Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еврейски тур из потайностите на Пловдив съчетава познание и благотворителност

Туровете са ежедневни. Началната точка е Римски стадион на пл. „Джумая джамия“.
Снимка: http://plovdiv2019.eu

Двуезичен еврейски тур в потайностите на Пловдив цели да представи част от историята на града, известен с една от най-големите еврейски общности в страната. Турът се организира от синагогата в Пловдив в рамките на Европейска столица на културата 2019. 

„Идеята за таен еврейски тур е, че това са малките неща, които вече не могат да бъдат намерени в интернет, не могат да бъдат намерени по филмите или по книгите. Говорим за живата памет на еврейската история в Пловдив", казва Алекс Леви, организатор на тура. Като доброволец в Пловдивската синагога пред него и екипа му стоял въпросът как могат да популяризират общността си и да я отворят за останалите, разказа той в предаването "Хоризонт до обед".

Проектът е насочен към гостите на града, формиращ богата етническа мозайка. Инициативата е адресирана и към младежите от еврейската общност в Пловдив, за да им разкрие повече за миналото, традициите и културата на техните предци. Това е от особено значение предвид факта, че днес общността е формирана от 300 до 500 души, а преди Втората световна война е наброявала от 5000 до 7000.

Турът съчетава познание и благотворителност

Тайният еврейски тур се организира и с благотворителна насоченост. Средствата от билетите се събират с цел да се подпомогнат различни дейности, свързани с еврейската общност в града.

„Идеята е със сумата, с билетите, с благотворителността, която получим от нашите гости, тези средства да отиват за поддържане на еврейската общност, независимо дали говорим за Еврейския дом или синагога. И това е един много благотворителен, много чист проект, който цели да ангажира младите хора и да спомогне еврейската общност и пловдивската синагога най-вече да се самофинансира и да успява да участва открито и без някакви проблеми в различни проекти в града и в страната“, поясни още Алекс Леви. 

Има еднакъв интерес от българи и чужденци

Интересът към Таен еврейски тур е както от страна на българи, така и от страна на чужденци. По време на Нощта на музеите тази година в тура са се включили  приблизително равен брой българи и чужденци.

„Интересното беше, че горе-долу се припокриваха като бройка чужденци с българи. Имаше и голям интерес от страна на преподаватели от пловдивски университети, от софийски такива, имаше гости от Израел, имаше и една гостенка от Щатите, която специално дойде на нашия тур“, изтъкна Кристиан Ангелов, който отговаря за младежките прояви в еврейската организация "Шалом".

Желаещите да посетят тура могат да направят това през сайта на синагогата в Пловдив чрез предварително записване.

Цялото интервю на Алекс Леви, Светлозар Калев и Кристиан Ангелов за предаването „Хоризонт до обед“ можете да чуете в звуковия файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Симеон Матев

Симеон Матев: От началото на годината валежите в пустинята са много повече, отколкото у нас

Валежите от началото на годината в пустинята са многократно повече, отколкото са в нашата страна.  Това съобщи пред БНР климатологът Симеон Матев. "Това е изненада. Има конспиративни теории какво се случва.  Чисто научно човек все още не може да предизвика такива валежи, каквито паднаха в Дубай.  Може да ги увеличи с 10-15%, но не и да..

публикувано на 18.04.24 в 17:35
Димитър Събев

Димитър Събев: Демографски планините ни са по-стабилни от равнините

В демографско положение  българските планини са по-стабилни от равнинните територии  на страната. Това заяви пред БНР гл. ас. Димитър Събев от Института за икономически изследвания при БАН, журналист, доктор по икономика, писател. Българските планини са много разнообразни. Между 30 и 60% от територията ни е планинска.  Ние сме планинска..

публикувано на 18.04.24 в 11:15

Конференция за хората с увреждания откроява пробойни в системата за подкрепа

Като държава отдавна сме поели ангажимента да спазваме Конвенцията за правата на хората с увреждания, които обаче продължават да бъдат изключвани и много често стават жертва на насилие . Това каза в интервю за БНР адвокат Анета Генова, основател на фондация "Кера", преди конференцията "Правата на хората с увреждания: защита от насилие,..

публикувано на 18.04.24 в 10:17
Д-р Явор Владимиров

Д-р Явор Владимиров: Асистираните репродукции са водещи с покачващ се успех всяка година

Желанието да станеш родител и това да имаш наследник е съвсем естествен човешки стремеж. Съвременният начин на живот обаче, дефинира много репродуктивни проблеми . Причините са различни, но трудностите в зачеването намират своето решение в асистираната репродукция. Много са хората, в чието семейство е проплакало бебе, именно с нейната..

публикувано на 17.04.24 в 08:41

Жертви на трафик на хора стават всички от 12 до 50 + годишна възраст

Трафикът на хора е зло, което засяга не само жертвите, но и техните семейства и близките им.  "Трафикът на хора е престъпление, което е близко до всеки един от нас, ако той не е информиран, не знае за какви индикатори да гледа, и въобще не знае как да се предпази, каза в "Нощен Хоризонт" Моника Николова, директор на Фондация "А 21" . Моника..

публикувано на 16.04.24 в 12:39

Общественият съвет към ЦИК с редица мерки за прозрачност на вота 2 в 1

Общественият съвет към ЦИК излезе със становище, в което предлага редица мерки за прозрачност и подобряване на организацията на изборите 2 в 1 на 9 юни. Сред тях са достатъчно рано да се предадат необходимите елементи за удостоверяване на машините за гласуване на трите институции, посочени в Изборния кодекс, като се излъчва онлайн не само довереното..

публикувано на 15.04.24 в 09:19

Старт за Летище Балчик като приемна точка за малката авиация

Отварянето на Шенгенското въздушно пространство за България и Румъния беше отбелязано символично през изминалите почивни дни на Летище Балчик. Събитието беше организирано от пилотите на двете съседни страни и се проведе под надслов "Schengen check". Летище Балчик показа част от потенциала си през изминалата събота, приютявайки около 40 малки..

публикувано на 15.04.24 в 06:40