Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Академия на изкуствата „Синдикат“ в Пловдив приема ученици за новата учебна година


Модерна академия на изкуствата „Синдикат“ в Пловдив се подготвя за 9-ата си учебна година. Учениците от 8 до 12 клас, които желаят да се включат в програмите, могат да направят това до 10 октомври. Обучението е извънкласно и напълно безплатно, като младежите могат да се насочат към няколко направления  -  „Модерни методи на мислене и общуване”, „Модерна музика”, „Екранни изкуства”,  „Визуални изкуства на ХХ век” и  „Графичен дизайн”. Интерес предизвикват още програмите „Творческо писане”, „Практики на съвременната философия”, а също - "PR и реклама в областта на изкуствата".

Община Пловдив ежегодно заделя средства от бюджета си  за реализацията на проекта. Той е на организацията „Сдружение пловдивски творци“, която също участва във финансирането. 

Обучението в Модерна академия на изкуствата „Синдикат“, през която за изминалите 8 години са преминали над 1 700 момчета и момичета,  е интерактивно - с много видеоматериал, уъркшопове, практически занимания, тренинги и игри.

"Материалът, който се взима като познание, като теория и практика, допълва училищния материал, а не го прави паралелно и другото, което се случва, поне това, което ние се опитваме да правим в нашите часове, учениците да работят много в група, т.е. това, което липсва в училище поради невъзможност заради време и обемен материал да се случи, а именно да се работи в група, да се дискутира, да се разговаря на различните теми, ние се опитваме да го постигнем", каза за БНР Анета Русковска, председател на организацията „Сдружение пловдивски творци".

Запълва се образователна ниша с лекции за извънкласна дейност.

"Разбира се това не е нищо ново, ние не откриваме топлата вода и в момента във всички училища има извънкласни дейности, особено в основните училища. Това е успоредно образование по различни интересни програми, другото, което е специфично е, че самите програми са направени специално за академията. Да кажем в програма "Визуални изкуства на 20-и век" влизат неща, които дори в Академията в София, Художествената академия, не се изучават", допълни Анета Русковска.

Мартина Стефанова e в 12 клас в Езикова гимназия "Иван Вазов" и две поредни години е участвала в програмите на академията. Запалил я брат й , а тя от своя страна привлякла и приятели.

"Първият ми курс беше най-добрият. Може би защото тогава бях най-несигурна и нещо в мен се отприщи. Научих много нови начини да работя в група, понеже това винаги ми е било проблем. Намерих начини да свързвам едно знание с друго, аналитично с асоциативни връзки. Запознах се с много нови хора на моята възраст и по-големи. Основната разлика е, че в училище, учителите влизат, защото това е тяхната професията. Казват си материала и напускат, после ни дават тест, проверяват какво сме научили и ни наказват, ако не сме го научили. Докато тук няма нищо общо. Отиваш с желание на всяка лекция, всеки път е различно, всеки път е по-разчупено от предния път и в края на всяка лекция нямаш търпение да дойде следващата", коментира Мартина Стефанова.

Всъщност едно от хубавите неща е, че посещаващите Академията се чувстват съмишленици, стават приятели, а Модерна академия на изкуствата "Синдикат" поддържа връзка и със завършилите. След като приключи кандидатстването, на 10 октомври ще се сформират и групите. Откриването на учебната година е на 20 октомври.

Повече можете да чуете в звукови файл
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.