Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общопрактикуващи лекари искат с 25 млн. лева повече за извънболнична помощ догодина

| обновено на 08.10.19 в 17:59
Снимка: архив

Националното сдружение на общопрактикуващите лекари предлага бюджетът за първична извънболнична медицинска помоща за следващата година да се повиши с 25 млн. лева.

Сдружението настоява отново да се запише условието - да не се допуска прехвърляне на пари от едно перо в друго, както и че резервът на Здравната каса може да се използва и при наличен преразход в първичната извънболнична помощ.

Личните лекари за пореден път искат потребителска такса да е задължителна за всички.

Световната банка и други институции съветват до 2020 г. бюджетът за първична извънболнична медицинска помощ да бъде 12% от бюджета на Касата. Това припомни в интервю за предаването „Нещо повече“ доц. Любомир Киров – председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България. По думите му това няма как да се случи, но:

„Направили сме една много разумна заявка за не по-малко от 25 млн. увеличение, като след това да имаме възможността те да бъдат разумно разпределени в съответните стойности на отделните наши дейности“.

Като процент от общия бюджет нашият дял намалява, което е порочна практика, посочи доц. Киров и добави: „В абсолютна стойност се увеличава този бюджет. Това означава, че това увеличение е палиативна мярка, т.е. лекуваш нещо, което няма как да го излекуваш, просто гледаш да го подпомогнеш, да го задържиш“.

В следващите 5 ще настъпи остра, критична нужда да се изпълнят препоръките за 12%, предупреди доц. Киров:

„Системата трябва да претърпи промени. Сега с тези средства, които се отпускат, се поддържа едно статукво, което обаче е по скоро нещо старо или междинно, което под ново име някой си иска да го задържи възможно най-дълго време, защото е удобно. Трябва да се разбере, че истинските неща стават със смели стъпки и с достатъчно средства“.

Въпреки всичките си дефекти, нашата система осигурява много добро качество, отбеляза доц. Любомир Киров. Според него обаче това качество няма да трае вечно.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нови руски атаки срещу украинска енергийна инфраструктура

Русия отново атакува с дронове и ракети украинска енергийна инфраструктура. Във Вашингтон, където участва в срещата на НАТО, президентът на Украйна Володимир Зеленски благодари за обещаните на Киев системи за противовъздушна отбрана. При руски ракетен удар срещу района на Одеса са загинали двама души и нанесени щети на пристанищна..

публикувано на 10.07.24 в 12:03
Кириакос Мицотакис

Гърция отново призова РСМ да спазва Преспанския договор

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис изрази опасенията на Атина за приемането на Република Северна Македония в Европейския съюз. Причината - Скопие не спазва Преспанския договор. На публичен дебат с бившия американски посланик в Атина, излъчен от държавната телевизия ЕРТ, премиерът Мицотакис изрази безпокойство по отношение европейския път на..

публикувано на 10.07.24 в 11:35
Цончо Ганев

"Възраждане": Единственият шанс за кабинет в това НС е да получим третия мандат

Единственият вариант за формиране на правителство в рамките на 50-ия парламент е предложеният от "Възраждане" с третия мандат. Това заяви зам.-председателят на партията Цончо Ганев. Той обвини "Продължаваме промяната", че с отказа да преговорят за подкрепа, провалят тази възможност: "Това е да застанем всички, които са се обявили срещу..

публикувано на 10.07.24 в 11:25
Изслушване на министър Найден Тодоров в НС, 10 юли 2024 г.

Министър Тодоров: Нужна е тежка корекция на Закона за меценатството

Служебният министър на културата Найден Тодоров призова за скорошно приемане на Закон за меценатството. Министърът беше изслушан в парламента относно състоянието на Национален фонд "Култура" и парите по Плана за възстановяване и устойчивост: "Нужна е много тежка корекция на абсолютно нефункциониращия Закон за меценатството в България...

публикувано на 10.07.24 в 11:12

"Възраждане" и ИТН внасят проект за свикване на референдум за лева

"Възраждане" и ИТН внасят проект на решение за свикване на нов референдум за запазване на българския лев до 2043 г. Заместник-председателят на "Възраждане" Цончо Ганев мотивира предложението така: "Това е инициатива, която преди няколко месеца парламентът отхвърли. Решението на Конституционния съд впоследствие не определи въпроса като..

публикувано на 10.07.24 в 11:09
Илияна Йотова

Йотова: Ще изберем най-добрата дата за мандата на ДПС, така че да запазим националния интерес

Вицепрезидентът Илияна Йотова очаква в следващите дни да стане ясно кога президентът Румен Радев ще връчи на Движението за права и свободи втория проучвателен мандат за съставяне на правителството. Без промяна в позицията: ГЕРБ не подкрепят правителство с втория и третия мандат ПП-ДБ няма единна позиция дали ще предложи кабинет, ако..

публикувано на 10.07.24 в 11:05
Плаж на о-в Крит, 15 юни 2022 г.

Гърция: Предупреждават туристите да не стоят продължително на слънце

Специално предупреждение на гръцките власти към туристите за избягване на продължително стоене под слънцето. Ежедневно има жертви. Духа и силен вятър, който създава условия за разпространяване на пожари. Пожарните огнища се разпалват лесно и бързо от силния вятър. В Патра огънят засегна дори и детската болница, като се наложи евакуация на..

публикувано на 10.07.24 в 10:48