Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По-лесна ли е интеграцията на сцена

Актьори с нарушен слух играят в куклената постановка „Грозното пате“

Столичният куклен театър дава поле за изява на хора с увреждания

"Грозното пате" на Столичния куклен театър
Снимка: Гергана Дамянова

Куклен театър с актьори с нарушен слух – това се случва в постановката на Столичния куклен театър „Грозното пате“. Постановката е продукт на „Арт академия за сценични и приложни изкуства“, която осигурява работа на глухи хора чрез посвещаване в света на театъра.

Арт академията е проект на сдружение „Тишина“, което има 20-годишен опит в работата с деца с увреждания. Ръководител е Мария Атанасова, която две десетилетия прави театър с глухонеми деца.

Някои от тях са натрупали смелост и могат да се похвалят с диплома от НАТФИЗ, а сега работят в новосъздадената Арт академия, като споделят опита си с онези, които тепърва стъпват на сцената.

Групата за синхронно пеене и танци „Жестим“ и театър „Мим-Арт“ са също проекти на сдружение „Тишина“ и са част от Арт академията, чиято дейност се реализира чрез еврофинансиране. „Грозното пате“ е част от афиша на Столичен куклен театър, който отдавна е партньор на театър „Мим-Арт“.

Хора от уязвими групи получават шанс за изява

„Главната цел е да се улесни достъпа до устойчива заетост на хората с проблеми, да се осигури подкрепа за социалното включване на уязвимите групи. Фокусът е лицата с различни увреждания. Ние създаваме едно социално предприятие към сдружение „Тишина“, в което назначаваме хора от тези социални групи. С Тях работим за развитие на техните творчески възможности, като създаваме спектакли, които после представяме на широката публика“, разказа пред „Хоризонт“ Мария Атанасова.

В рамките на проекта се реализират две постановки. Едната - „Грозното пате“ е за деца. Изборът на заглавие не е случаен - нейното послание е да не позволяваме на другите да казват какви сме и какви да бъдем. То е изключително силно, когато се предава от глухи актьори.

Глухонеми и професионални актьори рамо до рамо

В работния процес помага жестомимичен преводач. Освен него на глухонемите актьори партнират професионалните актьори Любен Чаталов, Симеон Владов, Георги Низамов, Красимира Демирева и Антон Тонев - Тони. Освен в „Грозното пате“, актьори с увреждания участват и в други постановки. „Записваме истинските актьори, гласовете им, на диск. После от този диск глухите актьори научават текстовете. Работим с жестове и с емоциите на гласа на записания актьор. По този начин постановката се разбира от глухата публика“, пояснява Мария Атанасова.

В рамките на проекта се осъществява и спектакъл за възрастни - „Депутатски страсти“, в който основната роля е поверена на професионалните актьори. Заглавието присъства веднъж месечно в афиша на Сатиричния театър. В главната роля влиза Симеон Владов, който казва, че пиесата показва нашия съвременен живот.

„Става въпрос за депутат, който иска да стане министър. Той няма качествата за това и, разбира се, го прави по втория начин – чрез връзки, подкупи, манипулации...“

Музиката за хора с увреждания като кауза

За музикалната среда в спектаклите помага барабанистът и съосновател на групите „Импулс“ и „Спринт“ Пейо Пеев. Това не е единственият социален проект, в който той участва. Пеев отдавна работи с деца с увреждания и води клас по барабани в център „Чудеса“.

„Имаме уроци по барабани за хора с увреден слух, имаме епилептици, имаме хиперактивни деца. Много е интересно, че постигаме успехи. Вече някои от децата четат ноти много добре. Имаме деца, които свирят на китара. Аз се учудвам от факта, че има деца, които не могат да пишат, пък знаят нотите.“

„Арт академията за сценични и приложни изкуства“ ще продължи да реализира спектакли, а в момента работи по няколко нови проекта, уверява актьорът Симеон Владов. Специално за „Мим-Арт“ театъра се пише комедия, чието заглавие засега е творческа тайна. В новата пиеса рамо до рамо ще играят професионални и глухонеми актьори. 

Още за инициативата - в звуковия файл. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Село Млечево

Предизвикателството "100 лицеви опори" е в помощ на децата от севлиевското село Млечево

Млад мъж, който прекарва летата със семейството си в севлиевското село Млечево, се е заел да превърне неуютна стая в местното кметство в малка зала за тренировки на децата по бойни спортове . Нужна е малка сума за оборудването и Християн и негови приятели се надяват да съберат, като привличат вниманието отправяйки предизвикателството..

публикувано на 11.08.24 в 19:32

Историята на чешмата с кристална вода край Доспат, дар за хората от рода на Красимир Рашилов

За да има вода, трябва да има гора, казва мъдро Красимир Рашилов - 86-годишен майстор-чешмар от Доспат.  По думите му, водите, които извират от Родопите, са кристални, а държавата е обърнала гръб на природата и водните богатства.  "Любител съм на природата, на водата, на гората и на всички останали природни забележителности. Затова хрумна ми..

публикувано на 07.08.24 в 20:26
Изпепелени домове във Виня дел Мар, Чили, 4 февруари 2024 г.

Как се бори с горските пожари Чили - страната, в която всички пожарникари са доброволци?

Чили е латиноамериканската страна с най-дългата територия в света - над 4600 км. Тази ивица осигурява изключително разнообразна екосистема от север на юг, като започва с най-сухата пустиня в света - Атакама, преминава през зона с гори, джунгли и езера и завършва със смятаната за най-чиста в света природна зона - Патагония,..

публикувано на 07.08.24 в 19:22
Поглед от италианското селище Кастелина Маритима към морето, което не се вижда от високата влажност.

Италия не помни толкова продължителни летни горещини

В Италия лятото е с продължителни горещини, придружени с висока влажност. Времето е тежко. Отразява се на хората, на селското стопанство и на природата. В 14 от общо 20 региона беше забранена поетапно от края на юни трудовата дейност на открито между 12 и 16 часа местно време. Наредбата е в сила до 31-и август. Хората не си спомнят морето и..

публикувано на 07.08.24 в 18:19
Владимир Николов

Изследването на мезозойската гръбначна фауна и динозаврите е прохождащо научно направление у нас

Поредната експедиция към Трън в търсене на следи от динозаври поема на път.  "Тръгваме обичайната група към Трън с ръководител доц. Латинка Христова от Националния природо-научен музей, с колеги от Геологическия институт на БАН и палеонтолози от СУ, тоест групата, която вече от 7 години работим в находището, разказа за "Хоризонт" палеонтологът..

публикувано на 07.08.24 в 12:25
Краеведът от село Звиница Мухарем Алиосман

Сбъдва ли се пророчество на три века България да се превърне в пустиня?

Пророчество на повече от 300 години вещае превръщането на южните Балкани в пустиня заради температурни катаклизми и засушаване. Предсказанието се свързва с гръцки светец и се разпространява сред мюсюлманите - алиани в Източните Родопи, където в последните години десетки села страдат от липса на питейна вода. За повече от 30 милиона..

публикувано на 07.08.24 в 10:38
Проф. Николай Ненов

Когато западните курортисти "насаждаха буржоазното влияние от капиталистическите страни"

Години наред България се опитва да направи от туризма индустрия по модела на Италия и Гърция. Успехите са съмнителни, но пък е важно да се отбележи, че е имало времена, в които чужденците не са били добре дошли в страната ни.  През август, когато слънцето е закачено за небето и няма мърдане, над цялата ни страна като че ли виси табела с..

публикувано на 06.08.24 в 16:02