Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Националната информационна линия за наркотиците, алкохола и хазарта ще бъде закрита

Светослав Кирилов
Снимка: Ани Петрова


Националната информационна линия осигурява безплатна информация за всеки, който има зависимост от наркотици, алкохол и хазарт. Досега средствата са отпускани по проект, финансиран от Холандия. Сдружение "Фракарита България" оперираше тази линия за подкрепа. Националната информационна линия е създадена през 2008 година и за да продължи да съществува са необходими 3 000 лева на месец.

"Помощта по първия проект, който не беше само за самата работа на линията, а за изграждането й, за обучението на специалисти продължи, не мога да кажа точно колко години беше, около 2 или 3 години, след което партньорите ни от Холандия решиха да продължат финансирането с оглед на това да се намери устойчиво финансиране в страната. Така или иначе през годините това не се случи. Имаше частично финансиране и дублиране на тази дейност от държавата като създаде втора информационна линия и за някакъв период от време, около две години функционираха и двете и тогава имахме малка помощ от държавата", каза в ефира на БНР Светослав Кирилов от Сдружение "Фракарита България".

Предвидени са пари за създаване на информационен сайт

"Такъв сайт всъщност консултирането не е само по телефона, това исках да кажа. Информационната линия консултира по различни канали. Тя дава възможност на хората абсолютно анонимно както да се обадят по телефон, така и да влязат в чат със специалист, за да могат да обсъдят някакви проблеми. Това се случва на територията на цялата страна. На сайта на информационната линия има база данни от всички колеги, които работят в областта на зависимостите. Дават някаква услуга в тази област- дали ще е психиатрична, дали ще е медицинска, в смисъл на лечение в клиника, дали ще бъдат програми за рехабилитация, цялата база данни се обновява постоянно от колегите всяка година с телефони и актуална информация", допълни Светослав Кирилов в предаването "Хоризонт до обед".

Най-много обаждания има от хора, които живеят в големите градове

"Най-често се обаждат близки и роднини на хора, които употребяват или са зависими. Обикновено те търсят помощ. Естествено те са в много трудна ситуация, минали са през определен опит, който им е донесъл допълнително негативи, допускали са грешки и тази възможност анонимно да получат консултация със специалист е изключително полезна за тях. Статистиката показва, че профилът на зависимите в годините се променя. От 2008, когато стартира линията, тя се казваше Национална информационна линия за наркотиците, допълненията за алкохол и хазарт са допълнение, защото обажданията всъщност станаха водещи за алкохол и хазарт. В момента се вижда, че тенденцията и нуждите на хората са в тази посока, повечето обаждания са свързани с алкохол. От 2015 по памет на второ място мисля, че малко по малко започнаха да зачестяват, в момента са може би на второ място обажданията за хазартен проблем", коментира Светослав Кирилов. 

Седем години Националният център по наркомании се намираше на улица "Пиротска" № 117

Сградата е собственост на Столичната община. През 2018 година договорът за наем между Столичната община и Министерството на здравеопазването изтича, общината отказва да го поднови заради множеството жалби от недоволни граждани в района, наличието на детска градина, училище и парк в непосредствена близост. Същите са мотивите за недоволство и протест на жители в столичния квартал "Младост", след като преди един месец Центърът за лечение на наркозависими беше преместен в МБАЛ "Света Анна".

Метадонът също е наркотично вещество, което се използва в медицината, каза Желяз Турлаков, основател на Терапевтична общност "Ново начало":

"Създаде се една огромна пасивна маса от хора, които на практика са зависими, те не променят начина си на живот".

Желяз Турлаков каза, че не вярва в национални програми

"Аз вярвам в местни, локални добри практики, които трябва да бъдат подкрепени от държавата".

Необходимо е да се търси нов тип концепция, коментира Желяз Турлаков.

Повече можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Росен Белишки: Мит е, че през летните месеци има бум на домови кражби

1679 са извършените домови кражби на територията на цялата страна за първите 6 месеца на тази година . Това обяви пред БНР Росен Белишки от Главна дирекция "Национална полиция".  За сравнение той посочи, че за същия период на миналата година те са били 2018. " Имаме намаление на регистрираните престъпления с 16% , което е около 340 случая..

публикувано на 25.07.24 в 15:28

ГИТ: Нямаме правомощия да извършваме проверки на територия на друга държава

Нямаме правомощия да извършваме проверки на територия на друга държава , заяви пред БНР Димитър Маджаров от Дирекция "Трудова мобилност" в Главната инспекция по труда. "В случай, че българите сключат договор директно с работодател в чуждата държава, правомощията на Инспекцията по труда са ограничени единствено до подаване на сигнали до..

публикувано на 25.07.24 в 14:57
Илия Проданов, председател на НАЗ

Илия Проданов: Години наред държавата насочва към Гърция и Турция повече вода от договореното

Въпреки сериозните проблеми, които българското земеделие има с липсата на напояване, години наред държавата насочва към южните ни съседки Гърция и Турция повече вода, отколкото е договорено в междудържавните спогодби, защото страната ни не може да използва наличната вода в реките и язовирите. Това каза пред БНР председателят на Асоциацията..

публикувано на 24.07.24 в 10:46

Иван-Александър Кютев: Село Воден е шедьовър на абсолютното безхаберие на много институции

Пожарът беше овладян благодарение на младите воденци, на земеделските производители, на доброволците . Това заяви пред БНР фотографът Иван-Александър Кютев - жител на село Воден и създател на групата "Остави се да бъдеш Воден", която набира средства за пострадалите. Той започна разказа си преди 3 дни във Фейсбук така: "През 2020 г. бях..

публикувано на 24.07.24 в 10:16

Атанас Кръстанов: Без държавна агенция няма да можем да се справим с нито едно природно бедствие

Пресилено е да се каже, че е провал начинът, по който държавата се справи с пожарите на някои места, но действително не можаха да се справят както трябва .  Това е мнението на Атанас Кръстанов - специалист по природни и индустриални бедствия. Всяка година се повтарят абсолютно едни и същи неща , подчерта той пред БНР и заяви категорично, че..

публикувано на 23.07.24 в 14:18
Стопкадър /

Димитър Стоянов: Кабинетът "Главчев" оказва много сериозна подкрепа на Пеевски, може би заради компромати

"Няма как да не се съглася, че политическата система в този ѝ вид е в много тежка криза. Явно се вижда как кабинетът на Главчев оказва много сериозна подкрепа на Делян Пеевски през министрите, които очевидно са негови в този кабинет и които Главчев отказва да смени. Можем да подозираме, че тази подкрепа се гради върху компромати, които Пеевски има..

публикувано на 22.07.24 в 14:30

Д-р Кремена Пармакова: При пътуване в чужбина е препоръчителна имунизацията срещу хепатит А и Б

При пътуване в чужбина е препоръчителна имунизацията срещу хепатит А и Б, независимо на кой континент се намира избраната дестинация. Това обясни в интервю за БНР д-р Кремена Пармакова, началник на отдел "Надзор на заразните болести" в здравното министерство. Комбинираната ваксина срещу двата вируса се открива най-трудно в аптеките у нас , показа..

публикувано на 22.07.24 в 09:38