Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Кръстев: Какво правим, ако на следващия конгрес Боби Михайлов отново бъде избран

Най-логичното за днес е колективни оставки и насрочване на конгрес, смята той

Снимка: БГНЕС

"Уставът на Футболния съюз е категоричен какво се случва, когато президентът се оттегли. Най-логичното е колективни оставки и насрочване на конгрес". Това коментира пред БНР спортният журналист Николай Кръстев по повод на предстоящото извънредно заседание на Изпълкома на БФС днес, насрочено заради отзвука от мача България - Англия и расистките прояви, които доведоха до поисканата оставка на Борислав Михайлов. Журналистът уточни: "Не виждам какво друго би могло да се случи, защото и тримата вицепрезиденти на БФС в момента няма как да изпълняват тези функции, защото двама от тях се отказаха - Атанас Фурнаджиев и Михаил Касабов, а Йордан Лечков е кандидат за кмет на Сливен".

Кръстев изрази очакване за насрочване на конгрес на Футболния съюз през февруари 2020-а година.

Доверието към Боби Михайлов

"Факт е, че Боби Михайлов е изключително недолюбван от двата големи клуба в България - "Левски" и ЦСКА. В българския футбол са толкова преплетени нещата и не може да се каже какво се случва", коментира Кръстев. Той заяви, че не очаква Изпълкома на БФС да каже "не" на премиера Борисов и запита какво ще стане, ако на следващия конгрес на Футболния съюз Михайлов отново бъде избран за президент на БФС. "Българският футбол не са само грандовете, клубовете в "А" група", заяви Николай Кръстев.

Футболът без държавно финансиране

Според спортния журналист най-важното нещо пред българския футбол ще бъде да си продължат първенствата. По думите му това дали ще има президент на БФС, или не, не би трябвало да се отрази на спортния живот на БФС: 

"Още повече, че Футболният съюз има един добър бюджет, който през последното десетилетие се увеличи 4 пъти. Мисля, че бюджетът на БФС в момента е 20 милиона лева и заслугата за това е и на Боби Михайлов, защото той успя да уреди доста сериозни финансирания по различни програми и линии от Европа. Построиха се игрища, построи се една база".

В предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт" Николай Кръстев обясни, че БФС може да функционира и без подкрепата на държавата. "Когато имаш лиценз от Министерството на спорта, можеш да развиваш своята дейност. Въобще не е задължително да получаваш финансиране от държавата", категоричен бе той.

Кръстев припомни, че по повод друга загуба на националния отбор преди около 2 месеца премиерът Бойко Борисов е заявил, че ще се наложи държавата да се намеси с по-сериозно финансиране на детско-юношеските школи и тогава ръководството на БФС е изготвило концепция, която може би е внесло в Министерството на спорта. По думите на спортния журналист е ставало дума за 20-30 милиона лева.

Расистките прояви на стадиона

Във връзка с расистките прояви на Националния стадион "Васил Левски" по време на мача България-Англия журналистът коментира, че трябва да се разследва защо е допуснато да се случи това. "Какво направи МВР? Защо нямаше съответната превенция преди това?", запита той. По думите му, ако беше прекратен мачът, това е щяло да гарантира изключително тежки наказания за българския футбол и прогнозира, че и сега те няма да бъдат леки. 

Цялото интервю на Силвия Великова със спортния журналист Николай Кръстев в предаването "Преди всички" можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кюстендилските абитуриенти ще дефилират по променен маршрут

Изпращането на абитуриентите от кюстендилските гимназии, до което остава по-малко от месец, но подготовката вече върви, ще става по нов маршрут и по нова концепция. Това обяви градоначалникът инж. Огнян Атанасов.  Досега тийнейджърите се събираха на гаровия площад, при Паметника на Войнишкото въстание, но вече ще го правят на централния пл...

публикувано на 26.04.24 в 19:59

Проучват кои преградни съоръжения в реките от водосбора на Янтра може да бъдат премахнати

Водостоци, прагове и бентове нарушават естественото протичане на река Янтра. За това предупреждават от Сдружението за дивата природа "Балкани" и започват пилотно проучване за премахване на преградите в реките от водосбора на Янтра във Великотърновско.  Изкуствено изградената хидротехническа инфраструктура и практиката за коригиране на речните..

публикувано на 26.04.24 в 19:49

Йото Пацов: Днешната журналистика и медии са по-несвободни от тези преди 1989 г.

Степента на политическата демагогия е несравнимо по-голяма днес, отколкото едно време. Съответно обслужващият персонал в лицето на медиите боледува точно от тази болест. Това коментира в интервю пред БНР журналистът Йото Пацов, кореспондент на „Работническо дело“, който заедно с Любен Антонов влизат в забранената радиационна зона при..

публикувано на 26.04.24 в 19:15
Йенс Столтенберг

Столтенберг призова съюзниците в НАТО да увеличат помощта си за Украйна

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова от Берлин другите съюзници в Алианска да последват примера на Германия и да увеличат помощта си за Украйна. "Германия е най-големият европейски донор на военна помощ за Украйна. Вие току-що решихте да изпратите трета система "Пейтриът" на Украйна и аз силно вярвам, че другите съюзници трябва да..

публикувано на 26.04.24 в 19:11

МС одобри над 195 млн. лв. допълнителни разходи за различни ведомства

Правителството одобри общо над 195 милиона лева допълнителни разходи за различни ведомства.  От пресслужбата на Министерския съвет посочват, че целта е преодоляване на разликите във възнагражденията на персонала в бюджетните организации и увеличаване на заплатите.  Близо 2 500 000 лева получава Националния статистически институт, над 4 милиона лева -..

публикувано на 26.04.24 в 19:04

Шестима нови областни управители

Правителството освободи областните управители на Ловеч, Русе, Силистра, Сливен, София и Софийска област и назначи нови на тяхно място. Стефан Арсов, който беше заместник областен управител на област София-град е назначен за областен управител.  Силвия Арнаутска, експерт по "образование и здравеопазване" в община Ихтиман, е назначена за..

публикувано на 26.04.24 в 18:58

Русия засилва бомбардировките по жп инфраструктурата на Украйна в подготовка за офанзива

Русия засилва бомбардировките по железопътната инфраструктура на Украйна в подготовка за голяма офанзива, твърди източник от украинските служби пред агенция Франс прес.  На въздушни удари днес бяха подложени и разположените до руската граница области Харков и Суми.  Песков: Русия ще разшири "буферната зона" в Украйна, ако САЩ доставят на Киев..

публикувано на 26.04.24 в 18:07