Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Анет Маринова: Училищният психолог е самотна фигура

Анет Маринова
Снимка: Личен архив

При училищните психолози има голямо текучество, а условията на работа са доста напрегнати. Това каза в предаването „Нощен хоризонт“ училищният психолог Анет Маринова, която работи в столичното 23 СОУ „Фредерик Жолио Кюри“.
     

„Поради много причини - някои от тях са в системата, в традициите на системата, други са извън системата – изобщо по отношение на психично-здравната култура. Дори фактът, че нямаме закон за психолозите и психотерапевтите… всичко това прави училищния психолог една много самотна фигура, да е обречен на това неговият директор да цени, да е любопитен, да се интересува, да уважава една различна професионална дисциплина и един различен професионален поглед“, коментира Маринова. Тя подчерта, че психолозите се приравняват с учителите, което размива тяхната роля и олекотява тяхното мнение, когато се ангажират с проблемно поведение на едно дете.

Има класически индикатори за тормоз

Агресия, тормоз, насилие в училище – това са различни неща и е много важно да имаме чувствителност и информираност за отношенията в училище и как можем да разграничаваме едно от друго тези неща. Има определени индикатори за тормоз. Норвежки изследовател повече от 40 години се занимава с темата и е дал поне три такива индикатора – неравнопоставеност, продължителност, злонамереност. Тормозът е продължителен във времето и се случва между две деца, които не са равнопоставени, поясни Анет Маринова.

„Агресията е присъща на човека, без да си в контакт с личната си агресия, няма как да влезеш в контакт със социалната връзка. Трябва да има някаква доза, в която да можеш да се заявиш, да можеш да се изразяваш, ако щеш, да се бунтуваш. Агресията е нещо, с което ние си имаме работа непрекъснато. Културата и обществото са създали инструментите как да можем да овладяваме някаква част от природата си.“

Кибер тормозът оставя сериозни следи

В модерния свят като отделна посока се откроява кибер тормозът. Въпреки повечето проучвания, в които децата заявяват като най-силно усетено физическото насилие, има данни, че тъкмо кибер тормозът причинява най-големи страдания, обиди и унижения, защото по думите на психолога „има следи, има свидетели, това се случва на една виртуална сцена“.

Формите на тормоз обикновено остават скрити за учителите, подчерта Анет Маринова. „Има един естонски филм – „Класът“, със свободен достъп, може да бъде намерен по интернет, който показва механизма на подобни отношения буквално под носа на учителите, които не могат да усетят това ниво на злост, на намерения да причиниш вреда и да унижиш, което се разиграва особено между юноши.“

Стигматизиране на насилниците

Маринова обърна внимание върху стигматизирането на насилниците и отбеляза, че се маргинализират ученици, които получават етикет. „Насилник, жертва, наблюдател – работи се с този модел: триъгълника, което обаче подкрепя подобни поведения, отколкото да разрешава проблема.“  

Училищният психолог е на мнение, че ценността на добрите отношения трябва да бъде втъкана в училищния живот и учители, и ученици, и родители да могат да говорат за тази ценност, а не да изпълняват просто процедура или арголитъм по механизма за тормоз. 

Анет Маринова е участвала в проекта на УНИЦЕФ „Училище без насилие“. Тя е психолог в образованието, клиничен социален работник и психоаналитичен терапевт. Координирала е работна група за Наредбата за приобщаващото образование към МОН. Преподава в магистърска програма по „Психология на развитието“ в Нов български университет. Докторант е в Института за изследване на населението и човека към БАН.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Аспарух Лешников

125 години от рождението на Аспарух Лешников

В началото на юни в Хасково започват дни на Аспарух Лешников . Те са под патронажа на Н.П. Кристоф Айххорн , посланик на Федерална република Германия в България. Ще бъде открита пътуваща изложба "Рицарят на горното Фа” с   кратък концерт на Джесика Лешников , внучка на Аспарух Лешников. Предстои прожекция на германския игрален филм..

публикувано на 26.05.22 в 16:21
Яна Борисова

Яна Борисова празнува рожден ден и премиера на спектакъла "Място, наречено Другаде“

Драматургът Яна Борисова днес празнува рожден ден. В интервю за предаването "Нещо повече" по програма "Хоризонт" рожденичката сподели: "Като малка много обичах рождения си ден, сега вече зависи от компанията, от настроението. Много по-претенциозна станах към щастието , но днешният ден е прекрасен". "Самочувствието да..

публикувано на 25.05.22 в 19:51

XEINN пред БНР: Не може всички да те харесват, имаш и хейтъри

" Моята мисия е да създам колкото се може повече песни с добро качество . И да работя с талантливи хора". Това сподели пред БНР испанската звезда Шейн ( XEINN). С най-големия си хит ECO той стигна до финала на Бенидорм Фест 2022, испанската селекция за песен на Евровизия. През 2018 година Шейн издава EP с пет песни, а миналата година издаде..

публикувано на 24.05.22 в 19:19
Зорка Лишева

Цигуларката Зорка Лишева: За културата времето стана неуютно

В Плевен отбелязват 24 май с празнично шествие на ученици, учители, студенти и работещи в културните институти в града. След тържествения ритуал ще прозвучи съвместно хорово изпълнение „Върви, народе възродени!" на 11 състава . Музикалното събитие се случва за осма поредна година. И в Плевен отбелязват 24 май с празнично шествие       Кметът..

публикувано на 24.05.22 в 12:30
Петър Жотев, Яна Атанасова и Явор Йорданов

Млади олимпийци: Учените са сред най-интересните хора

Петър Жотев, Яна Атанасова и Явор Йорданов са олимпийци в различни сфери на науката. И тримата са на прага на висшето си образование. Явор се състезава по физика и астрономия, златен медалист е от международната олимпиада по астрофизика. Яна е 11 клас в Националната природо-математическа гимназия и е олимпийка по биология, Петър също е..

публикувано на 24.05.22 в 10:45
Археологът Александър Минчев

През 2022 година носител на голямата награда „Варна“ е археологът Александър Минчев

През 2022 година носител на голямата награда „Варна“ е археологът Александър Минчев за дългогодишната му работа и цялостeн научен принос към националната култура в областта на античната и тракийска археология, раннохристиянската история и изкуство. "Ние на практика се докосваме и изследваме животът на хората преди стотици и хиляди години, а това е..

публикувано на 22.05.22 в 17:28
Проф. Кирил Топалов

Проф. Кирил Топалов пише нова книга

"Не вреди на никого. Гледай да помагаш, да съчувстваш, да разбираш и тогава ще имаш някакво равновесие, мир със себе си и с околните",  каза за БНР проф. Кирил Топалов. В момента той пише мемоари : "Той е вид роман, защото е доста документален мемоар, истински мемоари за случки от моя живот ", допълни в предаването "Нощен Хоризонт" проф. Кирил..

публикувано на 21.05.22 в 20:14