невероятната възможност да..

публикувано на 14.07.24 в 08:02

Мъдростта на потомката Райна Дамянова

Всъщност не ви казвам нищо ново. От двама дълбоки поети, нормално е поне една наследница да продължи поетичната нишка, макар и по свой самобитен начин. Това прави Райна Дамянова, дъщерята на Надежда Захариева и Дамян Дамянов, в стихосбирката "До..

публикувано на 14.07.24 в 05:32