Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

12 години се бави реставрацията на храма на Кибела в Балчик

Храмът на Кибела в Балчик
Снимка: Мая Щърбанова

Една от най-интересните и значими културно-исторически забележителности в Балчик е храмът на Кибела, открит случайно при започването на строителство на хотел през 2007 година. Това е единственият храм на Богинята Майка в източната част на Балканския полуостров, а находките в него се равняват по значимост с тези в Помпей. Намерените надписи и мраморни пластики са най-многобройните откривани в паметници, свързани с култа към Кибела. Археолозите предполагат, че храмът е бил построен през 3 век пр.Хр. и е функционирал до края на 4 век, когато поради природен катаклизъм е затрупан и така е съхранен през годините.

И докато древният комплекс в Помпей в Италия посреща хиляди туристи всяка година от целия свят, то Храмът на Кибела в Балчик вече 12 години чака и се надява да получи вниманието и грижите, които заслужава.

Находките, открити през 2007 година в Балчик, са реставрирани и консервирани и са изложени в Историческия музей в града. Това са повече от десет цели или полузапазени мраморни статуи на Афродита, Пан, Посейдон, Дионис, епиграфски паметници, над 200 монети, глинени лампи и други. Самият храм е обявен за национален паметник на културата - той е държавна собственост, но върху частен имот.

"Жалкото е, че в един момент ние о- бщината и Историческия музей - да, реставрирахме находките, движимите културни ценности, но самата архитектура остава в частния имот и ние там не можем нищо да направим. Освен аз да отида и да го почистя, както правя всяка година по няколко пъти. Архитектурата долу се руши, храмът се руши, предверието е вече в наистина отчайващо състояние. Беше нормално да бъде експонирано, да бъде социализирано и да идват туристи при нас. Когато печелим ние и община Балчик, печели и България. Там има нужда и от укрепване, защото е много опасно за съседния парцел", каза за БНР Радостина Енчева, директор на Историческия музей в Балчик .

Собственикът на съседния до храма на Кибела имот Джансел Исмаилов къде на шега, къде с мъка казва, че скоро очаква да се къпе с боговете, защото къщата му пропада.

"Мисля, че стана десетина години, че може и нагоре и нищо не се предприема, все е тъй. То вътре всичко е напукано - плочки, стени, вода, канали, всичко е напукано. Аз скоро очаквам даже на кухнята ми, скоро ще се скъсат кабелите, няма да имаме ток на там, защото двете стени се отлепят. Банята слиза долу при боговете и скоро ще се къпя с тях долу", каза Джансел Исмаилов.

Преди месец на среща в  Министерството на културата са били обсъдени вариантите за публично-частно партньорство за възстановяването на Храма на Кибела, разказва един от собствениците на парцела Обретен Обретенов:

"Проблемът идва основно от много смесената форма на собственост, тъй като самият терен е изключителна собственост на нашето търговско дружество, съответно всички паметници, които са открити вътре статуи и други неща, те са собственост на Министерството на културата. Освен всичко това паметникът върви отдолу под този път, който пък е общинска собственост и на практика може би това е и основната причина, поради която толкова години едно прехвърляне на топката от общината към нас, към Министерството на културата", каза Обретен Обретенов.

Министърът на културата Боил Банов заяви при посещението си в Балчик, че укрепването на храма ще започне съвсем скоро и се закани, че ако собствениците на имота и община Балчик не стигнат до единодушно решение, то министерството ще премести целия храм в Културния институт „Двореца“ в Балчик.

"Всичко сме склонни, стига да се пази културното наследство, да се развива, да се социализира. Склонни сме и да си го вземем всичко и да го донесем тук в "Двореца". Значи за 15 дни ще го организираме. Ако не се разберат общината със собственика, ние сме склонни да подкрепим всяка добра идея за развитието, в крайна сметка и на Балчик, и на региона, и на културния туризъм, и на съхранението за паметта на такъв прекрасен обект. Обаче, ако не могат да се разберат на място, взимаме ги нещата и ги носим тук, за 15 дни. След като укрепим, в крайна сметка остана малко, знаете и кметски избори има, да видим кой ще бъде тук кмет, защото това е дългосрочно решение и ще седнем с него и със собствениците ще се опитаме да намерим най-доброто решение и за региона, и за опазване на културното наследство", каза министър Боил Банов.

Повече можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изтича срокът за българското предложение за "Оскар"

До 18 юли ще се приемат номинации кой филм да е българското предложение за "Оскар", съобщават от Министерството на културата. На какви критерии трябва да отговаря националното предложение? Съгласно правилата на Американската филмова академия в категорията за международен филм право да участват имат анимационни, документални и игрални..

публикувано на 14.07.24 в 08:46

"Не си отивай" е първата песен на Цветелин Наков

"Не си отивай" е първата песен на Цветелин Наков . Тя е сбъднатата негова мечта. Цял живот е искал да се занимава с музика. Автор на текста на песента е Дамян Дамянов. "Тук е мястото да благодаря на Надежда Захариева за невероятната възможност да изпея точно този текст на Дамян Дамянов." В избора на песен е замесен Рафи Жамакорцян, който е създал..

публикувано на 14.07.24 в 08:02

Мъдростта на потомката Райна Дамянова

Всъщност не ви казвам нищо ново. От двама дълбоки поети, нормално е поне една наследница да продължи поетичната нишка, макар и по свой самобитен начин. Това прави Райна Дамянова, дъщерята на Надежда Захариева и Дамян Дамянов, в стихосбирката "До мръкване", издадена в края на миналата година. Красиво оформена, книгата съдържа изблици от..

публикувано на 14.07.24 в 05:32
Олга Дойкова

Отзвук от "Музикант на годината 2023": Приз "Олга Камбурова" за цигуларката Олга Дойкова

В предаването „Алегро виваче“ по "Хоризонт" представяме носителите на призове в допитването „Музикант на годината 2023“. Галаконцертът се състоя на 31 май 2024 г. в Първо студио на БНР. Галаконцерт "Музикант на годината 2023" - видеозапис 16-годишната цигуларка Олга Дойкова получи специалната награда "Олга Камбурова" в подкрепа на младите..

публикувано на 12.07.24 в 21:07
Момент от протест на културни дейци срещу недостатъчното финансиране на сектора от държавния бюджет

ПВУ - глътка въздух за творците

Подкрепата за културата в Плана за възстановяване и устойчивост е двойно по-висока от тази в националния бюджет . Това обясни пред БНР Асен Асенов, културен мениджър, директор на Фондация "Едно за култура и изкуства". По думите му, налице са гаранции, че българските творци ще получат достатъчно много средства, "за да няма оправданието,..

публикувано на 12.07.24 в 11:09
Проф. Саша Попов

Спомен за големия музикант Саша Попов

На 11 юли се навършват 125 години от рождението на големия български диригент Саша Попов - основоположникът на българското професионално симфонично дело.  Той е създател на първата симфонична формация у нас - Академичния симфоничен оркестър през 1928 г., по-късно, през 1936 г., прераснал в Царски военен симфоничен оркестър, последван от Държавния..

публикувано на 11.07.24 в 14:22

Джаз и арт в троянското село Орешак

В Националното изложение на занаятите в троянското село Орешак тази вечер се открива второто издание на джаз, арт и еко фестивал. В първата фестивална вечер, която е със свободен вход, гостите на изложението ще се насладят на изпълненията на джаз-групи от България, Китай и Бразилия, а през всички фестивални дни в парка на изложението ще са..

публикувано на 11.07.24 в 08:10