Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мая Илиева: Предстоящият протест на медиците е режисиран

Милка Василева: Само заедно можем да направим нещо добро за здравеопазването

Снимка: БГНЕС

„Не е нормално ние да застанем до едни предатели, рамо до рамо, и да протестираме за нещо, което отдавна вече трябваше да имаме. За мен този протест е режисиран“. Това каза пред БНР уволнената медицинска сестра Мая Илиева, която няма да участва в понеделник в националния протест на медицинските специалисти, организиран от КНСБ.

„Ако те наистина бяха истински синдикати, този протест трябваше да се проведе на 2 януари, тъй като от 1 януари трябваше да влезе в сила КТД, отрасъл „Здравеопазване“, и там са заложени едни заплати от 950 лв. Наистина ако беше тогава протестът, може би всички щяхме да участваме. След като през март ги помолихме за подкрепа, когато излязохме на улицата, те първо се разграничиха от нас, не пожелаха да ни подкрепят. Хората разбраха, че синдикатите в момента, в който абдикират от своите задължения, вече не защитават правата на работниците, а чии други права защитават – всеки сам може да си направи изводите“, обясни тя в предаването „Нещо повече“.

Илиева подчерта, че от 1 март до момента не са спирали с протеста си, но категорично подчерта, че в протеста на КНСБ няма да участват. Според нея те са и основният виновник за нейното уволнение.

Запитана колко души наброяват Мая Илиева посочи: „На последния протест може би имаше около 2-3 хил. души“.

Днес Илиева има среща в социалното министерство, на която ще стане въпрос за социалните им искания. Тя подчерта още, че много от колегите й са заплашвани да не протестират.

Само заедно можем да направим нещо добро за здравеопазването

„Всички сме в едно и също състояние. Не сме ги предали“, декларира от своя страна Милка Василева – председател на УС на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.

„Всички заедно трябва да решим проблемите, независимо кой кого припознава. С прословутата българска несолидарност, ние усложняваме проблемите, вместо да намерим правилното решение“.

Василева бе категорична, че цитираните милиони от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев не са достигнали до тях:

„Защо не са стигнали – нека министърът да обясни или директорите на лечебните заведения, които не са ги разпределили по правилния начин. Съсловната организация няма власт и сила да накара работодателите да свършат тези неща“.

Милка Василева предупреди, че кадровият потенциал е в изключително критично състояние. Тя се обърна към политиците от всички групи: „Ако не се вземат мерки сега, утре вече няма за кого да ги взимат. Лъскавите болници и високите технологии не вършат работа, ако няма медицински специалисти“.

Според нея основният проблем е в контрола. Тя смята, че средствата в системата се разпределят субективно.

Василева очаква около 5000 души на протеста в понеделник.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
На заседанието на временната парламентарна комисия за влиянието на Мартин Божанов Нотариуса и Петьо Петров - Еврото в съдебната система -  25 юли 2024 г.

Комисията за влиянието на Нотариуса и Еврото ще изслуша Делян Пеевски, Христо Иванов и Лозан Панов

Съпредседателят на ДПС Делян Пеевски се появи на заседанието на временната парламентарна комисия, която проверява данни за влияние в съдебната система на кръговете около Мартин Божанов - Нотариуса и Петьо Петров - Еврото. Той заяви, че иска  да опровергае - чрез справка, подписана от градския прокурор на София Илияна Кирилова, твърденията за негова..

публикувано на 25.07.24 в 18:15

Пожарът в граничната с Гърция планина Славянка е овладян

Пожарът в граничната с Гърция планина Славянка е овладян. На гръцка територия са установени тлеещи огнища, но властите в южната ни съседка уверяват, че ситуацията е под контрол.  Днес в района на пожара беше и вътрешният министър Калин Стоянов, който увери, че се предприемат всички мерки за недопускане на горския пожар към наша територия. Рано..

публикувано на 25.07.24 в 18:10

Демонстрации на екоактивисти на летището във Франкфурт доведоха до закъснения и отменени полети

Демонстрации на екоактивисти на летището във Франкфурт доведоха до закъснения и отменени полети и на летището във Виена.  Тази сутрин активисти от движението "Последно поколение" се залепиха за асфалта на двете основни писти на най-голямото летище в Германия и така се стигна до отмяната на 140 полета.  Заради сутрешната блокада отпаднаха и шест връзки..

публикувано на 25.07.24 в 17:42
Служебният министър на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков (в центъра) отговаря на актуални въпроси пред депутатите от ресорната парламентарна комисия - 25 юли 2024 г.

Гвоздейков: Няма риск за процедурите, свързани с модернизацията на железопътния транспорт

Няма риск за процедурите, свързани с модернизацията на железопътния транспорт, заяви служебният министър на транспорта Георги Гвоздейков. Пред депутатите в ресорната парламентарна комисия той обясни, че полската компания Stadler, която беше избрана за изпълнител на доставката на 35 мотрисни влака, е поискала да прекрати договора. От нейна..

публикувано на 25.07.24 в 17:08

Позиция на МС за смяната на областните управители на Смолян и Кърджали

От Министерския съвет излязоха с позиция за решението, с което вчера бяха освободени областните  управители на Смолян и Кърджали, а на тяхно място бяха отново назначени хората, които само преди месец бяха отстранени от тези постове.  Смениха областните управители на Кърджали и Смолян От Кабинета "Главчев" напомнят, че съгласно Конституцията..

публикувано на 25.07.24 в 16:54

Да се върне 100-процентовият компенсаторен механизъм за бизнеса при цените на тока, обсъждат депутатите

Да се възобнови 100-процентовият компенсаторен механизъм за бизнеса при цени на електроенергията за небитови потребители над 180 лв. за мегаватчас със задна дата от 1 юли.  Това проекторешение ще бъде обсъдено утре сутринта от депутатите от комисията по енергетика.  При постигнат консенсус, то ще бъде внесено в пленарната зала. Ако решението бъде..

публикувано на 25.07.24 в 16:50

Олимпийските игри: Човешко творение и съвкупност от неговия прогрес

Олимпиадата - събитие с много посоки. Утре предстои официалното ѝ откриване във френската столица Париж.  Симеон Кичуков: Олимпийските игри са шансът на България да се появи на картата БНР с пратеник на олимпийските игри в Париж Интервю с Елена Шаханова - дългогодишен състезател и треньор по волейбол. Като състезател, тя е носител на..

публикувано на 25.07.24 в 16:48