Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лекари специализанти на протест пред здравното министерство

| обновено на 10.10.19 в 18:16
Лекари специализанти на протеста им пред Министерството на здравеопазването.
Снимка: БГНЕС

Над 200 млади лекари и студенти по медицина блокираха за кратко булеварда пред Министерството на здравеопазването в София. Те настояват за по-свободен избор на лечебни заведения, където да осъществяват специализацията си.

Повод за протеста на младите лекари е публикуваната в началото на месеца променена наредба за специализациите, която ограничава правото им на избор къде да специализират.

„Ще изгоним много хора, много млади лекари в чужбина. Ние искаме да си останем тук, в България, да има едно качествено здравеопазване, но с това ограничение и разпределение ще изпуснат много кадри в чужбина. Очакваме най-накрая да се види, че живеем в демократична държава и най-накрая министерството да спре да ни игнорира“, заявиха протестиращи.

Под полицейска охрана те за кратко блокираха за кратко централния булевард пред министерството.

Въпреки че веднъж вече бе редактирана наредбата за специализациите, тя е неприемлива за младите лекари, защото по думите им, не им дава право на избор къде да специализират.

Д-р Александра Вълчева, специализант по "Анестезиология" в болница "Пирогов", обобщи притесненията на младите специалисти: "Трябваше да излезе с един списък, от който ние да можем да избираме, но такъв списък няма. Няма списък на места, както няма списък и на специалности. Самата идея се измени, така че и големите болници сега ще бъдат субсидирани. Ние имаме като цяло против цялата концепция насила да бъдем задържани където и да е. Няколко са новите клаузи. Тази, която ни притеснява най-много, касае изпита ни, с който ние завършваме специализацията си. Въведен е един текст, който гласи, че ако не вемем този изпит, също ще трябва да връщаме заплатите си, което е една огромна корупционна врата".

Младите лекари протестират с плакати: "Стига псевдодемокрация" и "Министър Ананиев, Вие кога ще си върнете заплатата?". Те очакват министърът да ги чуе и наредбата да бъде преработена за пореден път.

По-рано днес Вълчева сподели за БНР:

„Ние сме силно "за" да се провежда държавна политика по задържане на младите кадри тук и всъщност протестът ни е насочен в момента основно с искания да има такава ефективна политика, защото мерките, които са предвидени за нас, са далеч от мерки, които биха ни стимулирали да останем“.

Преди месец на среща с представители на здравното министерство и Българския лекарски съюз те са представили своите искания.

„Поискахме да бъдат взети предвид нашите права, нашето мнение по въпросите на наредбата, която определя една не малка част от живота ни като цяло, не само професионалния и личния - това са около 7-8 години от нашия живот. Поискахме така да бъдат съставени политиките, така да бъдат направени, че ние да сме стимулирани да останем, а всъщност този акт предвижда нашето насилствено задържане тук, което като ефект ще даде едни огромен отлив на млади кадри от системата“, обясни д-р Вълчева в предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“.

Какво ги задължава наредбата

„Три години след специализацията да се работи в одобрено от Министерство на Здравеопазването лечебно заведение, което беше предвидено да е болница с дефицит на кадри. Това беше идеята на Министерство на здравеопазването, кадровата политика към  малките населени места, която в последствие претърпя промени. Наредбата в сегашния ѝ вид е по-скоро насочена лобистки към големите болници, защото поправката в последния текст просто предвижда и кадрите да остават в базата за специализация“, смята лекарката:

„Трябваше да излезе едни списък, от който ние да можем да излизаме, но такъв списък няма, няма списък на места, както няма списък и на специалности. Както казах самата идея се измени, така че и големите болници сега ще бъдат субсидирани, а ние имаме като цяло против цялата концепция насила да бъдем задържани, където и да е“, допълни д-р Вълчева.

Позиция на здравното министерство

„Здравното министерство има сходни позиции по редица от поставените от студентите-медици и специализанти въпроси“, се казва в съобщение до медиите от пресцентъра на здравното ведомство. Проектът за наредба за специализациите е публикуван на сайта на министерството за обществено обсъждане, срокът на което ще бъде удължен. Всички заинтересовани страни могат да изпращат своите предложения и становища, които ще бъдат разгледани в Министерството на здравеопазването. Министър Ананиев и студентите-медици и специализанти са се договорили да проведат следваща среща в началото на ноември. Дотогава те ще внесат и следващи свои предложения.

Интервюто на Диана Дончева с Александра Вълчева можете да чуете то звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Правителството в Гърция оцеля след вот на недоверие

Само с гласовете на депутатите консерватори от управляващата партия в Гърция „Нова демокрация“ правителството на Кириакос Мицотакис получи вот на доверие.  След три дни остри дебати в парламента оцеля правителството на Мицотакис беше подкрепено със 159 гласа от 300-членния парламент. Цялата опозиция гласува за сваляне на доверието от кабинета...

публикувано на 29.03.24 в 01:40

Най-много трудности медиаторите в Монтанско срещат в убеждаването на местите хора да отидат на преглед

Приобщават и ограмотяват ромския етнос в общините Монтана и Бойчиновци. Целта е да се подобри значително подобри достъпът до здравни, социални и образователни услуги.  Резултатите от дейността по проект:   "Интегрирани подходи за приобщаване и овластяване на ромския етнос в Монтана и Бойчиновци" бяха обсъдени на среща.  Проектът е насочен към една..

публикувано на 28.03.24 в 22:44

Подадени са проекти за саниране на жилищни сгради по ПВУ за над 152 млн. лв.

307 проекта за енергийно обновяване на жилищни сгради са подадени по втория етап от процедурата за саниране по Плана за възстановяване и устойчивост. Те са на обща стойност над 152 млн. лв.  Процедурата е първата по рода си за предоставяне на финансова помощ за обновяване на жилища с 20% самоучастие на собствениците. Това съобщиха от..

публикувано на 28.03.24 в 22:24

Съдът потвърди санкция за Община Дупница заради ремонта на бившия младежки дом

Административният съд в Кюстендил потвърди санкция за Община Дупница, наложена от МРРБ по ремонта на бившия младежки дом в центъра на града. Проектът „Преустройство и смяна предназначението на Младежки дом в Градски исторически музей е по Програмата "Региони в растеж" за 1 470 000 лв. Ремонтите са проточиха с няколко месеца над фиксираните 180..

публикувано на 28.03.24 в 22:16

Жители на 9 села са притеснени да не останат без транспорт заради премахване на влакови линии в Петричко

Жителите на 9 петрички села може да останат без никакъв обществен транспорт заради подготвяно от БДЖ премахване на повечето влакови линии между Кулата-Петрич и Благоевград. От държавното дружество заявиха, че в момента се прави анализ и решение все още няма, но уточниха, че за най- натоварените линии ще осигурят алтернативен автобусен транспорт...

публикувано на 28.03.24 в 22:11

Спецоперация в центровете за мигранти в София

МВР предприе, минути след 20 ч., изненадващи проверки в 3 бежански центъра в столицата. Най-силно беше присъствието на униформени служители в столичния кв. "Овча купел". Те бяха тежко въоръжени и маскирани. В рамките на операцията се използват и специално обучени кучета.  Заместник-директорът на Столичната дирекция на вътрешните работи..

публикувано на 28.03.24 в 20:44
Володимир Зеленски

Зеленски е разговарял с Майк Джонсън за спешната необходимост от нова военна помощ от САЩ

Президентът на Украйна Володимир Зеленски съобщи, че е разговарял с председателя на Камарата на представителите на американския Конгрес Майк Джонсън за спешната необходимост от нова военна помощ от Съединените щати. Зеленски съобщи в социалните мрежи, че е обяснил на Джонсън каква е ситуацията на фронта, както и за "драстичното нарастване на руския..

публикувано на 28.03.24 в 20:10