Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

150-годишнина от рождението на Махатма Ганди беше отбелязана в София

3
Н. Пр. Пуджа Капур, посланик на Индия в България.
Снимка: Славена Илиева

Тази седмица по повод честванията на 150-годишнината от рождението на Махатма Ганди, на 2 октомври 1869 година, обявен също от ООН за Международен ден на ненасилието по цял свят, Посолството на Индия в България, Клуб „Приятели на Индия“, специалност „Индология“ в Софийския университет, Фондация „Девъм“ и Балканско-индийска бизнес асоциация (БИБА) се събраха за пореден път пред паметника на Махатма Ганди, за да почетат и поднесат цветя на великия учител, водач, извоювал независимостта на Индия.

"Тези две години, в които работя в България, са много интензивни и вълнуващи. Успяхме да освежим и разнообразим двустранните отношения. В България миналата година през месец септември бе на официално посещение президентът на Индия Рам Натх Ковинд. 15 години по-късно наш държавен глава посети България. А през февруари месец тази година външната министърка на Индия Сушма Сварадж също беше тук. Много бизнес, търговски посещения, социални, културни събития, а ето сега празнуваме 150-годишнината от рождението на Махатма Ганди и то с големи тържества в България. Освен това през месец юни „Денят на Йогата“ бе отбелязан в България в 43 града. А знаете, че и много индийски филми се снимат и записват в България. С 23% нараснаха посещенията на туристи от Индия към България. Също така инвестициите и търговията бележат пик. Много млади индийски студенти учат в България, а много българи посещават Индия с цел туризъм или да учат там. Смятам и вярвам, че между нашите държави отношенията са много добри и жънат успехи", каза Н. Пр. Пуджа Капур, посланик на Индия в България.

България е приятел и то проверен с времето
"Дългогодишна е връзката между Индия и България. Според историци българо-индийските връзки са започнали още от 4 век. Дипломатическите отношения между Индия и България са установени през 1954 година и тази година честваме 65-годишнината. В много сфери се развива активно сътрудничество - политически, икономически, търговски, научни, културни, образователни. Бе подписан Меморандум за сътрудничество и насоки как да засилим нашите връзки. В Индия ние имаме многоетнически състав, с много религии събрани на едно място и заедно с България сме насочили поглед към едни и същи цели. Да, тук сме по повод честванията на Махатма Ганди. България е много напред в отбелязването на тази толкова важна за нас дата. През септември 2018 година България бе първата държава, която пое инициативата за поставяне на голяма статуя на Махтма Ганди в София, в Южния парк с уважение и почит към великият водач и лидер. Дори издадохме пощенска марка, дело на артиста Стоян Дечев, с лика на Махатма Ганди или както ние го наричаме „ Бащата на Нацията“. Подобно нещо се случва за първи път в България. Пак във връзка със събитията засадихме дръвчета, организирахме състезания, фестивал на вегетарианската кухня и храна, викторини, рисуване, писане на есета пак на тема Махатма Ганди в България. Наистина е много вълнуващо и приятно да видим приятелите на Индия и още повече увеличаването на броя им в България. Самите хора споделят, че с идеите си, с учението си Махатма Ганди им е дал толкова много и е променил изцяло живота им. Това ги е мотивирало да посещават и нашите събития. Направихме и записи, разговори на живо. В тези записи участниците споделят чувствата и емоциите, свързани с посланията на Махатма Ганди и как те резонират в тях. Дори и във връзка с околната среда пак делото на Ганди има приложение". 

Пред паметника на Махатма Ганди в София бе и журналистката Даниела Кънева

"Ние пък в България първи в света издигнахме този паметник на Махатма Ганди, с козичката, как фактически през декември 1931-ва година той отива с козичката си пред британския парламент и казва, че тя е неразделна част от него. Това е Индия, това е живота им и влиза с нея в британския парламент", каза Даниела Кънева


Повече можете да чуете от звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Изглед от Петково

В Родопите тръгват "По стария път на керваните за Беломорието"

"По стария път на керваните за Беломорието" е излет, който правят днес жителите на село Петково и околните села в Смолянско. Местни жители и гостите им вървят по пътя на своите предци, който ги е свързвал преди повече от 500 години със земите на Беломорска Тракия. Много занаятчии, овчари и търговци са изкарвали прехраната са своите..

публикувано на 11.08.24 в 18:24

Биляна Дудова ще се бори на репешажите за бронза

Биляна Дудова ще участва на репешажите за бронза в категория до 62 килограма за жени от турнира по борба на Олимпадата в Париж, след като победилата я по-рано на четвъртфиналите Ирина Коляденко от Украйна надви трикратната световна шампионка и сребърна медалистка от Токио 2020 Айсулу Тинибекова от Киргизстан на полуфиналите. Коляденко взе реванш срещу..

публикувано на 09.08.24 в 21:46

Проф. Теодора Чамова: След вдишване на райски газ човек може да загуби съзнание

Употребата на райски газ преди шофиране е опасна, тъй като може да наруши концентрацията и да доведе до пътни инциденти – това разказа в интервю за предаването „Хора, пътища, автомобили“  проф. Теодора Чамова от Клиниката по нервни болести в университетската Александровска болница. По думите й през последните 10 години този газ все по-често..

публикувано на 06.08.24 в 13:34

Ваня Стайкова: Здравословният секс е антидот на болестите

„Около 70 процента от гледаемостта на темите в канала „Попитайте Ваня“ идва от мъжката аудитория. Мъжете се интересуват най-много от теми за потентността, ерекцията и какво харесват жените в секса“. Това разказа в интервю за предаването „Летни нощи“ по Хоризонт Ваня Стайкова, приложен психолог и създател на Youtube канал за междуличностни и..

публикувано на 06.08.24 в 09:56

БДЖ между миналото и бъдещето

Така рекламираният влак София – Бургас пътува 5.55 часа. Според разписанието на БДЖ от 1973-74 г. същият влак по същия маршрут се е движел за 4.40 часа – с онази техника, в онези години, а това е съществена разлика. Това коментира пред БНР експертът по управление и цифровизация на железопътния транспорт Людмил Иванов. Т. нар...

публикувано на 30.07.24 в 11:11
Боян Благоев

Боян Благоев - варненецът общински змиеловец, който се страхувал от змиите

Боян Благоев е единственият в страната общински змиеловец , заема тази длъжност от 4 години, има и лиценз за дейността от МОСВ. Той е родом от Лом, но от 30 години живее във Варна.  " На сезон хващам между 5 и 8 пепелянки, като сега улових такива в Аксаково, Виница, на сметището във Въглен, каза за "Рано в неделя" Благоев по повод увеличения..

публикувано на 29.07.24 в 13:32

Граждански протест в подкрепа на саудитски дисидент от центъра в Бусманци

Граждани се събраха пред пред Административния съд София – град с настояване да бъде освободен саудитският дисидент Абдулрахман ал-Халиди. Причина за протеста е отказ на Държавната агенция за бежанците да го освободи от безпрецедентното му задържане в центъра за мигранти в Бусманци в продължение на почти 3 години, макар Върховният..

публикувано на 25.07.24 в 11:01