Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветослав Цачев: Американските мита за европейски стоки ще провокират контрамерки

САЩ планират от 18-и октомври да влязат в сила мита от 10% върху вноса на самолети "Еърбъс", които се произвеждат във Франция, Великобритания, Германия и Испания. Както и 25% върху вноса на различни други европейски стоки – сирена, маслини, кафе, спиртни напитки и дрехи. Вашингтон поиска Световната търговска организация да ратифицира предложения тарифен списък до 14-и октомври, като митата се очаква да влязат в сила от 18-и октомври. Само три дни след планираното за 15-и октомври увеличение на американските тарифи за китайски стоки на стойност 250 млрд. долара от настоящите 25 до 30%.


Ще бъде ли това нов фронт в търговската война между Европа и САЩ

“На фона на това, което се случва с Китай, това разбира се е много малка сума. Но интересното е, че този път се чакаше такова решение на Световната търговска организация, което даде картбланш за въвеждането на митата и може би ще видим някаква реакция от страна на Европейския съюз, като обратна контрамярка. За мен сега е по-скоро не нов фронт, защото имаше търговски диспути и преди с ЕС по отношение на автомобилите, но по-скоро е стъпка, която може да ескалира нещата напред“, каза пред БНР финансовият анализатор Цветослав Цачев и допълни:

“Интересното, е че този спор се води много дълго време за субсидирането на самолетите на "Еърбъс" и ако примерно Франция, за която се смята, че ще има лидерска позиция в това отношение, не предприеме конкретни мерки, всъщност това ще остане без развитие“.

В каква насока може да ескалира ситуацията

“В това ЕС да наложи контрамерки, които веднага да доведат до въвеждането на много по-големи, от страна на президента Тръмп. Защото разликата с предишните мита, които бяха наложени от Европа и заплахите основно от Европа и САЩ, бяха това, че се инициираха то президента. По неговия обичаен начин, както въведе митата и срещу Китай, т.е. – туитове, заплахи и т.н., съответно реакция от страна на Европа. Това, което виждаме сега е всъщност поводът е едно решение на Световната търговска организация, което казва, че субсидирането на европейските самолети не е правилно и позволява на САЩ да вземат контрамерките “, коментира още Цачев в интервю за предаването “Преди всички“ по програма “Хоризонт“.

В кои сектори Европа може да удари Тръмп 

“По много специфични стоки, които са характерни за американската индустрия, примерно както бяха мотоциклетите “Харли Дейвидсън“, нещо което няма подобна конкуренция, нещо което се счита за луксозна стока. Въпросът е дали това може да се разшири извън характерните стоки…“.

Според него отражение от увеличението на митата ще има основно върху цените на спиртните напитки, като уиски. От българските стоки повишение ще има на цената на сиренето, изнасяно в САЩ: 

„Предполагам, че най-засегнати ще бъдат българските емигранти, които пазаруват типични характерни български стоки. Българското сирене и т.н., нещо, което е с носталгичен привкус, но 25% не е малко“. 

Интервюто на Диана Дончева с Цветослав Цачев можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

ЕС: Тарифите на САЩ върху европейския внос ще навредят първо на американските клиенти

Налагането на тарифи върху внасяните от Европейския съюз стоки ще навредят на първо място на клиентите в Съединените щати, заяви в четвъртък говорителят на Европейската комисия Даниел Росарио. "Това е ход, който преди всичко ще засегне..

публикувано на 03.10.19 в 15:20
ВИЖТЕ ОЩЕ

Почистват язовир "Малко Шарково" в община Болярово

Почистване на язовир „Малко Шарково“ в крайграничната община Болярово организира Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. В екоакцията ще се включат и клубове по спортен риболов, жители на село Малко Шарково и доброволци. Акцията ще..

публикувано на 27.04.24 в 05:28
15 години българско училище

15 години празнува българското училище в град Паралимни

Празнично шествие и голям концерт днес в град Паралимни, в югоизточната част на Кипър, са кулминацията на събитията, с които българското училище „Народни будители“ в Паралимни отбелязва 15-тата годишнина от основаването си.  Тържественото честване на..

публикувано на 27.04.24 в 04:22

Пролетно издание на кампанията "Капачки за бъдеще" в Пловдив

Пролетното издание на благотворителната кампания „Капачки за бъдеще“ ще се проведе днес в Пловдив. Целта на кампанията е да бъдат подпомогнати 20 детски и родилни отделения в цялата страна.  В Пловдив благотворителната инициатива ще се състои на..

публикувано на 27.04.24 в 02:51
Лондон, 14 октомври 2023 г.

Отмениха шествие на еврейска организация в Лондон поради опасения за сигурността

Във Великобритания еврейска организация обяви, че с голяма неохота отменя своята демонстрация под надслов "Вървим заедно" в централен Лондон поради опасения за безопасността. Хиляди се очакваше да присъстват на похода в съботния ден в британската столица,..

публикувано на 27.04.24 в 02:05

Пленум на БСП определя кандидатските листи за изборите

Пленум на БСП определя кандидатските листи за парламентарните и за европейските избори. Общинските и областните конференции за евровота вече са се състояли във всички партийни структури в страната. Излъчени са около 100 номинации за представители в..

публикувано на 27.04.24 в 01:53
Кипър - пожар

Забрана за фойерверки в Кипър заради пожари

В Кипър се забранява използването на фойерверки, след като през тази седмица избухнаха два големи пожара, причинени от неправилно боравене с пиротехнически средства. Глоба до 50 000 евро се налага за палене на огън в горски райони.  Всички фойерверки без..

публикувано на 27.04.24 в 01:47
Крал Чарлз III и Камила Паркър-Боулс

Британският крал ще поднови публичните си ангажименти

Британският крал Чарлз Трети ще поднови публичните си ангажименти следващата седмица, след като постигна окуражаващ напредък в лечението си от рак, съобщи Бъкингамският дворец.  Макар и това да не е пълно завръщане към официалните ангажименти на краля,..

публикувано на 27.04.24 в 01:39