Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арх. Тодор Булев: Общинско предприятие може да се грижи за историческите сгради

Все по-малко ще се строят нови сгради и все повече ще се поддържат и обновяват построените

Архитект Тодор Булев
Снимка: Ани Петрова

Отпадъците от строителството и от нашата цивилизация след рециклиране могат да се използват в ново качество и да се включат в изглаждането на архитектурната среда. Това каза пред „Хоризонт“ председателят на Съюза на архитектите проф. Тодор Булев. В световния ден на архитектурата той даде пример как в Япония строят олимпийски стадиони изцяло с рециклирани материали.

„Това е тенденция, която ще се запази. И ние, особено в по-развитите страни, към които ние се стремим да се присъединим, все по-малко ще строим нови сгради, а във все по-голяма степен ще се занимаваме с адаптиране и обогатяване, регенериране.“

Общинско предприятие може да се грижи за историческите сгради

Отнасяме се нехайно към поддържането на сградния фонд, смята специалистът. Той припомни, че поддръжката на сградния фонд от 20-те и 30-те години на миналия век е затруднена заради многото собственици, които са се разпилели в чужбина. Булев определи като добра стъпка програмата на Столичната община за грижа за тези сгради.

„В момента е много труден проблемът със самите ремонтни работи на историческите сгради. Има нужда от специализирани кадри. Така че следващата крачка е да се мисли за едно специализирано общинско предприятие, което да се занимава именно с исторически обекти.“

За подобно общинско предприятие ще има много работа, смята проф. Тодор Булев.

Социалната среда до голяма степен определя творчеството на архитектите, подчерта още архитектът. „Архитектурата е едно социално изкуство, затова тя винаги е свързана с тези хора, които поръчват нещата и с условията в обществото. Това е особено характерно за по-сложните архитектурни обекти, каквито са градските ансамбли, селищата като цяло.“

Грамотността на възложителите определя градската среда

„Архитектът, за разлика от творците в по-свободните професии – живопис, музика, е особено тясно свързан със социалната и икономическа среда, така че ролята на хората, които поръчват, на институциите, които поръчват – държавата, общините, е огромна. И ние си пожелаваме винаги да имаме работа с грамотни, културни поръчители и възложители, тъй като именно от тяхната култура в немалка степен зависи и това, което ние ще направим“, коментира проф. Тодор Булев.

Въздействието на архитектурата и на градската среда е многопланово, като започнем с екологията на човешкия организъм и физиологията – замърсяването на въздуха, възможността да се движиш без да паднеш и да се подхлъзнеш, казва още арх. Булев.

„Но на по-високите етажи на въздействието на средата вече става дума за духовни измерения, духовни ценности, естетически послания. И, разбира се, човек, който е израснал в една зле поддържана среда, в среда, която не възпитава естетически качества, той трудно може да надрасне това ниво, което средата му предлага. В този смисъл отговорността на всички ни, които участваме в създаването на нашите градове, е много голяма.“

Днес и утре у нас гостува японският архитект Кенго Кума, едно от емблематичните имена в съвременната архитектура, с огромно влияние върху развитието на модерния дизайн на сградите. 

Цялото интервю с проф. Тодор Булев чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. Олга Брусиловска: Русия не влезе в Украйна, за да откъсне парче от територията, а за да ни унищожи

Украйна е на прага на третата военна зима. Може би най-тежката. Може би дори решаващата. Въодушевлението, което предизвика операцията в руската Курска област през август, отминава. Бавното, но сигурно напредване на руснаците в Донбас върна подтиснатото настроение от изтощителната война. Войниците са уморени, цивилните - също. Усеща се..

публикувано на 12.10.24 в 10:20

Светлана Йорданова: Фрапантните случаи с наркотици започват от 10-годишна възраст

Днес Фондация "За един чист живот" съвместно с Министерството на образованието стартират национална кампания "Родителите - липсващото звено в работата с тинейджъри, когато експериментират с наркотици". Децата имат нужда от своите родители тогава, когато влизат в рисково поведение, свързано с употребата на наркотични вещества , подчерта пред БНР..

публикувано на 11.10.24 в 10:00

Експерт: Киберпространството е бойно поле. Войната тече вече 10 години

Хакерски атаки в две европейски държави и съобщение за кибератака върху руски държавен медиен холдинг напомниха, че войната се води не само с конвенционални оръжия . За хакерите това е перфектната комбинация – те се възползват финансово, докато държави уязвяват противника, обяснява председателят на Европейския цифров иновационен хъб "Тракия"..

публикувано на 11.10.24 в 09:09

УНИЦЕФ: Едно на всеки осем момичета е било жертва на сексуално насилие, преди да навърши 18

Над 370 милиона жени и момичета по света, или 1 на всеки 8, са били жертви на изнасилване или сексуално насилие, преди да навършат 18 години. Това сочат данни на УНИЦЕФ , публикувани в навечерието на Международния ден на момичетата, който отбелязваме на 11-и октомври.  Това е първият доклад с оценка на честотата и разпространението на сексуалното..

публикувано на 11.10.24 в 00:53

Доклад на WWF: Загубили сме 73% от популациите на гръбначните животни в дивата природа

" Картината не се подобрява. Докладът е дори по-песимистичен от този преди 2 години. Ситуацията със сладководните обитатели и екосистеми е още по-зле. Водещи в негативен смисъл са сладководните видове с 85% намаление на популациите в световен мащаб, което е изключително тревожно и алармиращо ". Това заяви пред БНР ръководителят на програма..

публикувано на 10.10.24 в 09:09

Андрей Арнаудов: Филмът за Гунди докосва!

"Гунди – легенда за любовта" е пълнометражен игрален филм, посветен на великия и обичан футболист от миналото Георги Аспарухов – Гунди. Лентата проследява живота на големия спортист – от срещата му с Величка Маркова – Лита, до трагичния 30 юни 1971 година, когато загива в автомобилна катастрофа. В основата на сценария са неразказани досега истории..

публикувано на 09.10.24 в 10:43

КАЖИ: Около 500 опитни животни годишно вече няма да се използват за обучението в ЛТУ

Около 500 животни годишно ще бъдат спасени, защото няма да бъдат използвани за опити от студентите по ветеринарна медицина в Лесотехническия университет в София. Вместо това те ще се обучават с кучето-робот Джери, както и с модерна компютърна техника и софтуер. Положителното развитие е резултат от преговори и подписан договор между учебното..

публикувано на 07.10.24 в 21:50