Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Атанас Семов: Сериозните държави не зависят от личността на главния прокурор

Много от правните проблеми на Балканите са общи, каза той

Снимка: БГНЕС

"Много от правните проблеми на Балканите са общи, а голяма част са общи и за Европейския съюз. Един от тях е непознаването и неразбирането на правата на гражданите на ЕС". Това сподели пред БНР проф. Атанас Семов, който обучава върховните съдии на Гърция, Румъния и България по уникален проект на Софийския университет, финансиран от Европейската комисия, за прилагането на Хартата за правата на човека.

По думите му проблемите за борбата с корупцията, както и за бежанците и миграцията са общи за Гърция, Румъния и България.

"Свободното движение на хора, стоки и капитали в ЕС в много голяма степен наистина премахва границите между държавите, особено по отношение на правото, и решение само в една отделна държава не могат да бъдат напълно достатъчни", заяви той в предаването "Нещо повече".

За процедурата за избор на главен прокурор

Във връзка с провеждащата се процедура за избор на главен прокурор и провеждащите се в София протести против, но и в подкрепа на единствения кандидат Иван Гешев, проф. Семов коментира, сравнявайки ги с честите активни протести в Гърция:

"Протестите за подкрепа са един феномен, който бунтуващата се гръцка душа не би могла да разбере".

Кандидатурата на Иван Гешев

По повод няколкомесечните дебати в България, свързани с кандидатурата на Иван Гешев, професорът по право заяви:

"Ако една държава сведе съдбовните си проблеми до избора на една или друга личност, това е загиваща държава. Сериозните държави не зависят от личността на главния прокурор, дори от личността на министър-председателя. В сериозните държави има устойчива ценностна система за издигане и подбор на кадри и устойчиви процедури, които правят така, че институциите да работят независимо кой е на чело".

"Европейската демокрация и тази, която е предварително невъзможно неподходящ човек да заеме висок пост, защото всичко се прави чрез демократичните механизми в името на закона и на гражданина", категоричен бе проф. Семов.

Интервюто на Диана Янкулова с проф. Атанас Семов в "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

НС прие на първо четене внесения от МС законопроект за въвеждане на еврото в България

С гласовете на 114 депутати от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и 10 независими на първо четене беше подкрепен внесеният от Министерския съвет законопроект за въвеждане на еврото в България.  В него се уреждат принципите, правилата и процедурите за въвеждане на еврото като парична единица.  В закона са утвърдени и важни срокове. През първия месец ще..

публикувано на 26.07.24 в 16:29

Костадин Костадинов: КС за пореден път взема решения под натиск на Делян Пеевски

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов коментира, че Конституционният съд за пореден път взема решения под натиск от страна на Делян Пеевски, защото това е неговият съд:  "Ако КС беше взел наистина правилно решение, той трябваше да отмени 100% всички, абсолютно всички промени в Конституцията. С частичното, на парче взето решение, той за пореден път..

публикувано на 26.07.24 в 16:17

Административният съд потвърди избора на Васил Терзиев за кмет на София

Административният съд София-град потвърди решението на Общинска избирателна комисия – Столична, с което Васил Терзиев е обявен за избран за кмет на Столична община на втория тур, проведен на 5-и ноември 2023 г. Решението за избора му, обявено от Общинската избирателна комисия, беше оспорено от загубилата вота Ваня Григорова. Решението..

публикувано на 26.07.24 в 16:10
Димитър Кангалджиев

Димитър Кангалджиев: Човешка небрежност е една от основните версии за взрива в Елин Пелин

По информация на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов по време на инцидента в складовете в Елин Пелин е имало още двама души. Министърът посочи, че няма конкретна информация за тях, тъй като спасителните екипи все още не са влезли в складовете заради продължаващите избухвания.  "Освен двамата души, които са в болницата, за съжаление,..

публикувано на 26.07.24 в 15:56
Кирил Петков

Кирил Петков коментира решението на КС: Няма справедливост в нашата страна

"Има ли справедливост в България? Работят ли прокуратурата и съдебната власт за хората?".  Това попита във Фейсбук Кирил Петков след решението на Конституционния съд.  КС обяви за противоречащи на Конституцията част от промените, свързани със съдебната реформа "Аз смятам, че - не! Напротив, убеден съм, че сегашната система е създадена..

публикувано на 26.07.24 в 15:50

Френският министър на транспорта: Саботажът в жп мрежата е с тежки последици

800 хиляди пътници са засегнати от масираната атака срещу френската високоскоростна железопътна мрежа. Тя наруши движението по някои от най-натоварените линии часове преди церемонията по откриване на Олимпийските игри в Париж.  След палежи по линиите, свързващи Париж с градове като Лил, Бордо и Страсбург, в ход са действия по възстановяване..

публикувано на 26.07.24 в 15:40

Красимир Каракачанов: Поредното бедствие заварва поредните управляващи неподготвени

" Политици има достатъчно, само че държавници в България няма . Няма хора, които имат държавническо мислене. Всичко е на парче, всичко е в последния момент и за съжаление "скрито-покрито" ".  Това каза пред БНР Красимир Каракачанов, бивш вицепремиер и министър на отбраната. Той коментира натрупалите се кризи в последно време - пожари, дерайлирал..

публикувано на 26.07.24 в 15:16