Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еврейски тур из потайностите на Пловдив съчетава познание и благотворителност

Туровете са ежедневни. Началната точка е Римски стадион на пл. „Джумая джамия“.
Снимка: http://plovdiv2019.eu

Двуезичен еврейски тур в потайностите на Пловдив цели да представи част от историята на града, известен с една от най-големите еврейски общности в страната. Турът се организира от синагогата в Пловдив в рамките на Европейска столица на културата 2019. 

„Идеята за таен еврейски тур е, че това са малките неща, които вече не могат да бъдат намерени в интернет, не могат да бъдат намерени по филмите или по книгите. Говорим за живата памет на еврейската история в Пловдив", казва Алекс Леви, организатор на тура. Като доброволец в Пловдивската синагога пред него и екипа му стоял въпросът как могат да популяризират общността си и да я отворят за останалите, разказа той в предаването "Хоризонт до обед".

Проектът е насочен към гостите на града, формиращ богата етническа мозайка. Инициативата е адресирана и към младежите от еврейската общност в Пловдив, за да им разкрие повече за миналото, традициите и културата на техните предци. Това е от особено значение предвид факта, че днес общността е формирана от 300 до 500 души, а преди Втората световна война е наброявала от 5000 до 7000.

Турът съчетава познание и благотворителност

Тайният еврейски тур се организира и с благотворителна насоченост. Средствата от билетите се събират с цел да се подпомогнат различни дейности, свързани с еврейската общност в града.

„Идеята е със сумата, с билетите, с благотворителността, която получим от нашите гости, тези средства да отиват за поддържане на еврейската общност, независимо дали говорим за Еврейския дом или синагога. И това е един много благотворителен, много чист проект, който цели да ангажира младите хора и да спомогне еврейската общност и пловдивската синагога най-вече да се самофинансира и да успява да участва открито и без някакви проблеми в различни проекти в града и в страната“, поясни още Алекс Леви. 

Има еднакъв интерес от българи и чужденци

Интересът към Таен еврейски тур е както от страна на българи, така и от страна на чужденци. По време на Нощта на музеите тази година в тура са се включили  приблизително равен брой българи и чужденци.

„Интересното беше, че горе-долу се припокриваха като бройка чужденци с българи. Имаше и голям интерес от страна на преподаватели от пловдивски университети, от софийски такива, имаше гости от Израел, имаше и една гостенка от Щатите, която специално дойде на нашия тур“, изтъкна Кристиан Ангелов, който отговаря за младежките прояви в еврейската организация "Шалом".

Желаещите да посетят тура могат да направят това през сайта на синагогата в Пловдив чрез предварително записване.

Цялото интервю на Алекс Леви, Светлозар Калев и Кристиан Ангелов за предаването „Хоризонт до обед“ можете да чуете в звуковия файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Млади таланти с награда в Израел за намаляване на естествените подсладители в течности

В Израел войните не са рядкост и въпреки, че се увеличават иновациите свързани с отбраната, не престава да се работи и по тези за мирния живот. Два стартъпа за улесняване използването на пресни плодове и преработката им, получиха награда на млади таланти на Института по стандартизация на Израел. "Казвам се Михаел Гордон . Моят стартъп намалява..

публикувано на 17.03.24 в 08:45

Локомотив (Пловдив) изненада Славия в София

Локомотив (Пловдив) победи с 2:1 като гост срещу Славия в мач от 25-ия кръг в Първа лига.  В 18-ата минута шут на Евандро от фаул затрудни изключително много Светослав Вуцов, който изпусна топката и тя излезе в ъглов удар.  Точно 11 минути след това Тони Тасев стреля неточно от фаул.  В 32-ата минута Ертан Томбак центрира, получи се разбъркване в..

публикувано на 16.03.24 в 15:01
Проф. Иван Желев

Проф. Иван Желев: До средата на юли трябва да имаме избран патриарх

Сливенски митрополит трябва да се избере преди новият патриарх. Следващата седмица се събират 12-те митрополита в България, за да изберат наместник председател, който ще организира избора на новия патриарх. Това обясни в интервю пред БНР богословът проф. Иван Желев. В предаването „РадиоТочка“ коментира сроковете и процедурите за избор на..

публикувано на 15.03.24 в 20:33
арх. Йорданка Кандулкова

Арх. Йорданка Кандулкова: Най-тежката рана за един народ е разрушителното отношение към историята му

Правото на културно наследство е правото на идентичност. Правото да бъдем ние. Да бъдем народ . Това каза в интервю за БНР проф. арх. Йорданка Кандулкова. "Отношението към наследството е отношение към себе си и към другия. То е въпрос на морал, пряк израз на нашата ценностна система. Най-тежките рани един народ понася, когато се..

публикувано на 15.03.24 в 11:16

Румънски и украински яйца се продават като български. Сигнали има, резултат от проверките – не

Румънски и украински яйца се продават в кутии с българския трибагреник. Български търговци сменят датите на производство на вносните яйца и ги пускат в търговската мрежа. Замразени цели пилета се внасят у нас, като по документи се водят замразени бутчета, от транжорните излизат като български разфасовки. За всичко това алармират от Асоциацията за..

публикувано на 15.03.24 в 07:03

Георги Каприев: Следващият патриарх на БПЦ да е християнски разумен, богословски и човешки грамотен

Следващият патриарх на Българската православна църква да е разумен, християнски разумен. Първо, да е богословски грамотен и второ, човешки грамотен. На това се надявам и нека да е волята Господна , и така да стане, сподели Георги Каприев от Философския факултет на СУ "Св. Климент Охридски", който е сред близките хора на патриарх Неофит...

публикувано на 14.03.24 в 17:00
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг

Столтенберг: Мнозинството граждани на страните от НАТО иска подкрепата за Украйна да продължи

2/3 от гражданите на страните от НАТО искат подкрепата за Украйна да продължи - това съобщи генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг при представянето на доклада за Пакта за миналата година.  Същевременно над 80 на сто от хората са на мнение, че съюзът от двете страни на Атлантика трябва да продължи да работи за общата им сигурност...

публикувано на 14.03.24 в 16:05