Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Все по-често лекарите у нас откриват рака на гърдата в начален стадий

Снимка: raknagurdata.com

„Все по-голямо значение има предоперативната химиотерапия и не винаги операцията е първият избор при лечението на рака на гърдата“. Това подчерта в предаването „Преди всички“ доктор Красимир Шопов от фондация „Експерти срещу рака“, хирург в Александровска болница. Той и негови колеги хирурзи-мамолози ще представят днес исканията си, свързани с новите тенденции в лечението на рака на гърдата и с необходимостта от промяна на клиничните пътеки.

По данни на Световната здравна организация всяка година в света се диагностицират 1,4 млн. нови случаи на рак на гърдата, а близо 460 000 жени умират от болестта. В България всяка година диагнозата се поставя на 4000 жени, а около 1200 губят живота си. По данни на НЗОК за миналата година 4500 пациенти са новодиагностицирани и оперирани.

„Клиничните пътеки се променят във времето, като се допълват със съвременните изисквания“, поясни д-р Шопов и допълни:

„В момента пътеките изискват цялостен преглед и анализ, което налага промени в тях и разделянето им. Най-важното при лечението на рака е първичната диагностика на тумора, хистологичният му вид, хормоналният му вид, което е много важно за по-нататъшно лечение – дали ще е химиотерапия, дали ще оперативно лечение. Това ни дава възможност да прилагаме органносъхраняващите операции. Това са новите тенденции“.

Д-р Красимир Шопов обяви, че все по-често лекарите откриват заболяването в началния му стадий, което се дължи не само на тяхната работа, но и на информационните кампании, и на по-засилената ангажираност на жените към профилактичните прегледи.

Интервюто с д-р Красимир Шопов можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Редица влакове в страната се движат със закъснения заради високите температури

Повечето влакове в страната се движат със закъснения, след като бяха въведени ограничения на скоростта заради температури над 40 градуса, съобщават от пресцентъра на БДЖ.  С близо два часа закъснява влакът Варна - София.  От БДЖ съобщават още, че вече ще има директен влак по направлението Русе - Пловдив, свързващ Северна и Южна България...

публикувано на 15.07.24 в 18:43
Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Зеленски не е разтревожен от евентуален втори мандат на Доналд Тръмп

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че не е разтревожен от евентуален втори мандат на Доналд Тръмп. Зеленски също така заяви, че Русия трябва да присъства на втората среща на върха за мир в Украйна през ноември. Зеленски си поставя за цел да бъде готов за втората мирна среща на върха през ноември На пресконференция в Киев..

публикувано на 15.07.24 в 18:35
Йордан Цонев

Цонев: Действията на ПП-ДБ са поредният брутален опит да изнасилят Конституцията

Действията на "Продължаваме промяната - Демократична България" са поредният брутален опит да изнасилят Конституцията, слава Богу, че президентът ги върна в реалността, коментира пред журналисти Йордан Цонев, заместник-председател на парламентарната група на ДПС, във връзка с предлаганата от ПП-ДБ декларация с пакет от законодателни предложения за борба..

публикувано на 15.07.24 в 18:30
Доналд Тръмп

Доналд Тръмп ще призове за национално единство

Два дни след покушението срещу него и малко преди започващата днес Национална конвенция на Републиканската партия, бившият президент Доналд Тръмп заяви, че е пренаписал изцяло предстоящата си реч и че ще призове към национално единство. Доналд Тръмп е леко ранен след атака срещу него, нападателят е загинал Само ден, след като беше леко..

публикувано на 15.07.24 в 18:30

Локализиран е пожарът в граничната планина Огражден

Локализиран е пожарът в граничната планина Огражден, който на българска територия засегна близо 150 декара иглолистни  гори.  Властите в Република Северна Македония все още не са овладели огнената стихия, която е унищожила един от най-елитните им ловни райони.  Пети ден продължава борбата с огъня в планината Огражден, която е на границата..

публикувано на 15.07.24 в 18:20

Участъкът от АМ "Хемус" до село Слънчево в община Аксаково остава затворен заради пожар

Участъкът от магистрала "Хемус" до село Слънчево в община Аксаково остава затворен. Затворен е и старият път през местността "Побити камъни". Гасенето на пожара е затруднено от силния вятър. Директорът на Областната дирекция "Противопожарна безопасност и защита на населението" ст. комисар Тихомир Тотев, който е на мястото на пожара край..

публикувано на 15.07.24 в 18:12
Орлин Колев

Д-р Орлин Колев: Трябва ангажираност на ПП-ДБ пред президента за забавяне на мандата

ПП-ДБ трябва да дадат солидни основания пред президента Румен Радев за отлагане на връчването на втория мандат за съставяне на правителство. Това обясни в интервю пред БНР д-р Орлин Колев, преподавател по Конституционно право. Солидните  основания да бъдат за това, че ако президентът не връчи сега мандата, това ще бъде съпроводено..

публикувано на 15.07.24 в 18:04