Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Интегрират ли се бежанците у нас

Едно от условията за успешна интеграция е владеенето на местния език.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

На фона на новата мигрантска вълна, България трудно се справя с бежанците, които се намират у нас и най-вероятно ще останат. Враждебното отношение към тях е основен проблем в Европа, но у нас имаме още много други. Например обучението по български език, което е първа стъпка за една успешна интеграция, не може да покрие всички, които искат да го изучават, казва Мариана Стоянова от Български червен кръст. 

От 2013 година основните курсове по български се предоставят на проектен принцип. „Ти залагаш да кажем, както ние сме заложили за 2019 година - 80 човека, а се оказа, че има над 200 желаещи“, дава пример Стоянова.

Пенсионирани учители да обучават по български?

Иван Нейков от Балканския институт по труда и социалната политика, който е и бивш социален министър, предлага пенсионирани учители по български език да се пренасочват към програми за обучение на бежанци.

„Какво пречи да има точно такава програма, която да използва капацитета, уменията на тези хора именно в тази посока – мигрант съм, искам да остана в България, ето ти го учителя по български, имаш три месеца, шест месеца, да се явиш на изпит…“

Мариана Стоянова определя програмата по български език за бежанци до 2013 г. като по-успешна, защото голяма част от обучените след това са успявали да си намерят работа.  

Някой си играе със страха от мигрантите

Негостоприемството на хората често е причинено от страха от бежанците, който обаче не е свързан с реална заплаха и не води до продуктивни послания, смята Димитър Матев от Балканския институт по труда и социалната политика.

„Някой си играе с думите и се опитва да печели популярност за сметка на този ирационален, контрапродуктивен страх, а не чрез послания, които биха били конструктивни и биха придвижили обществото ни напред. Това ни е бедата на нас“, коментира Матев.

Случаят с изгоненото семейство в Белене отпреди две години е предизвикан от наслагваните негативни новини за бежанци и мигранти, изтъкна Емануил Паташев от „Каритас“ – България. Той цитира наблюдения, според които положителните новини, споделени в социалните мрежи, много по-лесно стигат до хората и набират своите последователи, за разлика от изтиканите в края на информационните емисии добри новини в електронните медии.

Европрограми за интеграция биха били полезни и за местните

В същото време по европейски програми се отпускат пари за интеграция, но в България няма интерес към ползването им за различни проекти, отчита Любов Панайотова от Европейски институт.

Кина Събева от Българския съвет за бежанци и мигранти добавя, че местните власти се притесняват да поемат инициативи в тази посока, въпреки че те могат да бъдат в полза за местната общност.

По-мотивирани да учат български са младите семейни бежанци

Радост Събева пък преподава повече от 30 години български език, в последните десет обучава бежанци в курсове към Българския червен кръст. Радост Събева е била и част от екипа, писал учебниците, по които учат мигрантите. Казва, че в обучението по български език е вплетено и обучение за традициите, българската култура, нормите на поведение тук.

По-трудно учат по-възрастните хора, които нямат друг езиков бекграунд, както и онези, които не владеят добре дори родния си език. „По-голямата част са доста грамотни хора – млади, грамотни и мотивирани да намерят своето място“, пояснява Радост Събева. Тя е съгласна, че преподаването на български език на чужденци е вариант за някои от пенсионираните учители. Заради специфичната материя обаче смята, че ще е необходимо и кратко въведение в обучението за самите преподаватели.

Всички гледни точки по темата чуйте в звуковите файлове.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Няма да има компенсиране на винетките заради липсата на пътувания

Механизъм за компенсиране на винетките заради липсата на пътувания в извънредното положение няма как да бъде приложен. Това стана ясно на блицконтрола на министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова пред парламентарната комисия по регионална политика. Въпреки кризисната ситуация има умерен оптимизъм по отношение приходите от..

публикувано на 28.05.20 в 19:35

Арх. Бакалова: "Александровска" има терен за детска болница и без този строеж

Архитект Петкана Бакалова - част от инициативата „За истинска детска болница“ коментира пред БНР вчерашното решение да не се строи върху изоставеното от десетилетия скеле в двора на "Александровска" болница, а теренът да се използва за изцяло нов строеж на Национална детска болница. Според нея решението е „просто първата стъпка в правилната..

публикувано на 28.05.20 в 10:44

Административната реформа в Украйна не заплашва българското малцинство

Остават ли неясноти около административната реформа в Украйна и ще засегне ли тя правата на българите там, каквито опасения изрази в декларация българският парламент , а тя от своя страна предизвика ответна негативна реакция на украинското Външно министерство .  Реформата предвижда сегашният административен район Болград да бъде раздробен на пет..

публикувано на 27.05.20 в 12:03

Влиянието на 5G мрежите върху здравето не е изследвано достатъчно

Няма работещи 5G мрежи на територията на страната , съобщава Комисията за регулиране на съобщенията. В това увери и министърът на транспорта Росен Желязков в писмен отговор на депутатски въпрос. Във връзка с медийни публикации за извършените в условията на извънредно положение тестове на 5G мрежи на територията на страната, Комисията за..

публикувано на 26.05.20 в 15:25

Какво искаме да кажем на дванадесетокласниците днес

Тази година раздялата с училището е необичайна заради въведените мерки срещу коронавируса. Това провокира Любомира Велчева, изпълнителен директор на Международната награда на Херцога на Единбург в България , да окуражи настоящите абитуриенти в този труден, но и вълнуващ за тях период. Чрез публикация в личния си профил във Фейсбук Любомира пита..

публикувано на 25.05.20 в 11:44
Мъртвата риба край Варненското езеро

Инж. Димитър Куманов: Не работят пречиствателни станции, изградени с европари

Европейската комисия вече е открила наказателна процедура срещу страната ни за неспазване на директивата за битовите отпадъчни води. Това каза пред „Хоризонт“ инж. Димитър Куманов от Сдружение Риболовен клуб “Балканка”.     „ Наказателната процедура е за това, че не сме построили на много места пречиствателни станции . Ние вече пуснахме жалба..

публикувано на 25.05.20 в 11:10
Ивайло Калфин

Ивайло Калфин: Политиката не е джипка, която раздава пари

България е сред страните с най-много бензиностанции. Проблемът с аптеките е много по-голям, отколкото с достъпа до горива. Мнението е на Ивайло Калфин, бивш вицепремиер и социален министър. „Очевидно е, че това е някакъв интерес към този бизнес, който ще видим накъде ще тръгне“, заяви той пред „Хоризонт“. Според Калфин, ако говорим за..

публикувано на 25.05.20 в 08:27