Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В очакване на нов кабинет, олимпийски емоции и крокодил в "Ботунец" - акценти от седмицата

Снимка: Евелина Стоянова

-  За втори път в историята България ще има дама премиер.

-  Поредните предсрочни парламентарни избори ще са на 20 октомври.

-  Олимпийско злато и други престижни отличия за България в Париж.

-  Крокодил в квартал "Ботунец“ вдигна на крак институциите.

Три златни медала за България от Олимпиадата в Париж - два в борбата - на Семен Новиков и Магомед Рамазанов, и един във вдигането на тежести - на Карлос Насар, който спечели титлата с нов световен рекорд. Истински повод за гордост, за разлика от смесените чувства, които будят политическите активности от отминаващата седмица…

Най-подходящата дата за предсрочните парламентарни избори е 20 октомври, обяви президентът Румен Радев, и възложи на заместник-председателя на Сметната палата Горица Грънчарова-Кожарева в срок до 19-и август да състави служебно правителство. Тя обяви, че веднага се захваща с тази задача. Малко преди това действащият служебен премиер Димитър Главчев оттегли заявената си по-рано готовност отново да поеме поста. Дотук се стигна, след като "Има такъв народ" върна на президента Румен Радев неизпълнен третия, последен мандат за съставяне на редовно правителство в рамките на 50-ото Народно събрание.

На последвалите консултации с парламентарните групи за съставянето на служебно правителство държавният глава обяви, че за разлика от предишния път не само Главчев е изявил желание да е служебен премиер. Росен Желязков декларира, че от ГЕРБ-СДС не се месят в определянето на служебния премиер и министрите - позиция, която изрази и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в кулоарите на парламента.

От ПП-ДБ не искат служебен министър на вътрешните работи отново да е Калин Стоянов.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обяви, че заради конституционните промени няма подходяща фигура за служебен премиер.

Йордан Цонев от парламентарната група на ДПС поиска бързи избори, защото настоящият парламент е опасен.

Борислав Гуцанов от БСП заяви, че служебният премиер трябва да е равноотдалечен от партиите, за да организира честни избори.

Според председателя на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски президентът ще оказва натиск върху определената за служебен премиер.

В определянето на Грънчарова за служебен премиер Бойко Борисов видя опити на БСП за, цитирам, "влизане във властта през задния двор". Според него тя е била назначена в Сметната палата от квотата на левицата.

Председателят на парламентарната група на БСП Борислав Гуцанов каза, че Горица Грънчарова е била избрана в Сметната палата по време на второто правителство с премиер Борисов.

Като "пореден служебен премиер на ГЕРБ и ДПС" определи Грънчарова Станислав Балабанов от "Има такъв народ“.

Кирил Петков потвърди, че както неофициално се заговори в публичното пространство, действително е имало инициатива за свалянето на Рая Назарян от председателския пост в Народното събрание и че в ПП-ДБ е имало разисквания по темата. Румен Радев даде да се разбере, че е крайно критичен към опита да се смени Назарян от шефското място в парламента, за да се осигури удобен потенциален служебен премиер.

На пленум БСП взе решение да се яви на предстоящите избори в коалиционен формат, съобщи временно изпълняващият функциите на председател Атанас Зафиров. Той допълни, че Националният съвет осъжда неизпълнението и открития саботаж на решенията от страна на члЕнове на националното ръководство.

ПП-ДБ събра нужните подписи на депутати под искането за оставка на временно изпълняващия длъжността председател на Антикорупционната комисия Антон Славчев, съобщи депутатът Лена Бориславова. От ПП-ДБ очакват да има мнозинство за отстраняването на Славчев.

Депутатите приеха окончателно внесени от "Възраждане" промени в Закона за предучилищното и училищното образование, с които се дава определение за нетрадиционна сексуална ориентация и се забранява подобна "пропаганда" в детски градини и училища. Последваха протести на организации пред парламента заради приетите изменения.

Крокодил вдигна на крак специалисти и институции. Той беше открит в столичния квартал "Ботунец". По-късно екип на Столичния зоопарк прибра крокодила в зоологическата градина.

Чуйте най-важното от новините от отминаващата седмица в звуковия файл.

По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Расте интересът към тенис ваканции и турнири за непрофесионалисти

Расте интересът към участието в тенис ваканции, които са свързани с спортни турнири за непрофесионалисти. Те са организирани от най-голямата любителска тенис общност у нас, посочват туроператори, специализирани в тази дейност. Годишно у нас се организират около 10 турнира, но тенис любителите в България участват в подобни турнири и в..

публикувано на 11.08.24 в 10:14

Доугасяват пожара край Бобов дол

Доугасяват пожара, който възникна вчера след обяд при недействащата азотна станция край Бобов дол, каза тази сутрин за БНР кметът на миньорския град Елза Величкова. Пожарът навлезе в смесена гора наблизо - там екипите продължават да доугасяват отделни места и огнища Пожарът възникна близо до азотната станция, използвана допреди десетина..

публикувано на 11.08.24 в 10:05
Родопите

Пампорово - домакин на 45-ия артистичен пленер - "Родопски музи"

Пампорово е домакин на 45-ия артистичен пленер, който се провежда под мотото: "Родопски музи", организиран от Габриела Жекова - дългогодишен тонрежисьор в БНТ. Габриела Жекова е завършила музикално училище и академия. В БНТ работи 36 години като тон режисьор. Член е на съюза на българските журналисти с редица статии и репортажи. Била е председател..

публикувано на 11.08.24 в 10:05

Нисък интерес към обучението на лекари по донорство и трансплантации

Има нисък интерес към платеното от държавата обучение на лекари за подобряване на организацията по донорство и трансплантации у нас. Това обяви през седмицата директорът на агенция "Медицински надзор" Иванка Динева. И припомни, че има възможност за обучение в Барселона, като с държавни средства се заплащат таксата за участие, пътните и квартирните..

публикувано на 11.08.24 в 08:44

ИПИ: Местните данъци нарастват чувствително

Местните данъци, особено за бизнеса през последните 10 години - нарастват чувствително. Това показва анализ на Института за пазарна икономика, предаде репортер на БНР. Изследването обхваща четири основни данъка - върху недвижимите имоти, върху придобиването на имущество, данъка върху превозните средства и патентния данък за търговците на..

публикувано на 11.08.24 в 08:33
Протестът в Белград, 10 август 2024 г.

Пореден протест срещу добива на литий в Сърбия

Десетки хиляди души се събраха вчера в Белград на протест срещу добива на литий в Сърбия въпреки предупрежденията на официални представители, че има предполагаем заговор за сваляне на популисткия президент Александър Вучич и неговото правителство, предаде АП, цитирана от БТА. По-рано Вучич заяви, че е получил сигнал от руските разузнавателни..

публикувано на 11.08.24 в 08:20

Минимални промени в цените на основните храни на борсите у нас

Минимална промяна в цените на основните хранителни стоки, плодовете и зеленчуците на борсите у нас през седмицата спрямо предходната, показват данните в седмичния бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ), предаде БТА. Индексът на тържищните цени  (ИТЦ), който отразява движението на цените на хранителните стоки на..

публикувано на 11.08.24 в 07:48