Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Германски здравни каси ще плащат на осигурени за балнеолечение у нас

| обновено на 27.09.19 в 13:44
Снимка: Венета Николова

От пролетта на следващата година пациенти от Германия ще идват в България за балнеолечение и физиотерапия на разноски на германските здравни каси. Това съобщи Сийка Кацарова - председател на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм.

Германската национална асоциация на здравноосигурителните каси разшири през септември списъка с 14 държави, в които признава предоставянето на медицински амбулаторни услуги за профилактика, като към него добави и България, каза Сийка Кацарова. Това означава, че германските граждани, които идват у нас по линия на здравноосигурителните каси в Германия, ще заплащат само 10 на сто от цената за рехабилитация или превенция, проведена у нас. Останалата сума ще се покрива от здравната каса.

По данни на германо-българската индустриално-търговска камара в Германия в момента има 109 задължителни здравноосигурителни фондове плюс фондове "Социални грижи". От приблизително 83 милиона души в Германия над 73 милиона са били здравно осигурени в края на миналата година.

Повече от 20 милиона души годишно използват възможностите за извънболнична превенция в страната и в чужбина. Здравната каса покрива около 90 на сто от разходите на пациентите за лечение. Д-р Таня Ангелова от Съюза по балнеология и СПА туризъм посочи:

"Това са пациенти, които предимно на преден план е опорно-двигателният апарат като заболявания. България има невероятен климат, който идва като добавка към балнеолечение или таласотерапия. Климат, от който добре се повлияват както ставни заболявания, така и заболявания на дихателната система".

На здравните каси в Германия е предложен списък с хотели у нас с гарантирано качество, който впоследствие ще бъде разширен, каза Сийка Кацарова.

Очаква се около 10 хиляди германци годишно да извършат възстановителни и здравни процедури у нас.

"Историческо подписване"

„България обслужва немски туристи, които идват в България да се лекуват от 50 години. България е много добре известна на германския пазар. Нашият проблем беше, че туристите идвайки в България да се лекуват, всъщност не получаваха никакви пари обратно за разлика от Унгария, Словакия и още 14 страни. С това историческо подписване, да го кажем, от 20-ти септември вече България ще бъде абсолютно равностоен партньор на този пазар. България се бори да влезе в този списък от 50 години. И затова искам да подчертая още веднъж, че това наистина е исторически факт, което ще доведе наистина до голям поток от немски пациенти, които ще идват в България, ще се лекуват и съответно немските здравни каси ще могат да им връщат обратно парите“, посочва Калин Драганов - управител на туроператор, член на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти.

Съвместно с Германо-българската индустриално-търговска камара през пролетта на тази година в Берлин са проведени събития за представяне на СПА туризма у нас - да се разкрият възможностите в четирите сезона и да се изяснят изискванията за двустранно признаване на амбулаторни услуги в курорти за осигурени при германските задължителни здравноосигурителни каси лица. Централна роля в процеса има Германската национална асоциация на здравноосигурителните фондове, във фокуса на която са 70 милиона застраховани германци.

"В Германия в момента има 109 задължителни здравноосигурителни фондове плюс фондове „Социални грижи“. От приблизително 83 милиона души в Германия, над 73 милиона са били здравноосигурени в края на 2018 г. Повече от 20 милиона души годишно използват възможностите извънболнична превенция в страната и в чужбина", каза Кармен Щрук - заместник управител на Германо-българската индустриално-търговска камара.

Брошура за здравен туризъм с 26 хотела

Германо-българската индустриално-търговска камара съвместно с Българския съюз по балнеология и спа туризъм са изготвили брошура за здравен туризъм, адресирана към германските здравноосигурителни каси.  В нея са включени 26 хотела, които представят  своите амбулаторни профилактични терапии. Друг начин на информиране ще бъдат списанията и уебсайтовете на съответните здравни каси.

Брошурата ще бъде разширена с още хотели, които отговарят на условията, посочва Сийка Кацарова - председател на Българския съюз по балнеология и спа туризъм:

„Критерии при избор на пилотното издание за хотелите, които са включени... първият важен основен критерий е те да са сертифицирани според Наредба 2 на Министерството на туризма от 2016 г. като медикъл СПА, таласо или СПА център. Дали сме най-доброто като първа стъпка там, където Съюза по балнеология и СПА гарантира качеството. Освен това тук имаше два, три тура от немски туроператори и те ни подсказаха също кои хотели са готови да работят с немско здравноосигурени клиенти. На втори етап ще се добавят и други, които решат да се сертифицират“.

Освен голям успех за България, този пробив на Германския пазар е голямо предизвикателство, коментира Даниела Дариткова - председател на парламентарната здравна комисия:

„Критериите за качество и предлагане на услугата ще трябва да вървят по съвсем други стандарти, ще трябва да се борим с всички наши национални особености, надявам се успешно. Тук ще ни трябват пак отново обединените ни усилия, за да може да останем на този пазар. Защото това е предизвикателството - да предлагаме такива услуги, че не само присъствието там да ни бъде успех, но и устойчивостта на това постижение“, каза Даниела Дариткова.

Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.