Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Японският архитект Кенго Кума: Градовете на бъдещето - близо до природата

Ерата на дървото тепърва започва

4
Кенго Кума
Снимка: Wikipedia

Градовете на бъдещето са градове, близки до природата. Това послание отправи в София японският архитект Кенго Кума. В лекция в София той показа на студенти как дървото може да бъде основен материал за строителство, а модерното не е непременно във вид на бетонна джунгла с кутийки за живеене.

В турския град Ескишехир неотдавна отвори врати Музей за модерно изкуство. Сградата, проектирана от японския архитект Кенго Кума, е изградена от дърво и естествени материали и е част от модернизирането и подмладяването на 800-хилядния град, превърнат в студентски център.

Пренаситен от небостъргачи, погледът се обръща към природата

Проектите на Кенго Кума - от Япония и Китай през Италия, Франция до Австралия, са с ясното послание за близост с природата.

„През 20-ти век новият стил на живеене означаваше небостъргачи и високи жилища. Скучно е, нали? 21-ви век налага друг стил - на възможностите, на разнообразието“, казва Кенго Кума и демонстрира пред каравана от дърво, с различен от обичайния дизайн от метал.

„Защото това създава тотално различна атмосфера. Това не е голяма каравана. Около два и половина метра на шест. Но чрез този прекрасен интериор искам да ви покажа новия начин да се почувстваш щастлив. Дори като я поставихме в центъра на Токио, хората се изненадаха. Вътре има 12 места. И отворихме в нея ресторантче.“

Според японския архитект е ясно доловимо желанието на хората да се върнат към природата. „И това е, защото през XX век всички са били отгледани в тези бетонни кутии, което не ги е правило щастливи. Затова за XXI век ние, като архитекти, трябва да търсим през нашата работа новия начин на живот."

Дървото е любимият материал на Кенго Кума. В проекта си от 2010-а година той свързва две обществени сгради в японския град Йошохара с тип дървен мост, който може да се ползва и като място за изложби и културни прояви. Ефектът от проектираните дървени конструкции се отразява моментално в Инстаграм.

Световноизвестна верига за кафе пък чакала две години, за да може Кенго Кума да направи необичайния дизайн на сградата с дървени материали. Но чакането си струвало, защото рекламата на заведението била огромна.

Ерата на дървото едва сега започва

Кенго Кума е на мнение, че ерата на дървото тепърва започва.

„Нетърпелив съм да разбера какво ще се случи в областта на проектирането и строителството през следващите 20 години. Имаме например възможност с определени техники да правим дървото прозрачно, но до някаква степен - имаме проблем как да го запазим здраво. Единият начин е като го направим „на сандвич“: между стъкло“, разказва той и допълва, че през последните години вече има нови технологии, които правят дървото все по–устойчиво на огън.

По отношение на екологията – дървото се оказва подходящо, за да се намали ефектът от глобалното затопляне, допълва Кума.

„Но всяко дърво си има време да бъде използвано. За стадиона, който проектирах за Летните олимпийски игри в Япония догодина, използвам японски кедър, който е на 60 години. Но без система за залесяване и отглеждане, няма как положението на горите да се подобрява.“

Олимпийски стадион от рециклирани материали

Така японският архитект Кенго Кума отговаря на критиките, че последният му проект – стадионът, на който ще се провеждат Летните олимпийски игри в Токио догодина, застрашава горите. Съоръжението трябва този месец да отвори врати за шестмесечно тестване.

Изграденият на три нива стадион ще има близо 68 000 места по време на игрите и 80 000, когато японският национален отбор по футбол играе там. Кенго Кума пояснява, че за стадионът се използват над 70 000 кубически фута от лиственица и кедър от почти всички 47 префектури на Япония, с акцент върху районите, засегнати най-силно от земетресението и цунамито през 2011 г.

„Мястото на стадиона е район с гора, която е част от комплекса - гробница на император Мейджи. Хората искаха стадионът да е в хармония с околността. И начинът, по който можеше това да се постигне, е да използваме дърво за фасадата, а на терасите да разположим растителност. При проектирането се опитахме да намалим възможно най-много височината на структурата. Новият стадион е висок 47 метра. Старият стадион на Кендзо Танаге, построен през 1959-та година, беше 60 метра висок. Когато през 1964-та година той беше домакин на Олимпийските игри, аз бях едва 10 годишен. И тогава бях впечатлен от красотата на тази бетонна сграда. Но това беше впечатление, модерно през XX век. В XXI век ние живеем в различни времена. И затова за новия стадион се вдъхновихме от детайлите по сградата на храма Хорюджи - най-старата дървена сграда, построен е преди близо 14 века. Тайната на този дълъг живот са сегментите и детайлите, които могат да бъдат сменяни, ако някоя част се повреди. Все пак не всичко трябва да издържа хиляди години. Същите концепции съм заложил в строителството на олимпийския стадион. Използваме рециклирани материали. За покрива използваме метални рамки и дърво, прозрачни фотоволтаици. Осигуряваме и естествена вентилация, като предварително направихме компютърни модели на ветровете.“

Японският архитект Кенго Кума вярва, че чрез проектите си може да направи дори и неприветливи места привлекателни за хората. Твърди, че сградите на бъдещето трябва да бъдат в хармония с природата отвън и да създават уют отвътре.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Иван Кръстев

Иван Кръстев – маестрото на музиката, литературата и театралното изкуство

В "Нощен хоризонт" ви срещаме с маестрото на българската музика – композитора и диригент Иван Кръстев .  В откровен разговор той сподели за началото на своя път в музиката, когато започва да учи пиано и цигулка на едва 4 годин и. Кръстев разказа за своето творческо израстване, водено от вдъхновението да съчетава музика и литература.  Още..

публикувано на 24.09.24 в 15:34

Гюлсерен Исмаилова: Любовта спасява

Никой родител не си представя да чуе от лекар диагноза за детето си, според която то няма да живее повече от осем години. Първо не вярва на това, което се случва, но после придобива сила и прави невъзможното, за да спаси не просто човешки живот, а живота на сина си. Той е Ервин и е вече на 32 години - със Синдром на Уест...

публикувано на 22.09.24 в 10:51
Момчил Карамитев

Момчил Карамитев за патриарх Неофит, за киното, чудесата и творческия процес

"Това, което ме впечатли при всички разговори беше, че тези хора благоговееха към личността на патриарх Неофит и казаха, че това е била неговата изключителна сила, че той е бил много благ , някои са го упреквали, че е бил прекалено благ, че това не било добре за ръководител на Българската църква.  "Казват, че като ръководител той не е..

публикувано на 17.09.24 в 09:24
 Проф. Даниела Дженева

Проф. Даниела Дженева - 50 години ансамбъл "Тракия" с етика, морал и любов

С концерти и специално подготвена изложба ансамбъл "Тракия" отбеляза своята 50 годишнина . Гости на спектакъла на Античния театър в Пловдив са и част от хората, които с талант и сърце са допринесли през годините трупата да има водещата си роля на новатор в музикалните и танцовите форми във фолклорното изкуство. Другият концерт на древната..

публикувано на 15.09.24 в 09:10

Изпълнение на български композитор в предварителната селекция за "Грами"

Изпълнение от нов албум на български композитор, познат със създаването на творби за емблематични български естрадни артисти от 80-те, бе допуснато до съревнованието за наградите "Грами". Димитър Ковачев е сред емблематичните композитори в България през 80-те години. Мнозина го свързват с песента "Тишина", първоначално изпълнена от Васил..

публикувано на 12.09.24 в 10:25
Д-р Калин Поповски

Д-р Калин Поповски: В медицината не всичко е заплати. Моралът трябва да бъде на първо ниво

Д-р Калин Поповски е един от най-известните акушер-гинеколози в Плевен.  Завежда Клиниката по акушерство и гинекология към Университетската болница "Д-р Георги Странски". Д-р Поповски е потомствен лекар, в неговите ръце през над 30-годишната му практика са изплакали за първи път при раждането хиляди деца от цялата страна. "В медицината не..

публикувано на 08.09.24 в 06:57

Художникът Стойко Гъгъмов увековечава известни личности на морски скали и училищни фасади

Художникът Стойко Гъгъмов оставя ярка следа след себе си с портретите на известни личности, които рисува на морските скали, на фасадите на обществени сгради и училища. Гугутка вече има Стена на родолюбието и двама почетни граждани Нарича изкуството си "скално - концептуално", което му е на сърце. "Аз го открих когато бях в Тенерифе. Там също..

обновено на 01.09.24 в 06:38