Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мръсен въздух в София и през лятото

Снимка: Архив

С два пъти над нормата са завишени нивата на азотен диоксид в София. Данните изнесоха от платформата AirBG. Според тях основната причина е автомобилният трафик.

Измерванията за азотен диоксид от AirBG се правят от началото на юни месец и вече има данни за четири месечен период от юни до края на септември. Лятото е удобно време поради липсата на отопление, за да се разбере до каква степен влияе автомобилният трафик за чистотата на въздуха.
 
Данните се събират чрез дифузионни тръби, които се разполагат на места с интензивно движение в града за около четири седмици. Тръбите са разположени в 30 точки на града. Данните показват, че дори и през лятото, при полупразен град, има сериозно завишение над нормата в 18 от точките, съобщи Стефан Димитров от AirBG.

Дифузионните тръби се доставят от лабораторията Passam в Швейцария, където после се връщат, за да се изследват резултатите от тях, които имат правна стойност. Хората, които се чувстват засегнати, могат да използват данните от изследванията, като получат копие от официалните протоколи, уточни Димитров.

Най-замърсените места са натоварените кръстовища като това на Орлов мост. 

Статистиката сочи, че годишно в Европа умират 75 000 души заради азотния диоксид.

По думите на д-р Александър Симидчиев от „Въздух за всеки“ в дни на силно замърсяване се увеличават и случаите на потърсена спешна медицинска помощ. 

От AirBG са предоставили данните от изследванията си на кандидат-кметове, които са дали различни идеи за справяне на проблема чрез градския транспорт.

Вече се правят измервания с дифузионни тръби в още четири града в страната.

Целия репортаж чуйте от звуковия файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

СОС реши да слее Четвърта и Втора градски болници

Столичният общински съвет реши да слее Четвърта и Втора градски болници. Медиците от Четвърта градска болница ще получат право да работят във Втора градска или в друго общинско лечебно заведение, обясни съветникът от ГЕРБ-СДС и заместник-председател на здравната комисия д-р Антон Койчев. Това са 35 лекари и 19 специалисти по здравни грижи: "Самият процес..

публикувано на 26.07.24 в 14:20

ГЕРБ сезират АДФИ и Сметната палата за финансирането на детски градини в столичния район "Изгрев"

Групата на ГЕРБ-СДС в СОС сезира Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) и Сметната палата във връзка с финансирането за оборудване и обзавеждане на детски градини в столичния район "Изгрев". Според Ваня Тагарева, зам.-председател на Столичния общински съвет и общински съветник от ГЕРБ-СДС, смущаващи са три становища във връзка с..

публикувано на 26.07.24 в 14:11
Джевдет Чакъров

Джевдет Чакъров: Има безпрецедентен натиск върху депутатите, изключени от ПГ на ДПС

Председателят на ДПС Джевдет Чакъров обяви, че има безпрецедентен натиск върху народни представители, нечленуващи в парламентарната група на Движението. Чакъров уточни, че са получили информация за среща между антикорупционната комисия, НАП и служебния министър на финансите, на която е наредено да започнат масирани проверки на народни..

публикувано на 26.07.24 в 14:02
Снимката е илюстративна.

Съдът в Русе потвърди глобата на кмета заради бездействието му по отношение на чистотата на въздуха

Районният съд в Русе потвърди глобата от 5000 лева, наложена на кмета на града Пенчо Милков заради бездействието му по отношение на чистотата на въздуха. Санкцията беше наложена на кмета в края на ноември 2024 година от тогавашната директорка на Регионалната екоинспекция инж. Цонка Христова.  Става дума за това, че по време на така наречения..

публикувано на 26.07.24 в 13:55

НС: До края на годината бизнесът ще получава компенсации заради високите цени на тока

До края на годината бизнесът ще продължи да получава компенсации заради високите цени на тока. Те ще са 100% при цена от над 180 лева на мегаватчас на борсата, независимо в коя мрежа крайните небитови потребители са присъединени. Това решение беше подкрепено от 185 депутати от всички парламентарни групи и независими, само петима от ПП-ДБ се..

публикувано на 26.07.24 в 13:53
Протест на майки в Долен Смилян

Майки излязоха на протест заради високи скорости и липса на тротоари в Долен Смилян

Майки с малки деца от Долен Смилян излязоха на предупредителен протест, заради високата скорост, с която минават шофьорите, и липсата на тротоари в двукилометровия пътен участък, който е на общинска и държавна територия.  От другата седмица майките минават към ефективни действия и ще затварят пътя Смолян – Рудозем. Търпението на..

публикувано на 26.07.24 в 13:53

Няма превишения на средночасовите норми за серен диоксид, азотен диоксид и озон

" Към настоящия момент няма регистрирани превишения на средночасовите норми за серен диоксид, азотен диоксид и озон. Няма и регистрирани превишения на 8-часовата норма за въглероден диоксид ".  Това заяви пред БНР зам.-министърът на околната среда и водите Ренета Колева. Още вчера РИОСВ и Изпълнителната агенция изпратиха екип на място и..

публикувано на 26.07.24 в 13:44