Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Теодор Славев: Президентът да спре Гешев, отваряйки въпроса за промяна в Конституцията

Теодор Славев
Снимка: Личен архив

„Рискът, който е пред нас - с падането на механизма и избора на Гешев, е да се бетонира въобще разговорът за това какво не работи и какво трябва да се променя. Такава необходимост има, изпитват го и самите магистрати, не само обществото“. Това заяви пред БНР Теодор Славев от Българския институт за правни инициативи.

Според него президентът Румен Радев трябва да спре избора на Иван Гешев с неподписването му и отваряйки въпроса за промяна в Конституцията:

„Радев има право да инициира промени в Конституцията, ако иска да остане с нещо в този мандат. Според мен досега не изпъква с някакви много смели действия, извън дребни полемики и използване на вето. Секторът, който най-много има нужда и в който той през цялото време концентрира вниманието си и беше част от предизборната му кампания, е именно съдебната реформа, борбата с корупцията, прозрачността. … Това е начинът той да си използва правомощията, за да поиска реакция от властите. Право на парламента е да прецени какво, дали и как изменя, но поне ще се проведе обществена дискусия. Радев не е обвързан със срок, в който да върне предложения му за главен прокурор“.

Славев смята, че част от съдийската колегия ще подкрепи Гешев за поста на главен прокурор. Той посочи няколко важни неща относно изслушването на Иван Гешев в четвъртък:

„Първо – дали той ще отговори на множеството вече въпроси от обществени организации. Важно е да се даде отговор на искането на Лозан Панов за типа, вида дела, сложност и т.н., върху които Гешев е работил. След това е процедурата и нейният финал, когато отиде на „Дондуков“ 2 при президента“.

Отпадането на мониторинговия доклад ще бъде използвано в хода на изслушването на Иван Гешев, изказа мнението си още Теодор Славев в предаването „12+3“.

Краят на механизма за сътрудничество и проверка

„Отпадането или трансформирането на механизма за сътрудничество и проверка е една предизвестена политическа смърт за този механизъм, имайки предвид факта, че той е резултат от политическо договаряне между Бойко Борисов и Юнкер, на когото изтича мандатът. През 2016 г. той го обеща. Тези неща се търгуват едно за друго. Пред България има други въпросителни по отношение на европейски политики като Шенген, еврозона. Големият въпрос след днешното предложение на Комисията до Съвета и Парламента е как ще реагират другите два органа. Моите очаквания са, че ще има проблем в Съвета. Тук вече ще е ролята на държавата, на правителството да лобира за отпадането на механизма“, коментира Славев.

Той посочи държавите, които традиционно са изразявали позиция против отпадането на механизма:

„Холандия, Франция, очаквам и Австрия донякъде. Контекстът, който гледаме, е един национал-популистически“.

Според него ЕС би могъл да се поучи от лошия опит: "България отново е лошият пример за това как не трябва да се прави. Ключовото за бъдещия механизъм е дали той ще бъде обвързан с финансови, или други санкции. Аз става все по-скептичен към това, че следващият механизъм също ще заработи. Първо – защото отново имаше политическо договаряне за подкрепата на гласовете от Полша и Унгария. Важно е как ще бъде структуриран този механизъм, коя ще бъде институцията на ЕС, която ще отговаря за него".

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

ЕК: Напредъкът на България е достатъчен, за да се обмисли прекратяване на мониторинга

Европейската комисия смята, че България е изпълнила условията по механизма за сътрудничество и проверка по всичките 17 препоръки от миналата година. Това съобщиха от пресслужбата на ЕК, която прие днес най-новия си доклад за предприетите от..

обновено на 22.10.19 в 15:44
ВИЖТЕ ОЩЕ

СОС решава: Да бъде ли отстранен съветникът Благовест Георгиев?

Столичният общински съвет (СОС) ще обсъди освобождаването на общинския съветник от "Спаси София" Благовест Георгиев от всички заемани от него постове. На 5 април той предизвика тежка катастрофа, избяга от местопроизшествието, след като беше открит..

публикувано на 25.04.24 в 08:29
Недялко Калъчев

Д-р Недялко Калъчев: Омерта срещу диагностичните тестове, покривани от НЗОК. Диагностика - йок!

"Чак опашки не може да кажем, че има за тестване за коклюш, но има многократно повишен интерес към тестовете . Това е нормално предвид ситуацията в момента." Това каза пред БНР д-р Недялко Калъчев - собственик на голяма верига лаборатории...

публикувано на 25.04.24 в 08:29
Снимката е илюстративна

Двама министри откриват инвестиция за 800 млн.лв. в медодобивния завод край Златица

Медодобивният завод при Златица и Пирдоп прави нова инвестиция на стойност 800 млн. лв.  Парите ще бъдат вложени в разширяване на рафинерията за катодна мед и в изграждане на два нови фотоволтаични парка. На официална церемония по този повод ще..

публикувано на 25.04.24 в 08:22
Иван Таков

Иван Таков: БСП трябваше да е спойката за тези избори, но явно няма да се получи

" Винаги ще работя за БСП - БСП е моята партия. БСП трябваше да е обединителната сила, трябваше да е спойката за тези национални избори 2 в 1 . Явно няма да се получи. Разочарован съм, че лявото в момента е раздробено на тези парламентарни избори..

публикувано на 25.04.24 в 08:18

СЕМ избира нов председател – изтече мандатът на Соня Момчилова

Съветът за електронни медии ще избере на днешното си заседание председател на медийния регулатор за следващата една година.  Мандатът на досегашния председател Соня Момчилова изтича в края на този месец. Соня Момчилова беше избирана за..

публикувано на 25.04.24 в 08:15
Гледка към Чернобил от град Припят

Жива верига със свещи в Никозия за годишнината от аварията в Чернобил

Жива верига със свещи ще образуват днес кипърски гърци и кипърски турци пред Дома за сътрудничество в буферната зона в Никозия. Така по инициатива на Кипърската антиядрена платформа ще бъде отбелязана 38-ата годишнина от аварията в Чернобил...

публикувано на 25.04.24 в 08:02
Елена Йончева

Елена Йончева: Не съм правила компромиси нито в журналистиката, нито в политиката

"В последните години се борих много активно срещу целия модел в България, който не предоставяше медийна свобода, не предоставяше върховенство на закона. Водих много тежка битка с ГЕРБ. Тези промени, които тук инициирах, са част от тази битка. За да..

публикувано на 25.04.24 в 08:01