Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Константин Занков: Българските туроператори трябва да са адаптивни

Снимка: Мария Христова

„Банкови гаранции или гаранционен фонд биха стимулирали устойчивото и по-сигурно развитие на нашия туризъм. Гаранционен фонд за туризма би презастраховал на още едно ниво контрагентите. Туроператорите не примат подобна идея, обаче, тъй като това би блокирало техни финансови средства, а в сегашната икономическа ситуация би създало и предпоставка за фалити“. Това коментира пред БНР експертът Константин Занков от Института за анализи и оценки в туризма.

Темата отново стана актуална, след като вчера туроператорът „АСТРАЛ Холидейз Интернешънъл“, който беше официален представител в България на фалиралия „Томас Кук“, и оперира на българския пазар почти 24 години, прекратява дейност и започва процедура по обявяване в несъстоятелност.

Според Константин Занков фалитът на туроператора се случва в подходящ период – достатъчно време преди коледно-новогодишната кампания, и в известна степен е повлиян от ефекта на доминото след фалита на „Томас Кук“. В предаването „Преди всички“ експертът заяви, че не очаква други български туроператори да обявят несъстоятелност, тъй като с „Томас Кук“ са работили предимно „АСТРАЛ Холидейз“ и хотелиери.

По думите на Занков случилото се с българския туроператор е голямо изпитание за застрахователя, с който работи. Експертът не очаква да има проблем с изплащането на обезщетенията на засегнатите туристи, тъй като се е свързал със застрахователя, за да провери ситуацията, и е видял достатъчно адекватна реакция спрямо създалия се проблем.

„Засегнатите туристи трябва да отидат в офис на застрахователното дружество, да попълнят уведомление за застрахователно събитие с лична информация и с информация за пътуването, да приложат договора за организирано пътуване, както и документи за извършените плащания. Отговор трябва да получат до 15 дни и възстановяване на сумата“, обясни Занков.

Константин Занков не скри, че случващото се в туристическия бранш притеснява хората и ще намали доверието в туроператорите, но и подчерта, че все пак туроператорите остават най-подходящия партньор за по-комплексните пътувания заради почивната сигурност, която осигуряват:

„Туристът трябва да вярва в българския туроператор, а българският туроператор трябва да бъде адаптивен. Пазарът се промени много в последните години и има една трансформация на конвенционалния туризъм“.

Интервюто с Константин Занков можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Николина Ангелкова

По-малко от 200 клиенти на „АСТРАЛ Холидейз“ ще трябва да бъдат обезщетени

По-малко от 200 клиенти на туроператора „АСТРАЛ Холидейз Интернешънъл“ , който по-рано днес обяви, че прекратява дейност, ще трябва да бъдат обезщетени от застрахователната компания на туроператора. Сумата, която трябва да бъде изплатена на..

публикувано на 07.10.19 в 17:38

"АСТРАЛ Холидейз Интернешънъл" прекратява дейността си след фалита на "Томас Кук"

Туроператорът „АСТРАЛ Холидейз Интернешънъл“, който беше официален представител в България на фалиралия "Томас Кук" , и оперира на българския пазар почти 24 години, прекратява дейност и започва процедура по обявяване в несъстоятелност.  Ръководството на..

публикувано на 07.10.19 в 15:40
ВИЖТЕ ОЩЕ

Шефовете на ФРОНТЕКС и "Гранична полиция" се срещат с медиите

Изпълнителният директор на агенцията на Европейския съюз за гранична охрана ФРОНТЕКС Ханс Лейтенс, който е у нас по покана на министъра на вътрешните работи, и директорът на главната дирекция "Гранична полиция" главен комисар Антон Златанов ще се..

публикувано на 27.08.24 в 07:36

Парламентът заседава извънредно, за да се закълне новото правителство

Очаква се днес да се проведе извънредно заседание на парламента, за да се закълне новото служебно правителство на Димитър Главчев. В новото служебно правителство с премиер Димитър Главчев има само три промени – нови са министрите на вътрешните и на..

публикувано на 27.08.24 в 07:23

Президентът издава указ за назначаване на служебен кабинет "Главчев 2"

Президентът Румен Радев издава указ за назначаване на служебен кабинет с премиер Димитър Главчев.  Трима ще бъдат новите министри – на вътрешните работи, на външните работи и на транспорта.  С друг указ държавният глава ще насрочи избори за 51-во..

публикувано на 27.08.24 в 07:20

ООН обяви глобален зов за помощ заради увеличаващото се морско равнище

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш обяви глобален зов за помощ заради промените в климата на срещата на върха на тихоокеанските острови в Тонга. Той представи изследвания, които сочат, че морското равнище в региона се покачва много по-бързо от..

публикувано на 27.08.24 в 05:27

Ще има по-малък среден добив на зърно в Европейския съюз, сочат прогнози

Европейската Службата за наблюдение на културите (MARS) намали повечето си прогнози за среден добив на зърно за Европейския съюз тази година, особено що се отнася до царевицата, тъй като горещото време продължава да оказва влияние върху културите в..

публикувано на 27.08.24 в 05:19

Един намушкан и 145 арестувани в последния ден на карнавала в Нотинг Хил

Един човек е бил намушкан с нож в последния ден от карнавала в Нотинг Хил в западен Лондон, съобщиха от столичната полиция. Арестувани са 145 души. От полицията съобщиха, че няма опасност за живота на ранения. Повечето от арестуваните са за притежание на..

публикувано на 27.08.24 в 04:43

Три пожарни от София са изпратени в помощ на гасенето на пожара край пернишките села Расник и Вискяр

Три противопожарни автомобили от София са изпратени в помощ на огнеборците в Перник за гасенето на пожара край пернишките села Расник и Вискяр. На място е пристигнал и директорът на Главна дирекция ПБЗН Александър Джартов. Все още не е овладян..

публикувано на 26.08.24 в 21:25