Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 3 млн. лв. ще бъдат разпределени днес по услугата „личен асистент“

Снимка: БГНЕС

Над 3 милиона лева ще бъдат разпределени днес между 217 общини, които имат сключени договори за предоставяне на услугата „личен асистент“ на хора с увреждания. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, който в днешния Международен ден на белия бастун посети в Пловдив единствения у нас Център за рехабилитация на слепи.

Министър Петков уточни, че това е първото плащане по този механизъм след приетите законодателни промени, касаещи хората с увреждания. Относно въведените квоти за насърчаване на заетостта Бисер Петков съобщи още, че след първите девет месеца на годината е осигурена заетост на над 11 700 души, които са с трайно намалена работоспособност. Това е два пъти повече в сравнение със същия период на миналата година:

"Все още е рано да анализираме какъв е резултатът от прилагането на квотите за хора с увреждания. Към момента колегите от Главна инспекция по труда в рамките на рутинните проверки, които извършват при работодателите, са проверили над 880 предприятия, които са в групата на предприятия, които са задължени да осигуряват работни места за хора с увреждания".

Тези от работодателите, които не могат или не желаят да изпълнят това задължение, заплащат компенсационна такса, припомня още Бисер Петков, като подчерта, че за три месеца постъпилите от 110 предприятия средства са повече от 92 000 лева.

Труднодостъпната среда, достъпът до информация, предизвикателствата в образованието и намирането на работа са сред основните проблеми пред хората със зрителни увреждания. За това алармираха представители на Регионалната организация в София към Съюза на слепите и Центъра за социална рехабилитация и интеграция на лица със зрителни увреждания "Светлина" в столицата на днешния Международен ден на белия бастун.

Още по темата чуйте в звуковите файлове. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Започва предоставянето на личен асистент по Закона за личната помощ

От 1-ви септември започва предоставянето и финансирането на личен асистент по реда на Закона за личната помощ. От услугата ще се възползват хора с над 90% инвалидност и децата с над 50% увреждания с право на помощ. Услугата ще се предоставя и за децата..

публикувано на 01.09.19 в 08:17
ВИЖТЕ ОЩЕ

В НС заседава ПГ на ДПС, но без депутатите, подкрепящи Доган: Връщане за нас няма

В Народното събрание започна среща на парламентарната група на ДПС.  Депутатите от ПГ на ДПС на среща в НС за втория мандат В съобщение от пресцентъра на партията, изпратено минути след 15:00 часа , се казва, че Движението за права и свободи е..

публикувано на 09.07.24 в 16:19
Атанас Атанасов

Атанас Атанасов: В ПП-ДБ няма разделение, ще предложим правителство с третия мандат

В ПП-ДБ няма разделение и ще предложим правителство с третия мандат, ако ни бъде връчен. С такава позиция излезе съпредседателят на коалицията и лидер на ДСБ Атанас Атанасов. Божидар Божанов: Вратата за подкрепа за правителство с втория мандат е..

публикувано на 09.07.24 в 15:40
Стефан Тафров

Стефан Тафров: Атал излиза от изборите по-силен и се позиционира за президентския вот през 2027 г.

Сегашният министър-председател на Франция Габриел Атал излиза със засилени позиции от изборите и се позиционира за президентските избори през 2027 г. Това каза пред БНР дипломатът Стефан Тафров и уточни: " Той се дистанцира леко от президента..

публикувано на 09.07.24 в 15:23

Искат отлагане на новата методика за заплащане на онколекарствата, влязла в сила от 1 юли

От варненската специализирана болница за лечение на онкологични заболявания  ( СБАЛОЗ "Д-р Марко Антонов Марков – Варна" ЕООД)  поискаха отлагане на променената  методика за заплащане на лекарствата за  лечение онкоболните пациенти, влязла в сила от 1..

публикувано на 09.07.24 в 15:19

"Да, България": ПП-ДБ може да поиска третия мандат

Националният съвет на Движение "Да, България" реши коалицията да се обедини около оценката, че ПП-ДБ може да поиска третия мандат. Условието - ако бъде установено наличието на готовност за формиране на широко програмно мнозинство около пакет..

публикувано на 09.07.24 в 15:19

Жители на Берковица отбелязаха 174 години от рождението на Иван Вазов

С традиционен поход "По стъпките на Вазов" жители на Берковица отбелязаха днес 174 години от рождението на Иван Вазов. Патриархът на българската литература е черпил вдъхновение от красивата природа по време на престоя си тук. Иван Вазов..

публикувано на 09.07.24 в 15:02

Поликлиниката в Благоевград се нуждае от спешен ремонт

Сградата на поликлиниката в Благоевград се нуждае от спешен ремонт. Външните фасади са в трагично състояние, а падащите от тях огромни мраморни облицовъчни плочи правят сградата опасна за хората . Проблемът е, че поликлиниката има много съсобственици..

публикувано на 09.07.24 в 14:45