Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 60 хотела по Южното Черноморие са застрашени след фалита на "Томас Кук"

Снимката е илюстративна.
Снимка: Wikipedia

Близо 60 хотела по Южното Черноморие са застрашени след фалитите на британския туроператор "Томас Кук" и неговата партньорска компания в България "Астрал Холидейз".

От туристическия бранш призовават правителството да вземе мерки за спасяването, както на хотелиери и доставчици, така и на сезон 2020г.

Сериозен спад в туризма през следващите 3-4 години, прогнозират от Бургаската регионална туристическа камара.

Като най-критичния период в развитието на туризма от 30 години насам определи събитието председателят на Регионалната туристическа камара в Бургас Иван Иванов.

Два са вариантите след фалита на британския туроператор "Томас Кук" – банката да приеме изготвена от него оздравителна програма или да бъде назначен синдик, който заедно с българските хотелиери да разработи оздравителен план.

И в двата случая обаче оздравителният период ще продължи от 3 до 5 години. Затова сега министерствата на туризма и финансите в България трябва да предприемат спешни мерки, за да ограничат щетите за българския бизнес след фалита на „Томас Кук“, каза Иван Иванов:

„В момента Министерството на туризма на Република България и Министерството на финансите не правят нищо. На първо място Министерството на туризма трябва да разработи програма, която да подпомогне българските хотелиери чрез премахването на ДДС – то там, където е фактурирана туристическата услуга, а не е заплатено нищо. Вторият момент е от страна на правителството -  трябва да бъдат отпуснати безлихвени кредити, за да се разплатят хотелиери и доставчици. В противен случай ще има масово фалити -  и на доставчици, и на хотелиери“, обясни той.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Николай Денков

Денков: ГЕРБ сбъркаха подхода при първия мандат, че не извадиха първо приоритетите

ГЕРБ сбъркаха подхода при първия мандат с това, че не извадиха първо приоритетите, каза пред Нова телевизия Николай Денков, председател на парламентарната група на "Продължаваме промяната - Демократична България".  Денков допълни, че се надява да не се отиде на нови избори, но не вижда как това няма да стане. По повод предложената от ПП-ДБ..

публикувано на 21.07.24 в 20:22
Палестинците скърбят за роднините си, убити при израелската бомбардировка на ивицата Газа в болница в Дейр ал Балах, 21 юли 2024 г.

Израелската авиация нанесе удари по Йемен, Ливан и Газа, "Хизбула" използва РСЗО

Групировката "Хизбула" е отвърнала на последните израелски бомбардировки в Ливан, като нейни бойци са обстреляли позиции на израелската армия южно от границата с реактивни системи за залпов огън, съобщава АФП. Според групировката при вчерашната израелска бомбардировка в град Адлун са били ранени шестима местни жители. Израелските военни обявиха,..

публикувано на 21.07.24 в 20:12
Американският сенатор Джо Манчин (на втори план) с президента Джо Байдън пред Белия дом, 24 юни 2024 г.

Нов призив от конгресмен към Байдън да се оттегли

Джо Манчин стана днес поредният американски конгресмен, призовал президента Джо Байдън да се откаже от участие в изборите през ноември. Вместо това Манчин посъветва Байдън да се съсредоточи върху изпълнението на своите задължения до края на мандата си през януари догодина, предаде АП. Сенаторът от щата Западна Вирджиния от тази година е..

публикувано на 21.07.24 в 19:40

Около 2 км е колоната от товарни автомобили на ГКПП "Кулата"

Малко над 2-километрова колона от изчакващи товарни автомобили се е образувала на граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) "Кулата", предава БТА.  На граничния пункт няма колона от леки автомобили, които да изчакват, за да преминат.  Вчера следобяд трафикът на пункта беше спокоен и автомобилите преминаваха без изчакване. В часовете преди обяд..

публикувано на 21.07.24 в 19:20

Има риск пожарът в граничната планина Славянка да премине от Гърция и на наша територия

Все още има висок риск горският пожар в граничната планина Славянка  да премине от Гърция и на наша територия.  В  граничната зона  са десетки служители на горските стопанства от Гоце Делчев и Катунци, както и пожарни екипи с автомобили.  Пожарът бушува от вчера на гръцка територия,  а от  тази сутрин на място са изпратени пожарни коли и..

публикувано на 21.07.24 в 19:09

Поставят контейнерите за временно настаняване в с. Воден, борбата с пожара продължава

Първият контейнер, в който ще бъде настанено семейство, пострадало от пожара в село Воден, вече е монтирано около изгорялата им къща. Днес служебният премиер Димитър Главчев обяви, че в пострадалите села Воден и Крайново ще бъдат доставени 15 контейнера, а министърът на вътрешните работи Калин Стоянов коментира, че веднага ще бъдат свързани с..

публикувано на 21.07.24 в 18:54

Според АФП Русия е увеличила поне 8 пъти производството на ракети Х-101 спрямо довоенния период

Руското командване обяви за постигнати успехи в битката с украинците източно от река Оскол. Основната украинска крепост в района, където се събират административните граници на Луганска и Харковска област, е Купянск. Едно от превзетите тази седмица села - Пишчане, е на двайсетина километра югоизточно от този град. Другото - Андреевка, се намира на..

публикувано на 21.07.24 в 18:31