Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов видя костинбродска афера в слуховете в училища в Сливенско и в Бургаско

Сачева: Стъпка по стъпка ще градим доверието там, където някой с лека ръка го разруши

| обновено на 08.10.19 в 10:44
Снимка: БГНЕС, архив

Министър-председателят Бойко Борисов определи като поредната "костинбродска афера" обстановката в училища с ромски деца в Сливенско и в Бургаско.

"Вчера се разпоредих и на ДАНС, и на МВР, защото вече става сериозно. И ще ги хванат разни пастори в кавички, партийни, които отиват и просто лъжат хората. Дойдат ли избори, насаждат, има си такива стратегии, 100 души да повярват, хиляда да повярват все е плюс", каза премиерът Борисов в интервю за бТВ.

"Няма нито такава Стратегия, нито такова нещо. Идете и вижте кой ги лъже, просто да престанат с тези костинбродски неща. Лъжат хората, мамят ги, плашат ги".

Вчера много родители прибраха от учебните часове децата си заради слухове, че социални работници ще ги извеждат от семействата.

По информация на нашите кореспонденти по-голямата част от децата тази сутрин са се върнали в класните стаи.

МОН се връща в изходна позиция

Заместник-министърът на образованието Деница Сачева свърза създадената истерия с предизборната обстановка и коментира:

"Усилието, което полагаме през последните две години, да върнем доверието на родителите в училището, да направим така, че повече деца да ходят на училище, просто се подкопава с лека ръка наистина от хора, които би трябвало да бъдат наказани от закона... За съжаление се връщаме назад в работата си и ще трябва отново да убеждаваме родителите да пуснат децата си на училище. Стъпка по стъпка ще градим доверието там, където някой с лека ръка го разруши".

Тя допълни, че Министерството започва разяснителна кампания в ромските квартали.

В предаването "Преди всички" Сачева съобщи, че подобен слух е разпространен в поне още 6-7 населени места в страната.

"Направихме светкавична координация с колегите от Министерството на труда и социалната политика и от МВР. С неправителствените организации и с ромски медиатори ще започнем спешна разяснителна кампания, с която да информираме родителите, че няма такива политика и че никой с нищо не застрашава децата им".

Деница Сачева уточни, че Стратегията за детето, която активира редица полемики в началото на годината, е спряна и този документ не предстои да бъде разглеждан и да бъде приеман: 

"Документ, приет насила, не би бил работещ, затова и няма смисъл да бъде приеман".

Интервюто с Деница Сачева можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Празното ОУ „Братя Миладинови“ в кв. „Надежда“ на Сливен, след като разтревожени родители отведоха децата си.

Родители опразниха училища в Сливен след слух за отвеждане на деца от социалните

Родителите на учениците от квартал „Надежда“ в Сливен днес са прекъснали редовните учебни занятия на училищата, в които учат децата им и са ги извели от класните стаи. Причината е разпространен слух, че социални работници са взели две деца. До..

публикувано на 07.10.19 в 19:40
ВИЖТЕ ОЩЕ

Европарламентът отстрани заподозрения в шпионаж асистент

Европейският парламент съобщи днес, че отстранил "незабавно" асистента на германския крайнодесен евродепутат, който е задържан за предполагаем шпионаж в полза на Китай, съобщиха информационните агенции. След ареста в Германия на заподозрения..

публикувано на 23.04.24 в 14:11

Весела Драганова: Трябва нов субект в политиката, който да размърда ситуацията

Бившият главен прокурор Иван Гешев ще участва на изборите на 9 юни с Партията на българските жени на Весела Драганова. Пред БНР тя обясни, че с Гешев имат много общи теми , по които им съвпадат идеите:  "Г-н Гешев е представител на над 30..

публикувано на 23.04.24 в 13:59
Ангел Кунчев

Е-обучение заради коклюш – по преценка на директора на училището

Разрешаването на имунизация срещу коклюш при бебета, навършили месец и половина, ще бъде временна промяна в задължителния календар, докато трае епидемията от заболяването. Това съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Промяна:..

публикувано на 23.04.24 в 13:58

"Арогантен милиардер": Австралия критикува Илон Мъск за кадри от нападение в Сидни

Технологичният милиардер Илон Мъск се нахвърли върху Австралия заради опитите ѝ да забрани кадри от намушкването с нож в църква в Сидни да бъдат разпространявани в социалната си мрежа "Екс", предаде ДПА. В понеделник вечерта австралийският съд..

публикувано на 23.04.24 в 13:42

Румъния се подготвя за въвеждане на задължителна военна служба

Румъния дискретно се готви за повторно въвеждане на задължителната военна служба, предава "Диджи24", цитирана от БТА.  В свой материал по темата медията отбелязва, че въпреки че от две години има война на границата, а бюджетът на Министерството на..

публикувано на 23.04.24 в 13:41
Васил Божков

Хазартното дело срещу Васил Божков влезе в съда

Така нареченото "хазартно дело" срещу Васил Божков вече е в съда.  След над четири години разследване прокуратурата внесе обвинителен акт за участие в организирана престъпна група за изнудване, длъжностни и корупционни престъпления срещу Божков и още..

публикувано на 23.04.24 в 13:40
Румен Спецов

Шефът на НАП призова за нулева толерантност към агресията

За нулева толерантност към агресията призова изпълнителният директор на НАП Румен Спецов по повод  медийни публикации, според които  служител на агенцията е заплашен с оръжие  в столичния кв. "Хаджи Димитър", съобщават от ведомството.  Оттам..

публикувано на 23.04.24 в 13:16