Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Леа Коен: Спасила евреите си страна не е имунизирана срещу расизъм

Може ли едно общество да има имунитет срещу расизма

Жана Попова: Започва да избледнява знанието за това какво е расизъм

Снимка: БГНЕС

Асоциацията на оцелелите от Холокоста в България излезе с остра декларация по повод думите на президента Румен Радев, че било цитирам "недопустимо народ, който е спасил всичките си евреи, да бъде обвързван с расизма".

"Това не е индулгенция, която се разпростира върху един век близо вече. Нашата асоциация се занимава именно с опазване на историята на най-тежкия период, съвременен период на еврейството, включително на българското, това по времето на Втората световна война", посочи пред "Хоризонт" Леа Коен, писател, политик от началото на прехода, български посланик в Белгия, Люксембурт, НАТО, Европейския съюз, Швейцария и Лихтенщайн.

"И ние не можем да приемем всеки повод, при който да се тиражира една полуистина за спасяването на 50 хиляди, те се и увеличават, защото бяха 48, сега станаха 50 000, да се пренебрегва целият контекст на събитията. Вие го формулирахте много добре. Става въпрос не за българската държава, която се е притекла на помощ на евреите, напротив - тя е била техен враг. Тя ги е изселвала, отнела им е правата. Изпратила е една част от тях в лагерите на смъртта", коментира Леа Коен в предаването "Хоризонт до обед". 

Расизмът има ежедневни проявления

"Става въпрос за достойни българи, които ние многократно поименно сме назовали и които ние почитаме. Значи всеки повод, при който се използва този аргумент, за да се тиражира една полуистина за нас, е оскърбителен и затова ние реагираме, допълни Леа Коен.

"Освен това ние реагираме на всяка проява на расизъм, защото имаме много голяма чувствителност към това явление и ако то излиза днес на стадионите, ние го виждаме в нашето ежедневие всеки ден. Този расизъм се проявява и по отношение на ромската общност, по отношение на евреите. Една страна, в която достойни българи са спасявали евреи, не е имунизирана от антисемитизъм", смята Коен.  

Леа Коен

Светът стана свидетел на онова, което подмолно подяжда обществото

"Достатъчно е да отворите който искате форум в Интернет или във Фейсбук, за да се натъкнете на ужасяващи коментари, антисемитски. Така че обществото носи този проблем. В случая той стана много видим, защото се показа на един много масов спорт, който много често е служил за политическа платформа и в миналото, и днес. Просто целият свят стана свидетел на това, което отдавна подмолно подяжда съвременното българско общество", каза Леа Коен. 

Футболните агитки не се състоят само от расисти, гласи коментарът на доц. Жана Попова, преподавател във Факултета по журналистика и масова комуникация към СУ "Св. Климент Охридски". Тя е изследвала поведението на футболните агитки.

Доц. Жана Попова

Няма нужда да ни обясняват що е то расизъм

"Няма нужда да излиза някои да ни го обяснява. Още по-малко има нужда, когато става дума за расизъм, някой да налага матрицата, това е като еди какво си", смята доц. Попова. Трябва да ни безпокои начинът, по който се употребяват жестовете, отбеляза тя.

"Започва да избледнява знанието, особено при по-младите хора, за това какво е расизъм и започва да се бърка с всички онези прояви, които бихме казали, че са ниска култура. Това не е ниска култура, това е много повече. Това е проява на безчовечност." 

Употребите на агитките са много ясно разпознаваеми, твърди университетският преподавател.

"И пак казвам, трябва да бъде направена разликата между тези, които са на стадиона заради футбола, а те остават все по-малко, и онези, които са там с определени политически и в случая културологични дори послания, каквито има военният  министър", каза още доц. Жана Попова.

Двете мнения чуйте в звуковия файл.   

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Новата посока – към суровините на бъдещето

От тази седмица вече работи сдружение за засилване на промишления капацитет в Европейския съюз за производството на полупроводници. Те присъстват в почти всички нови технологии като електрическите автомобили, чиито пазарен дял в Европа се е увеличил над двойно през второто тримесечие на тази година. Заради високото търсене и бавният процес на..

публикувано на 25.07.21 в 14:00

В Сливен проверяват за изправността на шумозаглушителните системи на автомобилите

Полицията в Сливен проверява за изправността на шумозаглушителните системи на автомобилите. Проверките се извършват при ежедневния контрол по спазване на Закона за движение по пътищата и по постъпили сигнали от граждани. От началото на годината са установени 23 случая на изменения в конструкцията на автомобилите. Проверките са върху..

публикувано на 23.07.21 в 19:50
Михаил Вешим

Михаил Вешим: Политическата ситуация изглежда доста пародийна

" Политическата ситуация изглежда доста пародийна . Защо изглежда пародийна - всички, които се взимат на сериозно, то става пародия после. Особено пародийно е, когато един хуморист или шоумен става сериозен и започва да оправя държавата, това става пародия", каза за БНР Михаил Вешим, главен редактор на вестник "Стършел", автор на книгата..

публикувано на 23.07.21 в 16:10

Форумът "Глобален Добрич" събира идеи за развитието на града

На 15 август ще се проведе шестият форум "Глобален Добрич". Организатор на инициативата е Пламен Пеев. Той живее в столицата на Естония -   Талин. Целта на инициативата е да бъдат привлечени родените в Добрич, които живеят в чужбина и могат да помогнат за развитието на града. Пламен Пеев решил, че вместо да критикува и да се възмущава за..

публикувано на 23.07.21 в 14:48
Националният военен университет „Васил Левски“  - випуск 143

Националният военен университет „Васил Левски“ изпраща своя 143-и випуск

Националният военен университет „Васил Левски “ във Велико Търново изпраща утре своя 143-и випуск. 121 курсанти ще получат своите лейтенантски пагони и 10-годишни договори за работа в Българската армия на тържествена церемония пред крепостта Царевец. В ритуала по присвояването на първо офицерско звание на великотърновските курсанти се..

публикувано на 23.07.21 в 14:28
Еньовден в Белмекен

Виргиния Захариева: В трудни времена имаме нужда от традиция

"На Еньовден, тези много силни дни около 24 юни, бяхме в Белмекен и след това слязохме в Долна Баня. Направихме ритуала на самия Еньовден ", каза за БНР Виргиния Захариева, писател, терапевт, поетеса, художник. По време на празника Еньовден участниците в празника са месили хляб, изричайки силни слова за здраве: "Хлябът стана..

публикувано на 23.07.21 в 12:35

Кметството в Тел Авив създаде програма за подкрепа на самотни възрастни хора

Кметството в Тел Авив създаде програма за подкрепа на самотни възрастни хора.   " Няколко организации се занимават с дейности в подкрепа на възрастните хора . Повечето от участниците в тях са доброволци. Има няколко фондации, които дават стипендии на студенти, като една от клаузите, освен висок успех и творческа, изследователска работа,..

публикувано на 22.07.21 в 17:10