Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Двама графични дизайнери сближават буквите и хората

"Графема" е изложба - обяснение в любов към кирилицата

Как шрифтът се превръща в скулптура?
     

Двама графични дизайнери - Тодор Георгиев и Жаклина Гетова, са създатели на изложбата „Графема“ в пловдивското арт пространство „СКЛАД“  - единствен от старите тютюневи складове, който не е в състояние на руини. Изложбата ще продължи до края на октомври и е част от културния календар на Пловдив Европейска столица на културата.

Тодор Георгиев казва, че шрифтът графема носи „много повече характер и човешко излъчване“, защото носи следата от ръката, туша и хартията.  

Жаклина Гетова подчертава, че и двамата с Тодор са посветени на шрифтовия дизайн и калиграфията. „Фокусът ни е обвързан с това да правим неща, свързани с произвеждането на ръка.“ Определя графема като ръкописен шрифт, направен специално за събитието от Пловдив 2019. „Той е калиграфски изписан с плоска четка и кирилицата може за де ползва безплатно“, уточнява тя.

Текстът обичайно е двуизмерен, но при Тодор и Жаклина буквите са триизмерни. Обемните работи от изложбата не могат да се разглеждат като текст, а по-скоро като отделни графеми. „Определено идва от нашата страст и любов към буквите и всичко свързано с тях“, споделя Тодор Георгиев.


В изложбата в „СКЛАД“ двамата използват провокативни като плътност и излъчване материали – от бетон до мъх, които превръщат всяка буква в скулптура. Буквата „а“ е най-малката в изложбата. „Аз си я представям като малко семенце, което се посажда и след това се развива цялата азбука и цялата кирилица“, разказва Жаклина Гетова.

В буквата „ш“ например е вплетен и звук. „Идеята беше една от буквите да бъде със звук – продължителен звук, който на мен ми напомня на вятър, на вълни – всеки го интерпретира по собствен начин“, пояснява Тодор Георгиев.


Буквата „ь“ пък ангажира и други сетива на посетителя на изложбата, защото е скрита в черна кутия.  

В рамките на изложбата е планирана и творческа работилница по калиграфия (на 12 октомври), в която ще се представят основни принципи за изграждане на буквата и споделяне на техники за създаване на ръкописен шрифт.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Светла Стайкова

Пандемията ще остави трайни последици у най-малките и тийнейджърите

„Последните изследвания сочат, че за периода от началото на пандемията досега има увеличение на случаите на търсене на психологическа помощ от родители за децата им заради трудности в поведението им “, каза пред БНР Светла Стайкова, клиничен психолог в Клиника по детска психиатрия „Св. Никола“ , УМБАЛ „Александровска“: „Това си го..

публикувано на 25.09.20 в 17:47
Джама ел Фна, Маракеш

На училище с овните на Маракеш и ибадитите в Оман

След като открихме учебната година у нас, „Изотопия” се амбицира да започне и академичната, но по мароканския календар. Въпреки че учениците там са в клас още от 1 септември, 25-и бележи стартът за студентите.  Повод да ви запознаем с млада жена, която знае това най-добре, защото преподава в марокански университет. Д-р Биляна Попова е..

публикувано на 25.09.20 в 14:08

Могат ли софийските канали да станат атрактивна част от града

Реките на София стават паркове за два дни този уикенд. Това ще се случи в рамките на тематичен фестивал за бъдещето на каналите в столицата. Инициативата за преобразяването на градските канали на фондация "Колективът" е дългосрочна. Целта е те да бъдат урбанистично приобщени. В събота и неделя ще имаме възможност да прекараме време..

публикувано на 25.09.20 в 11:30
Борис Вангелов

Борис Вангелов: Демографията ще ни принуди да върнем наборната служба

„Ако не въведем наборната служба в близките 1-2-3 години, самите обстоятелства в бъдеще, и то недалечно, ще ни принудят да я въведем, най-вече демографският фактор.“ Това прогнозира пред БНР Борис Вангелов, заместник-председател на Комисията по отбрана в Народното събрание . Идеята на ВМРО за доброволната казарма мина на първо четене с одобрени..

публикувано на 25.09.20 в 08:39
Дубравка Угрешич

Дубравка Угрешич: Превърнахме се в психични инвалиди

На книжния пазар излиза ново допълнено и преработено издание на „Американски речник“ на Дубравка Угрешич.  Новото издание съдържа постскриптум от гледна точка на съвремието ни, обясни авторката в предаването "12+3". „Цялата конструкция на тази книга е необикновена. Някой, който вътрешно се чувства като емигрант, който бяга от родината си,..

публикувано на 24.09.20 в 15:29

80 на сто спад на пътници на бургаското летище

86 на ста е регистрираният спад на обслужените пътници на бургаското летище от началото на годината досега. Данните са съпоставени с миналата година. Въпреки очакванията за удължаване на туристическия сезон по Южното черноморие цифрите за септември показват, че до момента чартърните полети са едва 349 при 3 хиляди полета за миналия..

публикувано на 24.09.20 в 14:28

С какво се хранят децата в училище и около него

„Около училищата има павилиончета, магазинчета, в които се предлагат всички възможни изкушения за децата, по правило вредни. Като започнете от шумящите опаковки, в които най-често намираме чипсове и други популярни храни, често наричани junk, като минете през всички безалкохолни сладки неща, които съдържат изключително много захар и стигнете до..

публикувано на 24.09.20 в 11:14