Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петролният танкер „Стена Имперо“ напусна Иран

Петролният танкер „Стена Имперо“, плаващ под британски флаг, е напуснал Иран, след като бе задържан повече от два месеца, съобщиха от шведската компания собственик „Стена Бълк“. Инцидентът породи допълнително напрежение между Лондон и Техеран в рамките на засилващата се конфронтация в района на Персийски залив между Съединените щати и Саудитска Арабия от една страна и иранските власти от друга.

Танкерът „Стена Имперо“ е отплувал от иранското пристанище Бандар Абас, където бе на котва от месец юли. Плавателният съд бе задържан от иранските войски в Омрузкия проток, след обвинения, че нарушава правилата на морското плаване. И по-конкретно, че е изключил уредите за проследяване на движението му и се е сблъскал с иранска рибарска лодка. Ерик Ханел от „Стена Бълк“ сега съобщи, че танкерът се е отправил към Дубай, където членовете на екипажа ще бъдат разпитани и ще минат медицински прегледи. Семействата на екипажа са били информирани за последните развития. Инцидентът със „Стена Имперо“ стана на 19 юли, две седмици след като ирански танкер бе задържан край Гибралтар с помощта на британския кралски флот, по подозрения, че нарушава санкциите на ЕС срещу Сирия.

Иранският танкер обаче бе освободен през август. Акцията срещу „Стена Имперо“ се преценява като ответна мярка за задържането на иранския танкер от британците. Нещо, което Техеран отрича. Кореспондент на телевизия „Ал Джазира“ заяви, че освобождаването на танкера е било планирано преди посещението на иранската делегация, начело с президента Хасан Рохани, в Общото събрание на ООН в Ню Йорк, така че е случайно съвпадението на посещението на делегацията и освобождаването на „Стена Имперо“ .


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Иран е задържал нов кораб, пренасящ горива, заради предполагаема контрабанда на дизел

В понеделник Иран е задържал в Ормузкия проток нов кораб, пренасящ горива, съобщава сайтът Spectator Index. Иранският революционен гвардейски корпус (IRGC) потвърди, че е бил заловен кораб по обвинения за контрабанда на дизелово гориво, като са..

публикувано на 16.09.19 в 14:25
ВИЖТЕ ОЩЕ
Найден Тодоров

Найден Тодоров: Опитваме се да наваксаме едни забавени процедури във Фонд "Култура"

Медиите са към министерство на културата, но по закон се води само списък – регистър, на медиите. И аз питам къде принадлежи БНР или БНТ, и електроните медии?  Министерство на културата се опитва да работи за създаването на законите,..

публикувано на 26.04.24 в 20:02

Кюстендилските абитуриенти ще дефилират по променен маршрут

Изпращането на абитуриентите от кюстендилските гимназии, до което остава по-малко от месец, но подготовката вече върви, ще става по нов маршрут и по нова концепция. Това обяви градоначалникът инж. Огнян Атанасов.  Досега тийнейджърите се събираха на..

публикувано на 26.04.24 в 19:59

Проучват кои преградни съоръжения в реките от водосбора на Янтра може да бъдат премахнати

Водостоци, прагове и бентове нарушават естественото протичане на река Янтра. За това предупреждават от Сдружението за дивата природа "Балкани" и започват пилотно проучване за премахване на преградите в реките от водосбора на Янтра във..

публикувано на 26.04.24 в 19:49

Йото Пацов: Днешната журналистика и медии са по-несвободни от тези преди 1989 г.

Степента на политическата демагогия е несравнимо по-голяма днес, отколкото едно време. Съответно обслужващият персонал в лицето на медиите боледува точно от тази болест. Това коментира в интервю пред БНР журналистът Йото Пацов, кореспондент..

публикувано на 26.04.24 в 19:15
Йенс Столтенберг

Столтенберг призова съюзниците в НАТО да увеличат помощта си за Украйна

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова от Берлин другите съюзници в Алианска да последват примера на Германия и да увеличат помощта си за Украйна. "Германия е най-големият европейски донор на военна помощ за Украйна. Вие току-що решихте да..

публикувано на 26.04.24 в 19:11

МС одобри над 195 млн. лв. допълнителни разходи за различни ведомства

Правителството одобри общо над 195 милиона лева допълнителни разходи за различни ведомства.  От пресслужбата на Министерския съвет посочват, че целта е преодоляване на разликите във възнагражденията на персонала в бюджетните организации и увеличаване на..

публикувано на 26.04.24 в 19:04

Шестима нови областни управители

Правителството освободи областните управители на Ловеч, Русе, Силистра, Сливен, София и Софийска област и назначи нови на тяхно място. Стефан Арсов, който беше заместник областен управител на област София-град е назначен за областен управител...

публикувано на 26.04.24 в 18:58