Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Въвежда се видеонаблюдение в предприятията за изгаряне на твърдо гориво и биомаса

Ивелина Василева
Снимка: Личен архив

Промени в Закона за чистотата на атмосферния въздух бяха приети на второ четене в Комисията по околна среда. Промените предвиждат строг контрол върху операторите на горивни инсталации на твърдо гориво и биомаса.

Необходимо е да се гарантира в максимална степен строг контрол и да не се допуска замърсяване, каза в интервю за "Хоризонт" Ивелина Василева, председател на Комисията по околна среда в Народното събрание.

"Ние, колегите от парламентарната група на ГЕРБ, подкрепени от колегите от групата на „Обединените патриоти“ внесохме предложения, с които налагаме строги изисквания - да бъде въведено задължително видеонаблюдение в операторите, които работят с изгаряне на твърдо гориво и биомаса. Това са така наречените големи и средни горивни инсталации. Изискването ни е да бъде въведено видеонаблюдение както на местата, където се внася горивото в технологичния процес, т.е. да се наблюдава технологичният процес, така и на местата, където се съхранява горивото", обясни Ивелина Василева в предаването „Хоризонт до обед“.

Видеонаблюдението е необходимо да бъде обезпечено така, че да има достъп от страна на контролните органи, Регионалните инспекции по околната среда и водите и общините, подчерта тя.

"Много хора се притесняват от това, че има нерегламентирано изгаряне на непозволено гориво. По този начин - чрез видеонаблюдението, освен това операторите ще бъдат задължени да съхраняват и записите в рамките на 6 месеца, за да има възможност и за последваща проверка, ако има някакви съмнения за нерегламентирана дейност. Така хората също ще имат достъп до тази информация", допълни Василева.

Ефективният контрол е ключът към недопускане на замърсяване на въздуха, категорична е тя и добави:

"Надявам се, че след тези промени, които предлагаме, наистина ще бъдат елиминирани практики, при които нерегламентирано да се изгарят отпадъци или горива, които не са позволени. Комплексните разрешителни и оценките за въздействие върху околната среда са инструментите, които гарантират, че не трябва да бъде допускано подобно нарушение. Ако то бъде допуснато, то тогава има механизми за налагане на глоби, санкции и те ще имат и дисциплиниращ ефект, т.е. никой да не си позволява подобна практика".

При енергийното оползотворяване на отпадъците има значителни ползи за околната среда, каза министърът на околната среда Нено Димов.

"Предотвратяват се замърсяване и риск за околната среда. Това оползотворяване има и своите икономически ползи - спестяват се значителни разходи за енергийни суровини, преки разходи, свързани с депонирането на отпадъци, в това число заплащане на такси и отчисления, разходи за последващи рекултивации на депата. Важна екологична полза при изгарянето на горивата от отпадъци е свързана с намаляването на основното замърсяване на въздуха. Резултатите от периодични лабораторни анализи показват, че като цяло емисионният фактор на парникови газове е близък до този на природния газ и доста по-малък от този на въглищата. Иначе казано използването на RDF като гориво вместо въглища води до намаляване на емисиите на парниковите газове от инсталациите, което е основна цел на екологичната европейска политика", каза министърът на околната среда Нено  Димов.

В най-новото законодателство на Европейския съюз към 2035 година са заложени амбициозни цели за 65% рециклиране на битовите отпадъци и ограничаване на тяхното депониране до 10%.

"Ясно се вижда, че най-малко 25% от общото количество битови отпадъци следва да бъдат изгаряни, в противен случай целта от 10% депониране е немислимо да бъде постигната. От 2005 година досега от изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по околна среда са издадени 8 броя комплексни разрешителни за извършване на дейности по оползотворяване на RDF отпадъци", каза Нено Димов.

Повече можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Избор: Хубав тротоар без дървета или дървета без хубав тротоар

Жители на столичния квартал "Красно село" сигнализираха, че общината реже здрави дървета заради ремонт на тротоар. Отсечени са две дървета, които са на около 60 години , обясни пред БНР Десислава Брайкова, която живее в квартала. "В деня на отсичането имаше съобщение, че започват да секат дървета в локалното платно (бел. ред. локалното..

публикувано на 16.08.24 в 10:22

Величка Таседжикова: Много са проблемите в образованието, но сред тях не е пропаганда на ЛГБТ

Имаме много проблеми в образователната система, но пропагандирането на различна от традиционната сексуална ориентация не е сред тях. Това каза пред БНР Величка Таседжикова - директор на столичното 70-о ОУ "Св. Климент Охридски" и секретар на Съюза на ръководителите в системата на народната просвета, в коментар на поправките в Закона за..

публикувано на 15.08.24 в 16:51
Красимир Кънев

Красимир Кънев: Всички имобилизации и изолации да стават под видеонаблюдение

Българският хелзинкски комитет и Глобалната инициатива в психиатрията изпратиха сигнал до главния прокурор, Министерството на здравеопазването, ИА "Медицински надзор", парламентарната здравна комисия и администрацията на омбудсмана по повод трагичния случай с пожар от 6 август, по време на който почина пациент на Университетската клиника по..

публикувано на 15.08.24 в 11:24
Елин Радев, кмет на Доспат

Временна парламентарна комисия и Инициативен комитет - кой е "за" и кой "против" кмета на Доспат?

В община Доспат създадоха Инициативен комитет в подкрепа на кмета Елин Радев. Това се случи дни, след като бяха изслушани жители на общината в комисия за проверка на факти и обстоятелства относно корупционни практики и системна злоупотреба със служебно положение, извършвани в ущърб на гражданите и бизнеса, както и облагодетелстване на..

публикувано на 14.08.24 в 15:55

Украински бежанци, нуждаещи се от медицинска помощ и грижи, ще бъдат преместени от Банкя в хотел на морето

Възрастни украински бежанци с увреждания, както и украински деца, ще бъдат преместени от град Банкя край София в курорта "Свети свети Константин и Елена" до Варна . Те са настанени в учебния център на Националната агенция за приходите (НАП) в Банкя по Програма за хуманитарно подпомагане на разселени лица от Украйна с предоставена временна..

публикувано на 14.08.24 в 15:41
Кадър от Центъра за психично здраве за София-област

Тъжна констатация: 850 психиатри през 1990 г., в момента - 400, няма и толкова

Пациентите с психични заболявания пушат в пъти повече от средностатистическия пушач. За това са необходими работещи системи за известяване при пожар в психиатричните отделения и болници у нас.  Това коментира пред БНР психиатърът доц. Стефан Попов - бивш началник на Клиниката по психиатрия в Университетската болница "Св. Георги" в Пловдив...

публикувано на 14.08.24 в 10:43
Георги Стефанов

Климатичният експерт Георги Стефанов: На воден режим са в близо 92 общини

" Това, което виждаме като проблем в момента с Ловеч и Плевен - намалелият дебит на повърхностните води, е нещо, което се случва в близо 92 общини към днешна дата. 24 области на България, 297 населени места в момента страдат с воден режим . Реално са и много повече, защото има и такива с частичен воден режим. Те всеки ден се увеличават".  Това..

публикувано на 14.08.24 в 09:56