Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест пред президентството срещу избора на Гешев за гл. прокурор

| обновено на 25.10.19 в 19:55
Снимка: БГНЕС


Висшият съдебен съвет изпрати в президентството документите за избора на Иван Гешев за главен прокурор. Преди държавният глава да се произнесе, пред сградата на администрацията му се събраха недоволни от решението на прокурорската колегия и на съдийската колегия на ВСС.
Тази вечер протестът е организиран от "Демократична България" и движение БОЕЦ. Протестът протича спокойно, няма блокирани улици и булеварди.

По-рано днес протестиращите излязоха с декларация, в която призоваха президента да не подписва указа за назначаването на Гешев като се настоява за съдебна реформа чрез конституционни промени, с които да се ангажират както президентът, така и всички политически сили.

"Топката е в президента. Нашето послание към него е директно: Господин президент, не подписвайте указа за срамния избор на Гешев", каза тази вечер на протеста Георги Георгиев от сдружение БОЕЦ.

По-рано през дея недоволни от избора на Иван Гешев за нов главен прокурор представители на гражданско движение БОЕЦ се събраха пред президентството с искане държавният глава да не подписва указа за назначаване на наследника на Сотир Цацаров на поста.

След 10-часово заседание снощи Гешев беше избран за следващ главен обвинител с 20 от гласовете във Висшия съдебен съвет, четирима от съдийската колегия бяха против. Решението е изпратено до президентството, тъй като указът за назначаването се издава от държавния глава. 

Очаквано Иван Гешев беше подкрепен от цялата Прокурорската колегия и от част от Съдийската. Сред гласувалите против беше председателят на ВКС Лозан Панов и още трима съдебни кадровици - бивши върховни съдии.

На първата си пресконференция след гласуването Гешев отказа да говори за бъдещите си намерения, защото процедурата по избора му не е финализирана. На въпрос очаква ли той да бъде спрян от президента, отговори:

„Смятам, че президентът ще изпълни в цялост правомощията, които са му вменени по Конституция, по начина, който прецени за правилен. И не се съмнявам, че този избор ще е негов, а не под външен натиск“.

Висшият съдебен съвет вече е изпратил на президента Радев решението си да избере Гешев за нов главен прокурор. Няма срок, в който държавният глава да реши дали да подпише указ за назначаване на Гешев, или да върне предложението на съдебните кадровици.

От прессекретариата на президента съобщиха, че Румен Радев ще се запознае с решението на ВСС, след като се завърне от визитата си в Япония, и уточниха, че действията му ще бъдат съобразени с изискванията на Конституцията. А каква ще е реакцията на съдебните кадровици при евентуален отказ на държавния глава да потвърди избора, обясни говорителят на Прокурорската колегия Даниела Машева:

„Процедурата при връщането на кандидатурата и съответно неиздаване на указ, е да се подложи отново на гласуване същата кандидатура. Знаете, че при повторно гласуване на избор, президентът ще бъде задължен да го назначи с указ“.

Пред президентството Георги Георгиев от гражданско движение БОЕЦ заяви: „Искаме президентът да чуе гражданите, има този исторически шанс да застане на страната на гражданското общество и заедно да спечелим тази битка“.

Представители на движението поискаха промени в законите, с които „да има възможности гражданското общество също да предложи квота, която също да участва в избора на главния прокурор“. 

От Инициатива "Правосъдие за всеки", която организира няколко протеста с искане да бъде спряна процедурата за избор на главен прокурор, обявиха, че ще внесат мотивирано искане до президента Румен Радев да не подписва указа за назначаването на Иван Гешев.

Подобно искане вече внесе Гражданското сдружение БОЕЦ.

Днес рано сутринта движението при Орлов мост беше освободено, но от МВР посъветваха шофьорите да използват алтернативни маршрути вместо възловото кръстовище. На мястото цяла нощ останаха протестиращи срещу избора на Гешев за главен прокурор. 

Движението през Орлов мост официално бе пуснато след близо 24-часова блокада.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Демонстранти в подкрепа на кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор до сградата на ВСС в София.

ВСС избира главен прокурор при засилени мерки за сигурност и демонстрации (ВИДЕО)

Два протеста блокираха достъпа до ВСС след започването на заседанието. Тази сутрин в района беше спряно движението на трамваите, като на практика се допускаха само хора с журналистически карти и живеещите в него. Продължава..

обновено на 24.10.19 в 19:33
Иван Гешев

Гешев: Не съм човек, на когото ще поставят условия, нито аз ще поставям

Вече десети час единственият кандидат за главен прокурор Иван Гешев отговаря на над 100 въпроса на неправителствени организации и на членове на ВСС. Процедурата е на финалната си фаза, в която всеки един от съдебните кадровици дава своята оценка за..

обновено на 24.10.19 в 19:31
ВИЖТЕ ОЩЕ
Християн Мицкоски

Мицкоски обвини кабинета "Главчев", че политизира въпроса за коридор № 8

Премиерът на Република Северна Македония Християн Мицкоски отвърна на обявената днес позиция на служебното ни правителство по повод намеренията на неговото правителство да пренасочи средства от изграждането на трансевропейския транспортен коридор №8 към..

публикувано на 29.07.24 в 20:16

ПП-ДБ и "Възраждане" с две предложения за изменение на законопроекта за въвеждане на еврото

Две предложения за изменение на законопроекта за въвеждане на еврото са направени между двете четения на текстовете в Народното събрание. Депутатът от ПП-ДБ Божидар Божанов предлага допълнения за фискалните бонове при електронната търговия след приемането..

публикувано на 29.07.24 в 20:07

Локализиран е пожарът между боляровските села Воден и Малко Шарково

Локализиран е пожарът, който пламна в следобедните часове между боляровските села Воден и Малко Шарково. На място остава един противопожарен автомобил, огнеборци ще следят за повторно възпламеняване в периметъра на пожара. Доброволци,..

публикувано на 29.07.24 в 19:51
Стоп кадър от видео във ФБ профил на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов.

Самолетите, изпратени от Франция, се включиха в гасенето на пожара в планина Славянка

Френските самолети вече гасят пожара на планината Славянка при българо-гръцката граница, съобщи вътрешният министър Калин Стоянов с публикация в социалните мрежи. В гасенето на пожара в граничната с Гърция планина Славянка ще бъдат включени два..

публикувано на 29.07.24 в 19:45

Ремонтират 20 градски улици в Лом

100 000 лева осигурява Община Лом за ремонт на 20 градски улици. Изкърпването трябва да стане през август. Общинската управа в Лом избира фирма до края на юли, която да извърши изкърпването на дупките по 20 улици в града.  За целта са..

публикувано на 29.07.24 в 19:40

Нови пожари в Гърция, евакуират туристи и местни жители

Нови пожари горят в Гърция. Пак евакуират туристи и местни жители. Предупреждават хората да следват плана за евакуация на властите и да не предприемат самостоятелни действия. Два мащабни пожара се запалиха на остров Евия. Въпреки силния вятър 11..

публикувано на 29.07.24 в 19:31
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Нетаняху се закани да отговори сурово на ракетния удар срещу Голанските възвишения

Израелският премиер Бенямин Нетаняху се закани да отговори сурово на ракетния удар срещу Голанските възвишения, при който загинаха 12 деца, и за който Израел обвинява "Хизбула". Ливанската групировка отрича да е свързана с атаката и приписа вината на..

публикувано на 29.07.24 в 19:19