Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕП отхвърли кандидатите за еврокомисари от Румъния и Унгария

| обновено на 30.09.19 в 17:59
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Евродепутатите отхвърлиха кандидати за формирането на новата Европейска комисия, обявявайки, че двама от общо 26 са „негодни“ за постовете, предаде АФП. По този начин членовете на ЕП потвърдиха разкрития за конфликт на интереси при двамата.

Кандидатите на Румъния и Унгария Рована Плумб, предложена за ресор „Транспорт“, и Ласло Трочани („Разширяване“), са дисквалифицирани от правната комисия, точно преди изслушванията на целия бъдещ екип на ЕК. Това потвърдиха двама от евродепутатите от тази комисия – Манон Обри и Тиемо Вьолкен. 

Обри изтъкна пред журналисти, че вотът е потвърди заключението на комисията от миналата седмица, че двамата кандидати „не могат да заемат постовете си заради конфликти на интереси“.

Решението е удар за бъдещия председател на ЕК Урсула фон дер Лайен, докато Европарламентът изслушва останалите претенденти за еврокомисари от днес до 8 октомври.

Сега Унгария и Румъния трябва да предложат нови кандидати за бъдещата ЕК, която трябва да започне работа от 1 ноември.

Мнозинството от екипа, избран от Фон дер Лайен, вече потвърдена за поста, се очаква да минат през изслушванията.

В свое становище Ласло Трочани разкритикува „нечуваната несправедливост“ при дисквалифицирането си и заплаши да оспори решението в съда.

Унгария и Румъния, които първоначално застанаха зад кандидатите си, заявиха, че имат „още имена на резервната скамейка“ при необходимост.

Говорителка на ЕК заяви, че Фон дер Лайен ще реши да иска или не нови кандидати. 

След отхвърлянето на Трочани премиерът на Унгария Виктор Орбан е номинирал днес нов кандидат за ЕК, научи "Хоризонт".

Това е дипломатът Оливер Вархей, настоящ посланик на Будапеща в ЕС. 

От Румъния също има нови предложения, които отлично осведомен източник определи пред „Хоризонт“ като първоначални идеи, но добави, че очаква румънската премиерка Дънчила да назове конкретни имена. Съмненията за Плумб бяха във връзка с изтеглен от нея заем за близо 1 млн. евро, а за Трочани - за  участието на негова кантора в дейността на правителството.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Отлагат изслушването на кандидатите за еврокомисари от Румъния и Унгария

Изслушването на кандидатите за еврокомисари от Румъния и Унгария, което бе предвидено в ресорните комисии в Европейския парламент следващата седмица, се отлага.  Това става след като днес правната комисия реши, че Рована Плумб, която трябваше да поеме..

публикувано на 26.09.19 в 14:42
Мария Габриел

Европейският парламент изслуша Мария Габриел

Комисиите по промишленост, изследвания и енергетика и по култура изслушаха в понеделник вечерта Мария Габриел, която е кандидат за поста еврокомисар с ресор „Иновации и младеж“. Правната комисия на Европейския парламент не сметна за необходимо..

обновено на 01.10.19 в 07:45
ВИЖТЕ ОЩЕ
Валентина Кашчи

Валентина Кашчи - единствената учителка по български език във Всеукраинския център за българска култура

На територията на Украйна въпреки войната работят и са финансирани воюващата държава десетки културни и просветни организации. Още преди две години, с окупирането на първите украински територии от Русия, българските неделни училища в тези земи бяха..

публикувано на 07.07.24 в 10:30
Атанас Пеканов

Атанас Пеканов: България се е отказала да се бори за реформите и инвестициите по ПВУ

България се е отказала да се бори за реформите и инвестициите по Плана за възстановяване и развитие (ПВУ). Това заяви пред БНР Атанас Пеканов, бивш служебен вицепремиер по еврофондовете, и уточни: "При правителството "Денков" имаше мнозинство в..

публикувано на 07.07.24 в 10:06

Президентският дворец в Никозия вече е с нулеви отпадъци за депониране

Президентският дворец в Никозия стана първата правителствена сграда в Кипър с нулеви отпадъци за депониране. Екосертификатът бе връчен на първата дама на Кипър, по чиято инициатива бяха извършени промените. Президентската сграда днес е "зелена",..

публикувано на 07.07.24 в 09:19

Броят на загиналите по пътищата е по-нисък в сравнение с миналата година

Броят на загиналите по пътищата у нас продължава да е по-нисък в сравнение със същия период на миналата година. Това обясни за БНР експертът по пътна безопасност Любка Маринова. "България е сред държавите, която е с най-лоши пътища, най-много..

публикувано на 07.07.24 в 08:57

Национално състезание по първа помощ на БЧК

Днес ще се проведе 11-ото Национално състезание по първа помощ на Българския младежки червен кръст. В събитието се очаква над 200 доброволци от цялата страна и 20 екипа с участници на възраст между 15 г. и 19 г. да покажат уменията си за..

публикувано на 07.07.24 в 08:53

Понижение на цените на някои основни хранителни стоки на борсите

С понижение на цените на някои основни хранителни стоки, плодове и зеленчуци на борсите в страната започна юли месец, отчита Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) в седмичния си бюлетин, предаде БТА. Индексът на тържищните..

публикувано на 07.07.24 в 08:52

Студенти от военните училища и цивилни висшисти с възможност за военно обучение

Студенти от военните училища и български граждани с гражданско висше образование, ще могат да минават едногодишно обучение по военно дело. След това те могат да станат офицери от резерва. Това е едно от предложенията на Министерството на отбраната за..

публикувано на 07.07.24 в 08:47