Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия отмени присъдата на актьора Павел Устинов

Павел Устинов (23 г.) на делото в съд в Москва.
Снимка: Ройтерс

Една година условно вместо три и половина години ефективно. Това постанови Московският градски съд по предизвикалото широк обществен отзвук в Русия дело срещу актьора Павел Устинов.

Ефективната присъда беше постановена от Тверския районен съд в Москва на 16 септември. Младият актьор беше признат за виновен, за това, че по време на масов протест в Москва на 3 август е оказал съпротива при задържането си и е изкълчил рамото на служител на реда.

Журналист и правозащитник заснеха ареста и публикуваха кадрите в интернет. На тях се вижда как актьорът стои до входа на метрото и разговаря по телефона. Към него се приближават четирима бойци от „Росгвардия“, повалят го на земята, започват да го бият с палки и го отвеждат.

 Съдията Алексей Криворучко отказа да приложи видеоматериала към делото, което провокира вълна от възмущение и масова подкрепа за Устинов от актьори, режисьори, журналисти и общественици. След днешното заседание Павел Устинов заяви, че ще обжалва и условната присъда, защото е невинен.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Стотици руснаци на протест в защита на осъдени демонстранти

Стотици руснаци, включително актьори и музиканти, се събраха днес на дълга опашка пред президентската администрация в Москва в подкрепа на хвърлени в затвора демонстранти, предаде АФП. Този месец руски съдилища осъдиха 6-ма души на 2 до 4 г...

публикувано на 18.09.19 в 13:25
ВИЖТЕ ОЩЕ

Политическите реакции на акцията срещу Гайтански

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов определи като странни действията на Прокуратурата, свързани с акцията в имоти на бизнесмена Румен Гайтански:  "Странно защо Прокуратурата в момента се задейства за лице, което според медиите, е свързано с..

публикувано на 14.08.24 в 11:46

Георги Димитров: Искам да накарам младите да бъдат амбициозни, да започнат да мечтаят и да действат

"Освен да покажа българския фолклор и това, което на мен ми харесва, искам да науча децата, че има едни правила в този живот, които трябва да те движат. В днешно време доста от родителите и децата не съумяват да свикнат да се борят и да бъдат отбор. Ако..

публикувано на 14.08.24 в 11:42
Служебният министър на икономиката и индустрията Петко Николов

И икономическият министър запазва поста си в кабинета на Горица Грънчарова - Кожарева

Още един министър остава в служебното правителство на Горица Грънчарова - Кожарева. Министърът на икономиката и индустрията Петко Николов е приел предложението след среща с Кожарева, съобщиха от екипа на Николов. В новото правителство..

публикувано на 14.08.24 в 11:35

ББР: Още през 2021 г. подадохме сигнал до прокуратурата за кредита на Гайтански

Още през 2021 г. подадохме сигнал до прокуратурата за този кредит. Така Цанко Арабаджиев, изпълнителен директор и член на УС на ББР, коментира спорното плащане, отпуснато на фирма на бизнесмена Румен Гайтански , което в момента се разследва. Става..

публикувано на 14.08.24 в 11:15

Спецакция и във фирма, изпълнявала поръчки при управлението на Хасан Азис в Кърджали

Антимафиоти влязоха в офиса на фирма "ПСП строй" в Кърджали. В нея участва бившият президент на футболен клуб "Арда" Петър Пешев, на чието име се водят още 6 фирми. Проверяват се документи и се разпитват свидетели. Няма официална информация за..

публикувано на 14.08.24 в 11:06

Ръст на инфлацията във Великобритания

Във Великобритания за първи път от декември насам бе отчетено увеличение на инфлацията.  Инфлацията се е повишила над набелязаната цел от 2 до 2,2 процента през юли, показват официалните статистически данни. По-рано икономисти, анкетирани от..

публикувано на 14.08.24 в 10:36

Тихомир Безлов: При сблъсъка в ДПС се смята, че Румен Гайтански е от страната на Доган

" При този сблъсък, който наблюдаваме в ДПС, се смята, че Румен Гайтански е от страната на Ахмед Доган. Това е популярното обяснение в момента. Направи впечатление, че този заем от Българската банка за развитие дълго време не беше тема на..

публикувано на 14.08.24 в 10:36