Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Институт за социална интеграция:

Езикът на омразата често измества вниманието от политическите послания преди избори

Снимка: Валерия Николова

Езикът на омразата в предизборната кампания все по-често измества темата за политическите послания по време на избори в България. Това констатират от Института за социална интеграция, който в партньорство с Фондация за европейски прогресивни изследвания в Брюксел представиха резултатите от мониторинг на Европейските избори, включващ анализ на изборните правила, гражданското участие и езика на кандидатите в предизборната кампания.

От неправителствената организация са обезпокоени, че случаите на език на омразата се превръщат в нормалност и в предизборната кампания за местните избори.

Според експертите от института обаче не законодателни промени, а активна гражданска непримиримост могат да бъдат възпиращ фактор тази тенденция у нас да бъде овладяна.

"Езикът на омразата за съжаление е водещ в много от кампаниите по време на избори", каза пред "Хоризонт" Катя Колева, председател на Управителния съвет на Института за социална интеграция, които от 2011 година наблюдават изборите, а тази година заедно с фондация "Фридрих Еберт" правят медиен анализ на политическите послания в България. 

"С оглед и на скандала, който се разрази преди два дни с невъздържаната риторика и невербална комуникация, беше подчертано, че езикът на омразата и пиперливата риторика изместват в повечето случаи тезите, които бихме искали да чуем от кандидатите за управление, независимо дали ще бъдат на европейски избори, на местни избори или на избори за парламент", допълва Колева.

Дали обаче по-строги правила биха предотвратили случаи като този в БНТ, където по механизма за мониторинг, описан в споразумение между ЦИК и СЕМ, беше установено нарушение на правилата на предизборната кампания?

Според Катя Колева "какъвто и да е законът, когато някой реши особено в ефир да го наруши, дори правоохранителните органи не могат с цялата строгост да наложат закона.

"Уважаемите кандидати би трябвало да бъдат на висотата на нашите очаквания", категорична е тя.

В България езикът на омразата е част от много сериозен проблем и е вербалната форма на агресивната тенденция, която доминира в обществото, предупреди доц. Нели Стефанова, преподавател във Философския факултет на Софийския университет, според която "българското общество направи протестърството професия, хейтърството - основна длъжност, а езика на омразата - основен инструмент".

"Управленският въпрос у нас се свежда повече до избора на политически лица и много по-малко до конкуренция на конкретни идеи. Точно това обяснява отсъстващата аргументация в посланието и замяната ѝ с емоционални призиви", допълва доц. Стефанова.

"Пожелавам много искрено на гражданите на България да имаме повече политически послания и по-малко агресия и език на омразата, както станахме свидетели наскоро", призова от своя страна Катя Колева от Института за социална интеграция.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Димитър Манолов

Шефът на КТ "Подкрепа" за отлагането на либерализацията на пазара на ток: "Работа на парче"

Лидерът на КТ "Подкрепа“ Димитър Манолов определи като "работа на парче" отлагането с една година на либерализацията на пазара на електроенергия. Той смята, че  Парламентът нямаше да вземе решение за отлагането, ако не предстояха предсрочни избори на 9 юни: Либерализацията на пазара на ток на едро се отлага с година "Можеше да не се налага..

публикувано на 25.04.24 в 16:17

ПП-ДБ остана без група в Общинския съвет в Плевен

Коалиция "Продължаваме промяната – Демократична България" остана без група в Общинския съвет в Плевен. Причина е заявеното желание на един от съветниците за напускане на групата. Групата на ПП-ДБ до момента беше от трима съветници, колкото е минимумът за група. Искането за напускане е от Павлин Стефанов. Не е ясно какво ще се случи със..

публикувано на 25.04.24 в 15:51

Либерализацията на пазара на ток на едро се отлага с година

Парламентът отложи с една година, считано от 1 юли, либерализацията на пазара на ток на едро.   Решението беше взето със 152 гласа "за" - на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", "БСП за България" и ИТН. 35 депутати от ПП-ДБ се въздържаха, а други 7 от същата група гласуваха "против".  Миньори и енергетици блокираха движението в центъра на София..

публикувано на 25.04.24 в 15:44

Близки на загинали на пътя деца се събраха в София преди делото за смъртта на Филип

Близки на деца, загинали на пътя, се събраха пред столичната Съдебна палата преди началото на разпоредителното заседание по делото за смъртта на 15-годишния Филип.  Заседанието беше отложено заради ангажимент на адвоката на семейството на Филип. На 21 май ще бъде следващото разпоредително заседание, когато ще стане ясно дали делото ще тръгне..

публикувано на 25.04.24 в 15:42
Людмила Петкова

Бюджетната комисия прие на първо четене забраната за реклама на хазарт

Забраната на реклама на хазартни игри в медиите бе приета на първо четене в бюджетната комисия в парламента. Ден преди депутатите да излязат във ваканция заради предизборната кампания, в ресорната комисия бе разгледано предложението за промени в Закона за хазарта на ГЕРБ - СДС и ДПС.  В заседанието участва и вицепремиерът и министър на финансите..

публикувано на 25.04.24 в 15:36

Случаите на коклюш в Кюстендилска област вече са 12

12 са вече случаите на коклюш в Кюстендилска област, казаха за БНР от РЗИ. Те са в четири общини - Кюстендил, където са 7, три в Дупница и по един в Бобов дол и Трекляно. В най-малката община случаят е от февруари. Случаите с коклюш в региона може и да се увеличат до утре, защото има изпратени в столични лаборатории проби за изследване и те..

публикувано на 25.04.24 в 15:11
Румен Димитров

Шефът на "Гробищни паркове" не възнамерява да подава оставка

Изпълняващият длъжността директор на общинското предприятие "Гробищни паркове" в София Румен Димитров е категоричен, че няма да подава оставка. Тя му беше поискана от общинските съветници от ГЕРБ - СДС, които твърдят, че е назначил на работа Марин Тодоров, след което близка до него фирми са поела обществени поръчка в предприятието. Според Димитров..

публикувано на 25.04.24 в 15:09