Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Гимназията по земеделие в Генерал Тошево с нов, дигитален облик

Върху чиновете са изобразени знакови личности, географски карти и цитати

Тази година в училището в Генерал Тошево са кандидатствали и деца от Добрич.
Снимка: Мая Щърбанова

Професионалната гимназия по земеделие „Тодор Рачински“ в Генерал Тошево от тази учебна година предлага ново, модерно и интересно образование. Децата се обучават на чинове с образите на видни българи - писатели, революционери, владетели. Изобразени са и географски карти, известни цитати и исторически събития. Всеки кабинет е тематично обзаведен и украсен, а учениците и техните преподаватели разчитат на интерактивни дъски и нов дигитален начин на преподаване и изпитване.

Идеята образите на възрожденците да бъдат сред децата не е спонтанна, споделя филологът и директор на първата иновативна гимназия в България Кристияна Иванова.

"Винаги съм искала по някакъв начин децата да почувстват по-близо поетите, писателите, възрожденците. Оттам тръгна идеята. Показвайки ги само в учебниците и затваряйки този учебник, образът на човека, дал живота си в името на България, остава там някъде. Аз искам тези личности да бъдат сред децата", посочи тя.

Снимка: Мая Щърбанова

Ученици в професионалната гимназия споделиха:

"Образите на писателите в действителност ни помагат в часовете, защото чувстваме, все едно те са сред нас. Това не е единственото ново в нашето училище. Ние много се радваме също на нашите нови дъски, които са страшно готини, на нашите нови коридори, нови стаи, всичко е ново. Каквото и да погледнете в тази стая, абсолютно всичко е ново и това наистина много ни радва. Идваме с удоволствие на училище."

"Да, всъщност е доста интересно да стоим заедно, да четем от чиновете, защото те ни помагат. По-забавно е и по-интересно да стоим на кръгла маса, работим заедно. Учим се от чиновете и от авторите, които са на самите чинове."

Снимка: Мая Щърбанова

Промяна в отношението на децата към училището им и към образователния процес наблюдават и техните родители.

"Трябва да ви кажа, че цялата родителска общност, целият град се радва, че имаме такова хубаво училище. Аз лично съм колега учител. Директор съм на Център за работа с деца в града и съм историк, и съм силно впечатлена от кабинетите по история и география, с това, че нашите деца ще познават още повече нашите велики личности. Ще имат страхотни кабинети по химия, по физика и астрономия, по история, география. Всички кабинети са уникални. Родителите сме много горди", обясни Елена Недялкова.

"Много се радвам, че детето ми учи в тази гимназия, госпожа Кристияна Иванова заедно с нейния екип положиха много усилия, за да направят това училище да изглежда толкова добре", допълни Галина Желязкова.

Гордост на училището са не само материалните нововъведения, но и броят на учениците в него - 272-ма, като през тази година за обучение именно тук са кандидатствали дори деца и от Добрич. Друг положителен факт е средната възраст на преподавателите - 35 години.

Можете да чуете целия репортаж в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Японска рецепта срещу стрес: атака от зомбита и влизане в ковчег

Да те стреснат здравата, за да се успокоиш. Да, има такова нещо. Прави се в Япония, а негов създател е Кента Ивана от компанията за хорър представления „Коуагарасетаи”, в превод „Отрядът на страха”. В опит да спаси бизнеса си във времена на пандемия Кента става изобретателен до ужасна степен... Как ви звучи drive-in призрачна къща, в която влизаш с..

публикувано на 25.09.20 в 16:36
Красимир Бенямин

Шоколад по вътрешно убеждение

Шум от отварянето на опаковката. Шоколад с куркума и лимон, със синя спирулина, с рози и с чубрица. Това прави  Красимир Бенямин, п роизводител на шоколад от ново поколение.  Как човек става шоколатиер? В случая, след замисляне как консумацията ни се отразява на света около нас, споделя Красимир в предаването "Изотопия", което..

публикувано на 25.09.20 в 16:00

Как карантината поражда рефлексии между два свята

„Имам отколешна мечта да разкажа, особено на младите хора и децата, за живота си в два свята – в България и в Америка, детството ми при комунизма и сегашния ми живот в демократичния свят. Много от тези истории бяха узрели в сърцето ми, бяха готови да се разкажат. Карантината ми даде свободни минути през вечерите и уикендите на тазгодишната..

публикувано на 25.09.20 в 13:35
Джеймс Хетфийлд

Atheris hetfieldi: Metalli-ческият вкус на отровата

Името на португалски учен беше замесено в хетфийлдизирането на дървесна усойница от Африка. Ако нищо не сте разбрали от изречението, „Изотопия” ще ви обясни.  Джеймс Хетфийлд – гласът и ритъм китарата на титаните Metallica , ще остане в историята не само с жицата, но и със змия, кръстена на него. Atheris hetfieldi – така се казва новият вид..

публикувано на 25.09.20 в 11:29

Болярска чаша от замъка на Иван Шишман излезе в разкопки край Свищов

Археологът Николай Овчаров тази седмица започна втория си археологически сезон в свищовската крепост „Калето“. Той посвещава разкопките на 625-ата годишнина от смъртта на последния владетел от Второто българско царство.  Открити са вече монети от времето на Иван Шшман и търновска керамика.  В Свищов е една от най-добре запазените..

публикувано на 25.09.20 в 10:48
Илюстративна снимка

Може ли модернизацията на танковете Т-72 да компенсира забавената нова техника за пехотата

Израелски консорциум е предложил ремонта на танковете Т-72, съобщиха за „Хоризонт“ от Министерството на отбраната. Само преди седмица Министерският съвет прие решение, свързано с модернизацията на Т-72. Какво трябва да се направи и колко ефективна ще бъде модернизацията във време, когато Сухопътните войски очакват старта на проекта за нова..

публикувано на 24.09.20 в 14:28
Петър Петров

Петър Петров: Държавата ни се превърна в безобразна - няма образ, няма лице

Поетът Петър Петров участва почти ежедневно в протестите у нас. Затова си позволява експеримента да включи в новата си книга „На забавен каданс“  и актуални сюжети. Нарича ги „стихо-репортажна поезия, публицистика на душата, гражданска, но и лична интуиция“, която иска да сподели с читателите. „Затова си позволих да арестувам т.нар...

публикувано на 23.09.20 в 12:40