Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Леа Коен: Спасила евреите си страна не е имунизирана срещу расизъм

Може ли едно общество да има имунитет срещу расизма

Жана Попова: Започва да избледнява знанието за това какво е расизъм

Снимка: БГНЕС

Асоциацията на оцелелите от Холокоста в България излезе с остра декларация по повод думите на президента Румен Радев, че било цитирам "недопустимо народ, който е спасил всичките си евреи, да бъде обвързван с расизма".

"Това не е индулгенция, която се разпростира върху един век близо вече. Нашата асоциация се занимава именно с опазване на историята на най-тежкия период, съвременен период на еврейството, включително на българското, това по времето на Втората световна война", посочи пред "Хоризонт" Леа Коен, писател, политик от началото на прехода, български посланик в Белгия, Люксембурт, НАТО, Европейския съюз, Швейцария и Лихтенщайн.

"И ние не можем да приемем всеки повод, при който да се тиражира една полуистина за спасяването на 50 хиляди, те се и увеличават, защото бяха 48, сега станаха 50 000, да се пренебрегва целият контекст на събитията. Вие го формулирахте много добре. Става въпрос не за българската държава, която се е притекла на помощ на евреите, напротив - тя е била техен враг. Тя ги е изселвала, отнела им е правата. Изпратила е една част от тях в лагерите на смъртта", коментира Леа Коен в предаването "Хоризонт до обед". 

Расизмът има ежедневни проявления

"Става въпрос за достойни българи, които ние многократно поименно сме назовали и които ние почитаме. Значи всеки повод, при който се използва този аргумент, за да се тиражира една полуистина за нас, е оскърбителен и затова ние реагираме, допълни Леа Коен.

"Освен това ние реагираме на всяка проява на расизъм, защото имаме много голяма чувствителност към това явление и ако то излиза днес на стадионите, ние го виждаме в нашето ежедневие всеки ден. Този расизъм се проявява и по отношение на ромската общност, по отношение на евреите. Една страна, в която достойни българи са спасявали евреи, не е имунизирана от антисемитизъм", смята Коен.  

Леа Коен

Светът стана свидетел на онова, което подмолно подяжда обществото

"Достатъчно е да отворите който искате форум в Интернет или във Фейсбук, за да се натъкнете на ужасяващи коментари, антисемитски. Така че обществото носи този проблем. В случая той стана много видим, защото се показа на един много масов спорт, който много често е служил за политическа платформа и в миналото, и днес. Просто целият свят стана свидетел на това, което отдавна подмолно подяжда съвременното българско общество", каза Леа Коен. 

Футболните агитки не се състоят само от расисти, гласи коментарът на доц. Жана Попова, преподавател във Факултета по журналистика и масова комуникация към СУ "Св. Климент Охридски". Тя е изследвала поведението на футболните агитки.

Доц. Жана Попова

Няма нужда да ни обясняват що е то расизъм

"Няма нужда да излиза някои да ни го обяснява. Още по-малко има нужда, когато става дума за расизъм, някой да налага матрицата, това е като еди какво си", смята доц. Попова. Трябва да ни безпокои начинът, по който се употребяват жестовете, отбеляза тя.

"Започва да избледнява знанието, особено при по-младите хора, за това какво е расизъм и започва да се бърка с всички онези прояви, които бихме казали, че са ниска култура. Това не е ниска култура, това е много повече. Това е проява на безчовечност." 

Употребите на агитките са много ясно разпознаваеми, твърди университетският преподавател.

"И пак казвам, трябва да бъде направена разликата между тези, които са на стадиона заради футбола, а те остават все по-малко, и онези, които са там с определени политически и в случая културологични дори послания, каквито има военният  министър", каза още доц. Жана Попова.

Двете мнения чуйте в звуковия файл.   

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Антонина Дуриданова описа живота си в книга

"Тази книга я написах преди две години първо на английски език", каза за БНР Антонина Дуриданова за книгата си "Бягство от желязната завеса. Ново начало". В книгата тя представя нейния поглед за времето на комунизма. "Образованието и познанията, които натрупах по време на този извървян път ми позволиха да осъществя мечтите си и да съм щастлива",..

публикувано на 01.07.22 в 15:24

Поредно обновяване на цифровата ортофотокарта за контрол на преките субсидии на площ от ЕС

Започна ново самолетно заснемане на част от територията на България за нуждите на Системата за идентификация на земеделските парцели . Ще бъде заснета над една трета от територията на страната, в това число и погранични райони, за да се обнови цифровата ортофотокарта, по която се контролират преките субсидии на площ от Европейския съюз...

публикувано на 01.07.22 в 10:37
Крум Зарков

Крум Зарков: Каквото и да решим в условията на ултиматум, ще бъдем унизени ние, не Руската федерация

"България сега остана да взема решения в условията на ултиматум. Каквото и решение да вземем оттук нататък, ние ще бъдем унизени. Ние, не Руската федерация . Това решение до голяма степен е неразбираемо." Това коментира пред БНР Крум Зарков от БСП. Очаква се позицията на България по руския ултиматум Москва иска отмяна на..

публикувано на 01.07.22 в 08:53
Поетични четения на испански и български поети в София

Четирима испанци отдадоха почит на нашата преводачка и поет - Рада Панчовска

"Здравейте, поезията въобще и по-специално в Испания, която познаваме най-добре, мисля, че в този момент както в България, така и по света е в "чудесно здравословно състояние", защото през цялото това напрегнато време, докато бяхме затворени в къщите, сякаш беше време да си останем у дома, да имаме повече време за нас самите, повече..

публикувано на 30.06.22 в 18:13

Песимизъм за сезона на юг, ръст в цените между 10 и 30% спрямо 2021 г.

"Няма сериозен хотелиер, който да е предоговарял с туроператори да увеличава цените. Туроператор да реагира, че пакетите са се увеличили, е много странно. Цените са договорени от предходната година . Договорените цени се продават в този размер, в който са подписани. Хотелиерът приема на тези цени всичките си гости", заяви в предаването "Преди..

публикувано на 30.06.22 в 10:49
Евгений Дайнов

Евгений Дайнов: Екстремистки проруски партии трябва да бъдат държани извън и далеч от властта

"Ние сме в предизборна ситуация – всички признаци са налице . Очевидно е, че всички партии се готвят за избори." Това каза в интервю за БНР политологът проф. Евгений Дайнов. Радан Кънев: Има безкрайно много съображения да не ходим на избори По думите му все пак има минимален шанс да се сформира нов кабинет – ИТН звучат сговорчиво,..

публикувано на 30.06.22 в 09:45
Калоян Паргов

Калоян Паргов: Ако БСП не задейства имунната си система, може да изпадне от ранглистата

"Винаги притеснението е било да не би БСП да пропадне, да изпадне от ранглистата на партия, която е фактор в българския политически живот ." Това каза в интервю за БНР Калоян Паргов,бивш председател на Софийската организация на БСП. Той определи като тревожен "този необясним отлив в три поредни избора". Граждани, свързани с БСП,..

публикувано на 30.06.22 в 09:01