Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин е уверил Ердоган, че кюрдите няма да останат в района в „униформи на режима“

Руски военни се приближават към района на турската военна операция в Северна Сирия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руските военни сили в Сирия са пресекли река Ефрат и се движат към териториите, граничещи с районите, където Турция проведе военната операция „Извор на мира“, съобщи руското министерство на отбраната. Кюрдски източници съобщават, че патрули на руската военна полиция са навлезли в Кобани и Манбидж.

Междувременно на обяд започна да тече 150-часовият срок за изтегляне на кюрдските въоръжени формирования от 30-километровата зона по протежение на цялата турско-сирийска граница.

Руски и турски съвместни патрули ще патрулират райони от 10 км на изток и на запад от зоната между градовете Рас ал Айн и Тел Абияд, където Турция проведе военната си операция.

Кюрдски източници съобщиха за взрив на кола-бомба в близост до пощата в гр. Камишли. Не се съобщава за жертви, засега никой не е поел отговорност за атаката. Постъпват сведения и за сблъсъци между сирийските бунтовници и съставените предимно от кюрди Сирийски демократични сили югоизточно от Тел Абияд и край магистралата М4.

Според турския президент Реджеп Тайип Ердоган руският лидер Владимир Путин е дал гаранции, че Москва няма да позволи кюрдските въоръжени отряди под друго име или „в униформи на режима“ да застрашават Турция. Ердоган е съобщил това пред придружаващи го на борда на самолета му журналисти на връщане от преговорите с руския президент Владимир Путин в Сочи вчера вечерта.

Чавушоглу: Споразуменията със САЩ и Русия са политически успех

Руски и турски съвместни патрули ще патрулират райони от 10 км на изток и на запад от зоната между градовете Рас ал Айн и Тел Абияд, където Турция проведе военната си операция. Те ще се провеждат както в градските, така и в извънградските райони в 10-километровата зона на изток и запад от турската зона за сигурност, заяви в интервю днес сутринта за Анадолската агенция турският външен министър Мевлют Чавушоглу. Той допълни, че не е поставен краен срок и патрулирането ще продължи до решаването на въпроса.

Чавушоглу добави, че кюрдските сили ще се изтеглят от цялата 30-километрова ивица, включително Камишли.

Той смята, че Турция е променила баланса на силите и всички започват да признават правотата ѝ, включително европейските, които вече искат да работят с Анкара.

Според Чавушоглу двете споразумения – турско-американското и руско-турското, са влезли в историята като политически успех.

Анкара иска донорска конференция с европейско участие

В следващите дни можем да се срещнем с 3 европейски лидери, заяви турският първи дипломат. Той обаче оцени като „неискрен и далеч от реалността“ подхода на европейските лидери.

Лидерите на Великобритания, Германия и Франция преди два дни  предложиха среща с турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Преди да отпътува за Сочи Ердоган постави условие срещата да се проведе в Турция или като друга възможност предложи срещата на върха на страните от НАТО в началото на декември.

Мевлют Чавушоглу лансира идеята за донорска конференция с участието на европейските страни, която да окаже финансова помощ за връщането на сирийски бежанци в Северна Сирия.

Дори и да иска, „режимът на Асад“ няма капацитет да приложи Протокола от Адана от 1998 г.  между Сирия и Турция, беше категоричен Чавушоглу.

Протоколът за борба с тероризма беше цитиран от Анкара като едно от основанията за започване на военната операция в Северна Сирия и според някои наблюдатели можеше да бъде основа за сближаване на двете столици.

Турският външен министър отново заяви, че Анкара не е в контакти с Дамаск, но направи уговорката, че „контакти между разузнаванията са отделно нещо.“

Мевлют Чавушоглу анонсира, че ще се срещне с външните министри на Иран и Русия преди началото на работата на сирийския конституционен комитет в Женева на 29 октомври.

Той посочи, че управлението в зоната за сигурност трябва да се осъществява от местното население. Поради това Турция не е против там, където живеят множество кюрди, в органите на местно самоуправление да влязат кюрди.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Проф. Владимир Чуков: Ердоган и Путин печелят за сметка на кюрдите

"И Ердоган, и Путин печелят. За сметка на кой обаче - на кюрдите". Това каза пред БНР анализаторът проф. Владимир Чуков в коментар за вчерашните преговори в Сочи между президентите на Русия и Турция , които съгласуваха план за прекратяване на бойните..

публикувано на 23.10.19 в 12:55

Путин и Ердоган с план за прекратяване на бойните действия в Северна Сирия

На вчерашните си шестчасови преговори в Сочи президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Ердоган съгласуваха план за прекратяване на бойните действия в Североизточна Сирия. Сирийският лидер Башар Асад подкрепи меморандума за..

публикувано на 23.10.19 в 07:22
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пожар. Снимката е илюстративна.

Увеличават се пожарите на територията на Република Северна Македония

Нови пожари са избухнали вчера следобед на територията на Република Северна Македония. Пожарникар е получил изгаряния по ръцете и гърба при гасенето на пожар, избухнал на хълм над Битоля, гори и край Гръчец, и край Радовиш, съобщи по ТВ Сител директорът..

публикувано на 16.07.24 в 07:58
Подуправителят на БНБ Андрей Гюров

УС на БНБ заседава по казуса с подуправителя Андрей Гюров

Управителният съвет на БНБ се очаква да проведе заседание заради казуса с несъвместимостта на Андрей Гюров с поста на подуправител, обявена от антикорупционната комисия. Това става ясно от интервю на управителя на БНБ Димитър Радев, дадено за БТА..

публикувано на 16.07.24 в 07:53
Агенцията за социално подпомагане

Служители на АСП излизат на протест с искане за по-високи заплати

Работници и служители от Агенцията за социално подпомагане излизат на протестен митинг пред сградата на Министерството на труда и социалната политика в 12 часа. Организатор е Синдикатът на административните служители „Подкрепа“ за незабавно увеличение..

публикувано на 16.07.24 в 07:48
Войник на хутите насочва картечница към автомобил, докато патрулира по време на протест срещу САЩ и Израел в Сана, Йемен.

Йеменските хути са атакували три плавателни съда в Червено и Средиземно море

Йеменските хути заявиха, че са атакували три плавателни съда, включително петролен танкер, в Червено и Средиземно море с балистични ракети, безпилотни самолети и лодки с взривни устройства. Хутите са атакували кораба "BENTLEY I" и танкера "CHIOS..

публикувано на 16.07.24 в 07:43
Церемония по издигане на флага на ЕС пред Европарламента в Страсбург, 15 юли 2024 г.

Учредително заседание на новия Европарламент

Европейският парламент се събира на първото си заседание, на което днес трябва да бъдат избрани негов председател, заместник-председатели и квестори. 720 евродепутати днес ще гласуват за кандидатурата на председателя на предишния ЕП Роберта..

публикувано на 16.07.24 в 07:34
Доналд Тръмп и Джей Ди Ванс.

Тръмп посочи своя кандидат за вицепрезидент

В първия ден на Националната конвенция на републиканците бившият президент Доналд Тръмп, който се очаква да бъде официално номиниран за кандидат-президент, избра сенатора Джей Д. Ванс от Охайо за свой кандидат за вицепрезидент. 39-годишният сенатор..

публикувано на 16.07.24 в 07:34

Червен и оранжев код за горещини, температури до 42°

Червен предупредителен код за високи температури издаде за днес Националният институт по метеорология и хидрология за 4 области - Плевен, Велико Търново, Русе и Благоевград. За останалите области на страната в сила е оранжев предупредителен код за..

публикувано на 16.07.24 в 07:23