Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 22-28 септември

Владимир Павлов
Снимка: Личен архив

Сутринта на 26 септември Владимир Павлов стана първият българин, осъществил спускане със сноуборд от осемхилядник. Това стана от връх Манаслу (8163 м) в Хималаите, като българинът е направил непрекъснато спускане от 8150 до 6200 метра, отворил е нова сноуборд линия под Лагер 4 на 7450 метра.
В момента Владимир Павлов е в Базов лагер.
===
Иван Гочев е победителят в планинския ултрамаратон в Родопите К3 Ултра, 85 км. Той измина трасето над Златоград за 10 часа и 28 минути. Втори финишира Пирин Галов, трети - Божидар Антонов.
В 53-километровата дистанция първи бе Димитър Карамихов, следван от Миран Хачатрян и Атанас Караиванов, а при жените първите три места бяха заети от Десислава Цветанова, Милена Младенова и Денка Абрашева.
===
В с. Долни Лозен край София се провежда Европейски спелео форум. За първи път страната ни е домакин на подобно събитие. Участват десетки пещерняци от няколко европейски страни. В рамките на еврофорума се провежда и Национален форум, на който се отбелязват 90-години организирано пещерно движение в България. По този повод в столицата днес следобед се провежда състезание по скоростно изкачване на фасадата на НДК.
===
Днес и утре край село Врабча, община Трън се провежда традиционната годишна катерачна среща, която е и държавно първенство по скално катерене. За целта е разработен нов катерачен обект. Маршрутите са 40, с различна категория на трудност, от 4а до 8b. Има непреминати маршрути, като някои от тях могат да са дори и с по-висока категрия. Резултатите ще станат ясни утре.
===
Нов световен рекорд постави Нирмал Пурджа, след като тази седмица изкачи осемхилядниците Чо Ою и Манаслу и така успя да стъпи на 13 от 14-те най-високи върха на планетата за едва 5 месеца. До Хималайската корона му остава Шиша Пангма, за който обаче в момента е затворен от китайските власти и не се знае дали 36-годишният непалец ще може да завърши проекта си в срок от 7 месеца.
===
Швейцарецът Дани Арнолд изкатери без въже Чима Гранде в Доломитите, Италия и постави нов рекорд. Той е преминал 550-метровата северна стена по тур Комичи-Димаи за 46 минути и 30 секунди. Това се е случило на 5 септември, но стана ясно едва тази седмица. Преди постижението си 35-годишният катерач е преминал 3 пъти маршрута с осигуровка. Той разказва, че скалата е полирана и хлъзгава заради многото преминавания по нея.
Така Арнолдс вече държи скоростните рекорди на четири от шестте големи северни стени в Алпите.
===
Обилни снегове валят в района на Базовия лагер на Дхаулагири. Сред чакащите прозорец от подходящо за атака време са българинът Атанас Скатов, както и 80-годишният испанец Карлос Сория.
Огромен серак е надвиснал над ледопада Кхумбу и застрашава желаещите да атакуват Еверест този сезон. Някои от експедициите вече напуснаха Базовия лагер. Снимки от дрон показват огромен блок от лед, надвиснал над маршрута през ледопада.
Все още няма яснота дали това ще прекрати полската експедиция Лхотце-Еверест и на Анджей Баргиел, който смяташе да се изкачи на Еверест без кислород и да се спусне със ски. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кабала и рождената дата

Кабала е много древно мистично учение, което определя важна част от това, което чака даден човек в живота. Кабала не определя бъдещето, а прави връзка между очевидно житейското и човешко- предначертаното. Как можем да разберем това! Към кабалистичното чисто 142857 се добавя цялата рождена дата, например 1962417. Числата се..

публикувано на 22.04.24 в 14:31

21.04.2024 Законите на Мърфи

Чуйте рубриката от 21 април 2024 г. Водещ - Даниела Якова 

публикувано на 22.04.24 в 10:25

"С кротка нежност ще те изпълня, с ябълков дъх и с нещо без име"

Ваня Костова е родена на 18 април 1957 г. в Димитровград, израснала е в Бургас, където завършва езикова гимназия. Още като ученичка пее навсякъде, където ѝ се удаде възможност, но това ѝ пречи да посещава редовно училището.  По-късно Ваня Костова завършва Българската държавна консерватория (днес НМА „Панчо Владигеров“) в класа на Георги Кордов. Първите..

публикувано на 18.04.24 в 03:00
Верадина Начева

Екстремните спортове 7 - 15 април 2024

Верадина Начева се пребори за четвъртото място на Световното първенство по скайрънинг за мастъри (над 40-годишна възраст) в Португалия. Тя участва в класическата скай дисциплина и измина 37-километровото трасе с 2500 м изкачване за 5:01:21 часа. С разлика от секунди бяха излъчени победителите в тазгодишното издание на едно от първите..

публикувано на 15.04.24 в 13:49

14.04.24 Законите на Мърфи

Чуйте рубриката от 14 април 2024 г. Водещ - Даниела Якова

публикувано на 15.04.24 в 09:32

Нови данни за българския маршрут по най-трудния ръб на Еверест

Нови данни за българския маршрут по най-трудния ръб на Еверест ще бъдат оповестени от алпиниста Николай Петков, участник в националната експедиция през 1984 г. Идния месец, в Дома на киното в София, той ще има презентация по повод 40-ата годишнина от най-значимото постижение в българския алпинизъм. Петков сверява данни от други експедиции и ще представи..

публикувано на 13.04.24 в 12:08
В Пирин

Пътят към големите мечти е с голяма денивелация

В края на миналата седмица 27-годишният банскалия Никола Калистрин измина скоростно цялото северно било на северния дял на Пирин - най-високата и най-красива част на планината, като изкачи 30 върха за по-малко от 10 часа. Това, предадено в числа, се равнява на  42 километра, с 4600 м положителна денивелация в снежния и на места заледен Пирин,..

публикувано на 10.04.24 в 12:56