Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Боян Хаджиев: Общото събрание на ООН се превърна в сбор от монолози

Боян Хаджиев в студиото на "Хоризонт"

Сигурността в района на Персийския залив на фона на изострената реторика между Иран и Съединените щати и дебатът по изпълнението на споразумението за ядрената програма на Техеран се оказаха една от основните теми, разисквани в кулоарите на Общото събрание на ООН тази седмица. Към тях можем да добавим и предложението на Иран за план за сътрудничество за сигурността в Залива. Иранският президент Хасан Рохани заяви, че така подава приятелска ръка на съседните държави. Намерението си президентът обяви след като САЩ изпратиха допълнителни военни части в Персийския залив след нападението на 14 септември срещу саудитски петролни инсталации, за която атака Рияд и Вашингтон обвиняват Иран.

Френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Ангела Меркел отново поеха ангажимент да сътрудничат за възобновяване на диалога между Вашингтон и Техеран по споразумението за Иранската ядрена програма, след като през май 2018 година Съединените щати едностранно се оттеглиха. Възможен ли е диалогът?

Темата коментира в предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“ доц. Боян Хаджиев - преподавател по Международни отношения в УНСС.

Трудно можем да задраскаме възможността за разговор САЩ-Иран, въпреки острите реплики между Рохани и Тръмп в ООН, чието Общо събрание се превръща в панаир на суетата, в който лидерите не демонстрират, че чуват другия или хората, които са говорили или ще говорят от трибуната. Получава се сбор от монолози, при който всеки се бори за доминация на виждането си, но няма диалог и комуникация, каза доц. Хаджиев.

И това според него е голям проблем.

„Логиката на санкциите е, че може да бъде предизвикана промяна на режима (в Иран – б.р.) – народът да се вдигне и да промени вътрешнополитическия ред. Другото е да се натисне икономически елитът – да се самоизяде или да станат някакви вътрешни конфликти, които да доведат до промяна“, отбеляза още той.

Проблемът със санкциите обаче е, че дават аргументи на хората, които са против диалога.

В Ирак ситуацията от 2003 г. е коренно различна – иранците вече доминират сериозно, успяха да постигнат свои позиции…Свалянето на режима на Саддам Хюсеин бе огромна стратегическа и геополитическа грешка с този опит да се изнася демокрация, подчерта доц. Хаджиев. 

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Още месец забрана за износ на инсулини

Служебният министър на здравеопазването Галя Кондева удължи с още един месец забраната за износ на инсулини и други понижаващи кръвната захар лекарства, както и антибиотици за деца.  Министър Кондева мотивира заповедта си с данни за нередовни доставки. Износът на инсулини и детски антибиотици е забранен от началото на ноември миналата година...

публикувано на 16.05.24 в 17:58

Бивш премиер катастрофира с кола на НСО

В 17:30 часа на входа на с. Аксаково е катастрофирал автомобил на НСО, в който се е возил съпредседател на политическа коалиция и бивш премиер.  От "Продължаваме промяната" съобщиха, че в автомобила е пътувал Кирил Петков, който не е пострадал.  Катастрофата е била причинена от внезапно изскочил автомобил от път без предимство. В..

публикувано на 16.05.24 в 17:56
Президентът на Украйна Володимир Зеленски

Зеленски отиде в Харков

"Изключително тежка е ситуацията в Харковска област, но Харков в никакъв случай не трябва да пада!".   Това заяви украинският президент Володимир Зеленски, който посети днес втория по големина град в страната - само на 30-ина километра от границата с Русия, и проведе там съвещание с командването на въоръжените сили.  Украйна обвини Русия..

публикувано на 16.05.24 в 17:50
Димитър Бонзов (на преден план) на излизане от полицейското управление)

Инцидентът в Арбанаси: Повдигнато е обвинение на собственика на пистолета

Повдигнаха обвинение на собственика на револвера, с който дете простреля друго дете на 12 май на празненство за рожден ден в Арбанаси. Определена е мярка за неотклонение парична гаранция от 10 хиляди лева. Все още не са готови експертизите за причинената телесна повреда, продължава събирането на доказателства. Явор Божанков за инцидента..

публикувано на 16.05.24 в 17:42
Проф. Сергей Игнатов

Проф. Сергей Игнатов: Още сме длъжници на учителите!

"Още сме длъжници на учителите!" Това заяви пред БНР проф. Сергей Игнатов, бивш министър на образованието. "Има и бюрократични проблеми, които трябва да се решават. Учителите нямат време за творческа работа". Увеличението на заплатите в университетите също би решило само частично проблемите, посочи той в предаването "Нещо повече".  " В..

публикувано на 16.05.24 в 17:39
Олд Бейли

Обвиненият за шпионаж в полза на Русия Иванчев пледира "невинен" в британския съд

Тихомир Иванчев, който беше арестуван през февруари във Великобритания и обвинен, че е част от българска шпионска клетка заедно с други петима българи, арестувани година по-рано, днес пледира, че е невинен в Олд Бейли - Централния наказателен съд.  Това стана в рамките на насроченото за днес поредно предварително изслушване на обвиняемите,..

публикувано на 16.05.24 в 17:34
Държавна опера Русе

Изложение "Уикенд туризъм" в Русе до събота

19-о издание на туристическото изложение "Уикенд туризъм" беше открито официално днес. То ще продължи до съботния ден, а в програмата са включени атракции и забавления за посетителите.  Форумът се организира със съдействието на Министерството на туризма и в него участват над 120 занаятчии от цялата страна и представители на 44 туристически..

публикувано на 16.05.24 в 17:23