Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Здравко Попов: Вишеградска група придобива характер на втори център в Европа

Проф. Здравко Попов - философ и бивш посланик в Чехия.
Снимка: БГНЕС

Вишеградската четворка - Полша, Унгария, Чехия и Словакия, започна да придобива характера на втори център в Европа, който ще се опита да реформира ЕС, заяви пред БНР проф. Здравко Попов - философ и бивш посланик в Чехия.

Те нямат амбиции да напуснат общността, добави той в предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“.

„Те няма да излязат от ЕС, защото имат самоувереността, че носят ценностите и принципите на класическата модерна Европа, на класическия модерен капитализъм, а не на тези съвременни неолиберални, глобализиращи по своя характер тенденции, които се представляват, да кажем, от ЕС като цяло“, каза проф. Попов.

„Тази Вишеградска група, създадена през 1991 г. с цел по-лесно да се интегрира в западноевропейската цивилизация, благодарение на един общ устрем, съгласувани и координирани политики, постепенно започна да придобива характера на втори център в Европа. Именно защото колкото повече една страна придобива своята самоличност, толкова повече се появява историята ѝ“ добави той.

„От гледна точка на историческите перспективи тези страни – освен добрата си икономическа ситуация, в която се намират, особено ако ги сравним с Югоизточна Европа, те имат и самочувствието, че са част от голямото европейско Просвещение и голямата европейска модерност от времето, когато са били част от Хабсбургската, а след това Австо-Унгарската империя. Т.е., има един особен централноевропейски манталитет, който не се дава на Западна Европа да бъде смятан за придатък на т.нар. Европа или европейска цивилизация“, обясни проф. Попов.

Ще се опитва да прави реформи в Европейския съюз

„А възможността да се вземат някакви самостоятелни решения, не винаги координирани и често противопоставящи ги на Западния свят, говори, че Вишеградската група, особено с център Унгария, а може би също и Полша, ще се опитва да прави реформи в ЕС“.

Коментирайки факта, че разширяването на ЕС е поверено на номиниран от Унгария кандидат за еврокомисар, той каза:

„Стара Европа не изглежда склонна, в по-голямата си част, да се разширява. Поради тази причина не дава някаква висока тежест на портфолиото еврокомисар за разширяването на ЕС… Когато казваме унгарски комисар по разширяването, то вероятно има някакъв интерес Унгария да носи това портфолио и той може би трябва да бъде разчетен от гледна точка на общото разбиране в момента трябва ли да се разширява Европа или да се вгледа в себе си, да се опита да оправи своя двор, да подреди мебелите в къщата си и чак тогава да погледне през прозореца и да види чакащите дали са загубили търпение да влязат в ЕС“.

Персонификация в европейските институции

Проф. Здравко Попов каза още, че тази година сме станали свидетели на създаване на персонификация в европейските институции - на Комисията и по отношение на постове в Европейския парламент, преди всичко заради характера на сключените сделки, отколкото на някакви по-ясни принципи и ценности, на основата на които европейските институции функционират.

„Имаше едни номинации за т.нар. топ 5 позиции, които изчезнаха след европейските избори, появиха се съвсем нови хора, които никой не очакваше, а и не беше замислено така“, каза той..

Според него в момента ЕС се намира в някакво състояние на поддържане на деликатен баланс, тъй като интересите на националните държави се оказват по-значими отколкото някакви европейски или наднационални интерес или принципи, на които може да се конституира едно управление или лидерство на ЕС.

„Зад всеки кандидат за постовете в Европейската комисия и Европейския парламент може да се види, че стоят интереси - на национална държава или група от национални държави, или пък са корпоративни интереси, които отново преминават през национални интереси“, каза проф. Здравко Попов.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Аднан Хускич: На политическо ниво отричането на геноцида в Сребреница не спира

В четвъртък - 11 юли - босненските мюсюлмани отбелязаха с поклонение на мемориалното гробище Поточари 29-ата годишнина от клането в Сребреница, признато от съдилищата на ООН за геноцид срещу местното мюсюлманско население. Повече от 8000 възрастни мъже и момчета бошняци са отведени от там на 11 юли 1995 година от армията на босненските сърби и..

публикувано на 13.07.24 в 10:42

Бивш наркозависим: Mечтите и целите остават на заден план

Възрастовият праг на зависимите от наркотици пада до 12-13-годишни деца. За негативната тенденция съобщи Валентин Русимов от терапевтичния център за лечение на зависимости "Отвори очи". Центърът се намира във варненския квартал "Виница" и е създаден по инициатива на отец Георги Фотакиев. С подкрепата на православната църква от над 20 години отец..

публикувано на 12.07.24 в 09:46

Матю Бойс: Действията на Украйна все още са доста ограничени, нуждаят се от повече свобода

" Атаката върху детската болница беше неочаквана, невероятна, трагична. Това не беше просто трагична и ужасна атака, беше цинична, дори престъпна атака , защото това са невинни хора. Става дума за болница. Това е поредното безумие в една поредица от нападения срещу невинни цивилни мишени през последните две и половина години. Това нарушава военните..

публикувано на 11.07.24 в 11:08
Йордан Божилов

Йордан Божилов: Закрепи се единството в НАТО

"Това, което виждаме от срещата на върха, е, че се закрепи единството в НАТО . Беше приета обстойна декларация, която посочи пред какви заплахи ще бъде изправен НАТО и какви ще бъдат основните задачи. Отново се подчерта значението на чл. 5, което е ангажиментът на всички страни да защитават съюзниците в случай на необходимост".  Това коментира..

публикувано на 11.07.24 в 10:10

18-годишният Мариян Давидов от Смолян се нуждае от помощ за лечение в Турция

Между 1000 и 2000 евро на ден са необходими за лечението на 18-годишния Мариян Давидов от Смолян. На 14 юни т.г., момчето замина да се лекува в клиника в Турция и до момента престоят му струва 60 хиляди евро.  Всичко започва в началото на тази година, когато изведнъж младежът се разболява от обикновен вирус, а на по-късен етап се..

публикувано на 10.07.24 в 16:40

С около 40% по-малко са специалистите по здравни грижи в болниците за 15 години

С около 40 процента е намалял броят на специалистите по здравни грижи в болниците у нас през последните 15 години. Тази тенденция беше очертана по време на Национална среща на медицинските сестри, която се провежда днес в София. От съсловната организация на тези професионалисти припомниха исканията си към държавата да разработи система за..

публикувано на 10.07.24 в 16:18
Донка Михайлова

Донка Михайлова: Ако ВиК услугите се окрупнят, сезираме Конституционния съд

С пети пореден законопроект се прави опит да бъдат консолидирани ВиК услугите. Общините за пореден път се обявяват "против" окрупняването на водния сектор и изразяват своите опасения. НСОРБ готви позиция относно новия законопроект за ВиК Ако общинските ВиК дружества бъдат включени в консолидираните райони, общините ще бъдат лишени от..

публикувано на 10.07.24 в 08:23