Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът официално е в предизборна ваканция

| обновено на 16.10.19 в 09:24
Снимка: Ани Петрова, БНР

От днес депутатите официално са в предизборна ваканция, която ще продължи до 25-ти октомври включително. И докато в правилника за дейността на Народното събрание никъде изрично не се споменава за възможност за разпускането на парламента за предизборни цели, ваканцията на депутатите преди избори се превърна в традиция. 

Разпускането на парламента за предизборна работа и агитация стана част от парламентарния живот в България и депутатите, чиято програма напоследък беше оскъдна откъм законодателство, ще пропуснат на практика 6 пленарни заседания с два редовни парламентарни контрола. 

Продължава работата в постоянните комисии

В гласуваното решение за двуседмичното отсъствие се уточни, че народните представители ще продължат да работят в постоянните парламентарни комисии, които обаче едва ли успешно ще се съберат. Реши се още на депутатите да се признават транспортни разходи, извършени само по повод участия в заседанията на комисиите. 

И докато преди години дългите ваканции предизвикваха остри възражения в Народното събрание с основния мотив, че се заглушава гласът на опозицията, преди тези избори БСП не положи подписа си под решението, но така и не го оспори в пленарната зала. 

Нужна ли е предизборна ваканция?

Поставя се въпросът нужна ли е предизборна ваканция, въпреки че част от работата на народните избранници е да се срещат с хората в избирателния си район.

Но изборите са друго нещо и залогът е различен.  Играта на кворум не е полезна за никого, но споровете са неизбежни.

Парламентарните групи излъчиха и не малко депутати за участие в кметската надпревара - общо 21. Само от редиците на БСП - депутатите кандидат-кметове са 8, от редиците на патриотите - 6-ма, ГЕРБ включи в напреварата трима народни представители, а "Воля" и ДПС по един, както и един независим. И на фона на всичко това предизборната ваканция намира своя формален, но и неформален мотив - формалният, че голяма част от депутатите са ангажирани с организацията на изборите в избирателните си райони, а неформалният е фактът, че парламентарната трибуна често се използва като поле за агитация. Заседанията на Народното събрание се предават онлайн, а парламентарният контрол по правилник се излъчва пряко по БНР и БНТ. 

Законодателният процес буксува, ще гони последни срокове

Но докато депутатите са въвлечени в битките за местната власт, законодателният процес буксува и ще догонва последните срокове. Остава под въпрос дали най-важният закон - този за държавния бюджет за догодина - ще бъде внесен в Народното събрание в разгара на кампанията или ще изчака да премине изборната нощ и отново ще гони последния възможен срок - 31 октомври. Останаха някак висящи законодателните решения за съкратеното съдебно следствие, след като окончателно се гласува без съкратено съдебно следствие за умишлено убийство, но не и за тежка телесна повреда.

Измененията в Наказателния кодекс, внесени от ГЕРБ и подкрепени от правосъдното ведомство, с които се запазва институтът за съкратеното съдебно следствие, но при преценка на съда за размера на наказанието, не са оттеглени, а напротив, очакват да станат обект на обсъждане в правната комисия веднага след изборите - поне това са сигналите от правосъдния министър Данаил Кирилов.

Предизборната ваканция осуети удължаването на срока за работа на временната комисия, която проучва фактите и обстоятелствата около хакерската атака в Приходната агенция и остави откриването на процедурата за избор на нов председател на Антикорупционната комисия на ниво ресорна комисия. Председателят й Борис Ячев от Обединени патриоти прогнозира, че до 20 ноември ще има избран нов шеф на Антикорупционната комисия.

И както не веднъж сме ставали свидетели, веднага след изборите, на Народното събрание отново няма да му стигне времето за законодателната програма до следващата редовна, Коледна ваканция, и ще се забърза с продължителни, извънредни и дори среднощни заседания.

Репортажа по темата чуйте от звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган.

Ердоган заяви, че Турция е готова да създаде военноморска база в северен Кипър, "ако е необходимо"

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Турция е готова да създаде военноморска база в северен Кипър, ако това е необходимо, предаде Ройтерс, позовавайки се на Анадолската агенция. Вчера Ердоган присъства на военния парад в северната част на Никозия по повод 50-годишнината от турската инвазия на острова. Той изтъкна, че Анкара..

публикувано на 21.07.24 в 14:04
Кадър от видео, публикувано от медийния център на хутите, показва огън и дим, издигащи се след израелските въздушни удари в пристанищния град Ходейда, Йемен, 20 юли 2024 г.

Йеменското пристанище Ходейда гори след израелски удар, хутите заявиха, че ще отговорят

Противопожарните екипи продължават да се борят с огъня в управляваното от хутите йеменско пристанище Ходейда, часове след като израелски удар по пристанището предизвика огромен пожар и уби трима души, според данни на бунтовниците. Израелски въздушни удари срещу позиции на хутите в Йемен Ударът срещу жизненоважното пристанище, ключова входна..

публикувано на 21.07.24 в 13:56

Два испански самолета се включиха в борбата с огъня в района на с. Воден

Два испански самолета за борба в пожарите се включиха в борбата с огъня в района на Странджанското село Воден. По-рано министърът на вътрешните работи Калин Стоянов обяви, че се разчита на много на тяхната работа, защото пренасят шест тона вода на полет. Те пълнят резервоарите си язовир Малко Шарково. Шесто денонощие продължава борбата с пожара в..

публикувано на 21.07.24 в 13:49

Бялото братство започна изграждането на лагера си на Седемте рилски езера

Бялото братство започна изграждането на лагера си при Рибното езеро в Рила - група от около 30 последователи на Петър Дънов вече са на терена. Духовната школа на Братството ще бъде открита на 1 август, а кулминацията е на 19 август, когато хиляди изпълняват ритуала - танца Паневритмия на молитвения хълм. Според издаденото разрешително..

публикувано на 21.07.24 в 12:58

Невролог припомня да не се допуска шофиране след употреба на наркотици

Непосредствено след вдишване на райски газ могат да се появят нарушения на паметта, халюцинации, дори да се стигне до загуба на съзнание. Затова не бива да се допуска шофиране след употреба на този рекреационен наркотик, каза в интервю за "Хоризонт" неврологът от Александровската болница проф. Теодора Чамова. Тя припомни, че през лятото се засилва..

публикувано на 21.07.24 в 12:51

Обир на магазин в столичния кв. "Дървеница"

Обир е извършен рано тази сутрин в магазин в столичния квартал "Дървеница". По първоначална информация инцидентът е станал около 5 часа сутринта. Малко след това екипи на СДВР са задържали единият от крадците. Обраният магазин е денонощен. Полицията издирва и другите участници в обира. По информация на БНР от вътрешното..

публикувано на 21.07.24 в 12:28
Вътрешният министър Калин Стоянов и премиерът Димитър Главчев.

Шесто денонощие продължава борбата с пожара в община Болярово

Шесто денонощие продължава борбата с пожара в ямболската община Болярово. Властите уверяват, че близо до населени места няма активни огнища. В опустошеното от огнената стихия странджанско село Воден отново пристигна премиерът Димитър Главчев, който увери, че  още днес ще бъдат монтирани част от контейнерите, в които временно ще живеят хората,..

публикувано на 21.07.24 в 12:23