Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Хората без гражданство нямат права

Адвокат Валерия Иларева, Фондация за достъп до права – ФАР
Снимка: Ани Петрова

Лицата без гражданство много често се оказват в ситуация да пребивават нелегално в съответната страната, защото нямат национален паспорт, нямат документ за самоличност, поради причината, че никоя държава в света не ги признава за свои граждани по силата на своето законодателство. Наскоро българското законодателство предвиди възможност след получаване на статут на лице без гражданство, да се придобива разрешение за “продължително” пребиваване.

"Тази ситуация е вид правна аномалия и може да се получи при разпадане на държави, както например разпадането на Съветския съюз, разпадането на бивша Югославия. Може да се получи поради дискриминация на жените в националното законодателство на някои държави, например такива държави са Кувейт, Иран, Ирак, когато майката не може да предава своето гражданство на своето дете и ако бащата е без гражданство или се води неизвестен поради някаква причина, детето остава без гражданство", каза адвокат Валерия Иларева от Фондация за достъп до права - ФАР.

Сагър е лице без гражданство, той е от Кувейт, но баща му и дядо му са без гражданство, въпреки че майка му е кувейтска гражданка тя не може да предаде на сина си правото за гражданство. За да може той все пак да има някакъв достъп до основни права, през един период, когато правителството на Кувейт насърчава лицата без гражданство да закупуват паспорти на други държави, това обикновено са по-бедни държави, неговите родители му закупуват ганайски паспорт и така Сагър успява да пристигне в България. Но когато изтича срокът на ганайския му паспорт, се оказва, че той не може да го поднови, защото няма семейна връзка с Гана.

"Дойдох в България преди почти 12 години. Избрах България, защото мислех, че е различен свят. Баща ми беше тук преди доста време. Той говори за България, когато беше тук и ме питаше дали искам да продължавам с моето висше образование тук в България. Аз помислих добре на какво основание ще избирам държавата, където ще продължавам моето обучение, и помислих, че те ще бъдат дълги години. Ще бъдат така една голяма загуба, ако не науча нещо съвсем различно и съвсем друго", разказа Сагър.

Проблемът да живееш без гражданство

"Просто човекът е роден без никакъв документ, без лични документи, без правото за обучение, за лечение, за да мога да имам право тук, поне акт за раждане, поне личен документ. Всичко, което Вие имате,е така натурално и нормално, когато човек е роден, има всичките тези права, а ние нямаме никакви от тези права", допълни Сагър.

Заради липсата на документ за самоличност Сагър не може да завърши специализацията си по кардиохирургия. Той е задържан за месец и половина в дома за нелегални емигранти в Бусманци.

"Но след освобождаването му, му е наложена мярка ежеседмично явяване за подписка. Всеки вторник той трябва да се явява в полицията, за да се подписва, което е доста трудно и на практика съвместимо с упражняването на лекарската професия", разказа адвокат Валерия Иларева.

Голяма част от хората без гражданство пребивават нелегално в страната

"България е направила сериозни стъпки в посока закрила на хората без гражданство, които се намират на нашата територия. През 2012 се присъединихме към Конвенциите на ООН за закрила на лицата без гражданство. Пет години по-късно – през 2017 година, въведохме в нашия закон процедура за признаване на статут на лице без гражданство, но все още хората без гражданство се страхуват да подават молба, да се явят пред Дирекция "Миграция", за да подадат молба за признаване на този статут на лице без гражданство, защото по време на процедурата те не получават дори временен документ, който да легализира престоя им, и са изключително уязвими на имиграционна задържане. Това е най-големият им страх", допълни адвокат Валерия Иларева.

Проблемът съществува в световен план. Трудно е да се даде статистика за лицата без гражданство. Българската неправителствена организация Фондация за достъп до права – ФАР стартира кампания за запознаване на обществото с темата за лицата без гражданство, пребиваващи в България.

Интервюто можете да чуете от звуковия файл. 
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Какво искаме да кажем на дванадесетокласниците днес

Тази година раздялата с училището е необичайна заради въведените мерки срещу коронавируса. Това провокира Любомира Велчева, изпълнителен директор на Международната награда на Херцога на Единбург в България , да окуражи настоящите абитуриенти в този труден, но и вълнуващ за тях период. Чрез публикация в личния си профил във Фейсбук Любомира пита..

публикувано на 25.05.20 в 11:44
Мъртвата риба край Варненското езеро

Инж. Димитър Куманов: Не работят пречиствателни станции, изградени с европари

Европейската комисия вече е открила наказателна процедура срещу страната ни за неспазване на директивата за битовите отпадъчни води. Това каза пред „Хоризонт“ инж. Димитър Куманов от Сдружение Риболовен клуб “Балканка”.     „ Наказателната процедура е за това, че не сме построили на много места пречиствателни станции . Ние вече пуснахме жалба..

публикувано на 25.05.20 в 11:10
Ивайло Калфин

Ивайло Калфин: Политиката не е джипка, която раздава пари

България е сред страните с най-много бензиностанции. Проблемът с аптеките е много по-голям, отколкото с достъпа до горива. Мнението е на Ивайло Калфин, бивш вицепремиер и социален министър. „Очевидно е, че това е някакъв интерес към този бизнес, който ще видим накъде ще тръгне“, заяви той пред „Хоризонт“. Според Калфин, ако говорим за..

публикувано на 25.05.20 в 08:27
В Германия се проведе серия от демонстрации с искане за край на социалните и икономически ограничения заради коронавируса. Инициативата е подкрепена от десни активисти, фенове на конспиративните теории и други организации. На снимката: Протест в Щутгарт, 16 май 2020 г.

Кр. Гаджоков: Конспиративните теории връщат чувството за контрол над света

През последните 10-15 години наблюдаваме едно завръщане към непрофесионализъм, към невежество, което преди не съществуваше, може би беше скрито, може би беше там, но технологиите бяха по-труднодостъпни. Тезата е на Красимир Гаджоков, IT специалист, който живее в Торонто.  При 2 милиарда потребители на Фейсбук сега я няма тази технологична..

публикувано на 22.05.20 в 08:15

Принуждават пациенти да си правят тест за коронавирус при хоспитализация

Министерството на здравеопазването публикува становище, според което не може да се поставя условие да се прави  PCR тест, заплатен от гражданите като изискване за прием или консултация със специалист в лечебни заведения . Пациенти обаче сигнализират, че са заплатили и бърз, и PCR тест, без да са заразени с Covid-19, за да имат достъп до..

публикувано на 21.05.20 в 12:36
Така изглежда клавиатурата според БДС от 1978 г.

Клавиатурата на кирилица - възможните промени

Инициатива за промяна на българската клавиатурна уредба призовава към дебати и преразглеждане на Българския държавен стандарт от 1978 година , по който се подреждат буквите и знаците в сегашния им вид. Стандартът съдържа несъвършенства, останали от времето на употреба на пишещите машини , мотивират се в свое писмо застаналите зад идеята за..

публикувано на 21.05.20 в 12:33

Хранителните разстройства все още са тема табу

Специалистите наричат най-разпространените хранителните разстройства - анорексията и булимията - двете лица на една болест. По неофициални данни пациентите с хранителни проблеми у нас са над 250 000, но броят им със сигурност е много по-голям, тъй като не всички търсят помощ от експерти. Само за една година жените с хранителни проблеми..

публикувано на 20.05.20 в 09:15