Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Липсват медикаменти за лечение на онкологични и хематологични заболявания

Според Сдружение "Лимфом" проблемът не е нов, но институциите не предприемат решения

Снимка: БГНЕС

Българското сдружение "Лимфом" алармира за липсата на важни за пациентите медикаменти за лечение на онкологични и хематологични заболявания. Става дума за 8 лекарства, съобщи пред "Хоризонт" Пиринка Петрова, председател на Българско сдружение "Лимфом". От Министерството на здравеопазването твърдят, че се касае за лекарства, неразрешени за употреба в България, които се закупуват по специален ред и само за едно от липсващите през последните 6 месеца има редовни доставки в болниците.

Липсата на осем лекарства за онкологични заболявания вече няколко години поставя лекарите в ситуация, в която не могат да лекуват пациентите с лимфом, поради липса на основните стандартно изискуеми медикаменти, посочи Пиринка Петрова.

За лечението на пациентите с лимфом на Ходжкин например са необходими четири медикамента, а три от тях липсват. Тези пациенти са предимно млади хора, около 30 годишни, коментира Пиринка Петрова, според която лечението на практика не може да бъде проведено. Затова от сдружението за пореден път запознават Министерството на здравеопазването с проблема и апелират да се предприемат необходимите действия за разрешаването му.

Проблемът не е нов, категорични са от "Лимфом".

"Проблемът е такъв, че това наистина не са скъпи лекарства и се използват за първа линия на лечение не само на онкохематологични, но и на други онкологични заболявания. Някои от тях са разрешени за употреба в страната, но не са включени в позитивния списък и не се реимбусират от Националната здравноосигурителна каса. Други не са разрешени в България, но са разрешени в Европа и, съответно, пак не се заплащат от държавата. Трети пък са пак без определена или вече заличена цена. Те се доставят по отделен ред, по реда на Наредба 10, която е за неразрешени за употреба в Република България лекарствени продукти и се заплащат по различен начин. Те се заплащат от лечебните заведения", поясни Пиринка Петрова.

Лечебното заведение трябва само да си достави чрез фирми посредници тези лекарства с разрешение на Изпълнителната агенция по лекарствата.

"Пише се мотивирано писмо до ИАЛ какво количество от кой медикамент е нужен. Изпраща се и протокол, подписан от трима, в нашия случай, хематолози - за нуждата от медикамента за конкретния пациент. Иска се позволение да се внесе и закупи от болницата и, съответно,  болницата го закупува от фирмата, която може да го внесе", разказа Петрова.

И тук започват други проблеми, освен изброените досега. Тъй като това са лекарства за болнично прилагане, не всички болници имат средства да ги закупят и в най-лошия случай пациентите сами си ги заплащат, търсейки ги в съседните ни държави.

"Проблемът е в това, че тези медикаменти остават за сметка на болниците. Не всички имат тези финансови възможности. Някои ги купуват и си остават за тяхна сметка, други ги купуват, но след това пациентът ги заплаща на болницата. Трети пък, направо се казва на пациента: трябва ти еди какво си, намери си го. Той хуква по съседните държави."

Някои от лекарствата са генерици. Много от лекарствата са били реимбунсирани от Здравната каса преди години. Според Българското сдружение "Лимфом" лекарствата трябва да се заплащат от касата и да се закупуват централизирано.

Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Висш служител на "Хамас" е убит при нападение с дрон в Южен Ливан

Висш представител на "Хамас" е бил елиминиран, след като Израел съобщи, че е извършил атака с дрон срещу южния ливански град Сайда в петък, съобщи Франс прес, позовавайки се на неназовани източници. "Израелски удар беше насочен към служител по сигурността на движението "Хамас" от бежанския лагер   "Айн ал Хелуе", докато той беше в..

публикувано на 09.08.24 в 20:34

Русия блокира месинджър приложението "Сигнал"

Руският държавен орган за наблюдение на комуникациите Роскомнадзор заяви, че "Сигнал" (Signal), криптирано приложение за съобщения, е било блокирано в страната за нарушаване на законите, свързани с антитерористичните операции, съобщи в петък агенция Интерфакс, цитиран от Ройтерс. "Достъпът до приложението за съобщения Signal е блокиран във..

публикувано на 09.08.24 в 20:25

САЩ наложиха нови санкции на Беларус заради подкрепата ѝ за руската война в Украйна

Съединените щати наложиха нови санкции на физически и юридически лица в Беларус, които са подкрепили войната на Москва в Украйна чрез производство на военни ресурси и доставка на стоки, съобщи американското Министерство на финансите, предаде Ройтерс. Санкциите, наложени на 19 физически лица, 14 юридически лица и на един самолет, също така са..

публикувано на 09.08.24 в 20:15

Превантивни мерки в област Габрово срещу разпространението на чума по дребните преживни животни

Превантивни мерки в област Габрово въведе областната епизоотична комисия, за да се предотврати разпространение на чума по дребните преживни животни. Дирекцията по безопасност на храните се ангажира да извършва засилен контрол на входа на месодобивните предприятия. Влошената обстановка в Румъния и Гърция със заболели от чума дребни преживни..

публикувано на 09.08.24 в 19:10

Комисията в НС изслуша жители на Доспат заради твърденията за корупционни практики на кмета

Временната комисия в Парламента за проверка на дейността на кмета на Доспат изслуша жители на общината, в това число и представители на гражданските организации ‘’Доспат не сте сами’’ и ‘’Обединение за бъдещето на община Доспат’.  Комисията проверява факти и обстоятелства за корупционни практики и системна злоупотреба със служебно положение в ущърб на..

публикувано на 09.08.24 в 19:08
Карлос Насар

Карлос Насар е олимпийски шампион с рекорд

Българският щангист Карлос  Насар преодоля 213 килограма в изтласкването от първия си опит. При втория си опит Карлос изтласка 224 кг, с което постави световен рекорд.  Общият резултат на Насар в двубоя е 404 килограма, което  му осигури златото в категория до 89 килограма. След опита на Насар залата веднага избухна в скандирания: "Българи юнаци"!

публикувано на 09.08.24 в 18:17
планина Славянка

Овладени са и двата фронта на пожара в българската територия на планината Славянка

Овладени са и двата фронта на пожара в българската територия на планината Славянка. Екипи на пожарните служи и горските стопанства ще останат да наблюдават района, тъй като все още има активни огнища в Гърция, които са близо до границата ни. В източният периметър на пожара не се наблюдава възобновяване на огъня, но заради плътният около 30..

публикувано на 09.08.24 в 18:08