Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спецсъдът отново отказа да пусне от ареста Николай Банев

| обновено на 21.10.19 в 14:44
2
Евгения Банева и майката на Николай Банев - Мария
Снимка: БГНЕС

Специализираният наказателен съд за пореден път отказа да пусне от ареста Николай Банев. Той, съпругата му Евгения и майка му Мария са на съд за участие в организирана престъпна група за пране на пари и данъчни престъпления.

Бизнесменът ще иска по делото да бъдат разпитани премиерът Бойко Борисов и бившите министри в първото му правителство - Цветан Цветанов и Трайчо Трайков. Банев разказа, че за 50-ия си рожден ден през 2009-а г. е получил от премиера поздравителен адрес - като важен и стратегически инвеститор. 

„Ще съдя всички физически лица и институции, които осъществиха тази репресия срещу мен, бизнеса и семейството ми“, закани се за пореден път Николай Банев. 

Пред съда той се оплака от условията в затвора, описвайки в детайли как със съкилийниците му се борят с хлебарки и мишки. Нямало вода, нямало и радиатори. 

"Не са позволили, по време на свиждането в събота, на съпруга ми да бъде внесен костюм, за да изглежда адекватно на обстановката в съдебната зала", допълни Евгения Банева, която до преди няколко месеца също беше под стража и след неин сигнал заради условията в ареста беше уволнен шефът на затворите. 

Съдът реши, че Николай Банев трябва да остане в ареста, защото иначе има опасност да повлияе на свидетели: 

"Това е израз на неговото желание да направи така, че съдът да бъде повлиян от едни такива сърцераздирателни истории", беше краткият коментар на прокурор Калин Стоилов.

Според Евгения Банева през годините до тях са били подавани много официални сигнали, свидетелстващи за тревожната ситуация в предприятията, управлявани от семейството, сред които и за "Полимери".  

"Тези материали са отделени в 27 чувала. Тепърва съдията позволи тези материали да ни бъдат предоставени в копия, за да имаме и ние достъп до една дългогодишна кореспонденция, свързана с престъпното бездействие на институциите, в продължение на доста години, и неглижиране на всички сигнали, които ние сме отправили до Министерство на икономиката, до министър-председателя, до Цветан Цветанов, като министър на вътрешните работи, и до други институции".

Решението на спецпрокуратурата да раздели материалите по мегаразследването в две дела се оказа проблем, защото оригиналите на справки и декларации от НАП липсват от папките по данъчното дело. Затова съдът ги изиска от прокуратурата.

Татяна Дончева, адвокат на Евгения Банева, обясни процедурата:

"Просто това е наложително, за да кажете на някой, че не си е платил данъците! На днешното заседание съдът прие, че доказателствата, които се искат, трябва да са налице - не само за въпросните справки на хора и приложенията към тях, а и за доказателствата в чувалите, които прокуратурата формално държи по другото дело - че тя трябва да представи на другото съдебно заседание копие от доказателства, заверени, за да могат да бъдат взети предвид".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

БЧК възобнови програмата за хранителни помощи. Как се получават?

Българският Червен кръст започна раздаването на хранителни пакети за нуждаещи се  от цялата страна по възобновената програма за храни и основно материално подпомагане, финансирана от Европейския социален фонд+. Желаещите да получат такива пакети и отговарящи на условията, могат да потърсят най-близкия от общо 300 пункта на..

публикувано на 19.04.24 в 07:01

ЕС и Лондон преговарят за споразумение за лесно движение на хора между 18 и 30 години

ЕС иска да постигне споразумение с Обединеното кралство, което ще улесни хората на възраст между 18 и 30 години да учат и работят в чужбина след Брекзит, съобщи Би Би Си. Медията уточнява, че това би било ограничено споразумение, а не възстановяване на свободното движение на хора, позовавайки се на Европейската комисия.  Обединеното кралство вече има..

публикувано на 19.04.24 в 05:24

Кипър регистрира пореден ръст на броя на туристите

Динамично начало на туристическия сезон отчетоха в Кипър. За втори пореден месец броят на туристическите пристигания бележи ръст в сравнение с много успешната минала година, а пътническият трафик на летищата на страната вече надмина нивата отпреди пандемията.  Туристическите потоци към Кипър се засилват въпреки геополитическото напрежение в Източното..

публикувано на 19.04.24 в 05:18
Президентът Володимир Зеленски.

Мъж е арестуван в Полша за заговор за убийство на Зеленски

В Полша е арестуван мъж, който е обвинен, че е планирал да сътрудничи с руските разузнавателни служби, за да помогне за евентуалното убийство на президента на Украйна Володимир Зеленски. Това обявиха полските власти, цитирани от Би Би Си.  Според прокуратурата в Полша мъжът на име Павел К. е имал задача да събира информация за полско летище, използвано..

публикувано на 19.04.24 в 05:15

В Англия се увеличават заможните жени, които пушат, сочи изследване

В Англия се наблюдава увеличение на броя на жените от средната класа и по-богатите жени под 45-годишна възраст, които пушат, сочи изследване на Лондонския университетски колеж. Процентът на жените в посочената група, които пушат, е нараснал от 12% на 15% между 2013-2023 година, показва проучването. Жените в по-неблагоприятно социално положение са..

публикувано на 19.04.24 в 03:54

САЩ наложиха вето на искането на Палестина да се присъедини към ООН

Съединените щати са наложили вето на искането на Палестина пред Съвета за сигурност на ООН да стане пълноправен член на организацията, предадоха Франс прес и "Гардиън". По този начин Вашингтон блокира признаването на палестинската държава от ООН. 12 държави от 15-членния Съвет за сигурност са гласували в полза на искането на Палестина, Съединените щати..

публикувано на 19.04.24 в 03:43
Андрей Пленкович

ХДО печели изборите в Хърватия, но и втората политическа сила има шанс за кабинет

Според най-новите данни на Държавната избирателна комисия в Хърватия управляващата дясноцентристка Хърватска демократична общност печели 61 мандата в 151-местния парламент на проведените вчера избори. Това означава, че тя няма да може да управлява самостоятелно и ще трябва да води преговори с други партии, успели да влязат в хърватския Сабор...

публикувано на 18.04.24 в 23:05