Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕСРТ призова българските власти да защитят независимостта на обществените медии

Европейският съюз за радио и телевизия (ЕСРТ) и Организацията на медиите от Югоизточна Европа отправят общ призив към властите в България да защитят независимостта на обществените медии в страната.

Повод за изявлението на двете медийни организации е днешният протест пред БНР в защита на свободното слово, в който се включиха над 100 журналисти от различни медии и общественици.

В посланието на двете международни организации се припомня доклад на Европейския съюз за радио и телевизия за демокрацията и обществените медии, който ясно показва, че „силните и независими обществени медии са жизненоважни за функционирането на здрави демокрации“. Посочва се още, че съгласно чл. 10 от Европейската конвенция за правата на човека и чл. 19 от Всеобщата декларация за правата на човека свободата на медиите и свободата на изразяване са фундаментални права. И че блокирането на достъпа на гражданите до тези ресурси сериозно подкопава принципите на демокрацията.

„Журналистите трябва да могат да изпълняват професионалните си задължения, свободни от страх от преследване и политически натиск", заявяват от Европейския съюз за радио и телевизия и Организацията на медиите от Югоизточна Европа. И призовават за бързо излизане от настоящата криза с БНР.

Позиция на КНСБ

По-рано днес президентът на КНСБ Пламен Димитров коментира във Варна ситуацията в Българското национално радио. Той отбеляза, че свободата на словото е сред най-важните демократични ценности:

„Има демократични ценности и правила, които са над всичко - свободата на сдружаване, свободата на словото, на изразяване и свободата на митинги, шествия и събрания са неприкосновени. Те са сърцевината на демокрацията и независимо кой какво говори, ако някой се опитва да ги нарушава, аз винаги ще бъда защитник на тези, които ги бранят. От тази гледна точка аз съм притеснен от начина, по който стоят работите в Радиото и споделям негативните оценки към действията на изпълнителния директор“.

Ситуацията в Българското национално радио ще бъде тема на извънредно заседание на Съвета за електронни медии, което ще се проведе утре.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Журналисти от БНР и от други медии, общественици и граждани се включиха в живата верига до Телевизионната кула до сградата на Националното радио в защита на свободата на словото

АЕЖ иска международно разследване на казуса "БНР"

Около 300 журналисти, публични личности и граждани се включиха в протест в защита на свободното слово. Той се проведе пред БНР, под наслов „Да дадем сигнал“. Протестиращите образуваха жива верига от радиото до телевизионната кула...

обновено на 26.09.19 в 13:39
ВИЖТЕ ОЩЕ

Няма сигнали за щети и пострадали в Русенска област след земетресението във Вранча

Въпреки че земетресението от румънския район Вранча бе усетено и на територията на нашата страна, няма подадени сигнали за материални щети и хора в стрес. В Русе и областта, както и в съседния район на Тутракан, земетресението в късния..

публикувано на 17.09.24 в 07:59
Христофор Караджов

Христофор Караджов за изборите в САЩ: Вече се отказахме да правим прогнози

" Вече се отказахме да правим прогнози в тази кампания . Такова нещо не е имало никога в историята." Това заяви пред БНР Христофор Караджов, преподавател по журналистика в Калифорнийския университет, в коментар по хода на предизборната кампания..

публикувано на 17.09.24 в 07:57

Официална церемония за откриването на учебната година в УНСС

На церемония, на която се очаква да присъстват председателят на парламента Рая Назарян и вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова, ще бъде открита академичната година в Университета за национално и световно стопанство. За БНР..

публикувано на 17.09.24 в 07:51
Дейвид Лами

Първа реч на британския външен министър - с акцент върху климатичните промени

Днес британският министър на външните работи Дейвид Лами ще произнесе първата си голяма реч в новата си роля, като се очаква да постави акцент върху действията в борбата с климатичните промени и опита за промяната на международния имидж на Обединеното..

публикувано на 17.09.24 в 07:39
Президентите на Северна Македония Гордана Силяновска и на България Румен Радев

В Скопие продължават да обсъждат срещата Силяновска - Радев

Темата за снимката, на която зад българския президент Румен Радев и държавния глава на Северна Македония Гордана Силяновска, която беше у нас миналия петък, са поставени българският трикольор и знамето на ЕС, но отсъства държавното знаме на Северна..

публикувано на 17.09.24 в 07:31
Антъни Блинкън се качва в самолета си в Кайро, за да отпътува към Вашингтон след едноседмичната си обиколка в Близкия изток, 11 януари 2024 г.

Блинкън ще посети Египет за преговори за примирие между "Хамас" и Израел

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън ще посети Египет тази седмица, за да обсъди усилията за постигане на примирие в Ивицата Газа, съобщи Държавният департамент. Войната обаче повиши напрежението и на северната граница на Израел с Ливан,..

публикувано на 17.09.24 в 07:30

"Интел" отложи отварянето на нови фабрики за чипове в Германия и Полша

Технологичната компания "Интел" отложи отварянето на нови фабрики за чипове в Германия и Полша. Националните власти в двете страни субсидираха сериозно създаването на индустриалните мощности, които в по-широк план са свързани и с амбициите на..

публикувано на 17.09.24 в 07:21