Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Калоян Стайков: Решението на КЗК за сделката за ЧЕЗ е лишено от логика

Калоян Стайков
Снимка: Ани Петрова

„Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) не успя да обясни какъв точно е проблемът което и да е от двете дружества да придобие българските активи на ЧЕЗ. Аргументите бяха повече наизуст, отколкото задълбочен анализ на регулатор, който е призван да пази конкурентната среда“. Това коментира пред БНР Калоян Стайков от Института за пазарна икономика по повод спирането на сделката за българските активи на ЧЕЗ.

Според Стайков и в решението за „Еврохолд“, и в това за „Инерком“ преди това е липсвал ясен анализ дали рискът от бъдещи пречки пред конкуренцията реално може да се материализира и да доведе до нарушаване на конкуренцията.

В предаването „Хоризонт за вас“ Стайков посочи пропуските в решението на КЗК:

„Не се изследва пазарът на предоставяне на застраховки и гаранции в дълбочина и пазарът на предоставяне на обезпечения, продължава да липсва сериозният аргумент по какъв начин конкуренцията може да бъде застрашена при придобиване… Решението на КЗК за сделката за ЧЕЗ е лишено от логика“.

Интервюто с Калоян Стайков можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

КЗК спря сделката за българските активи на ЧЕЗ

Комисията за защита на конкуренцията не разрешава на "Еврохолд" да купи българските активи на ЧЕЗ, става ясно от решение на антимонополната комисия.  С Решение №1169 от 24.10.2019 г. Комисия за защита на конкуренцията (КЗК) забрани концентрацията..

публикувано на 24.10.19 в 17:02
ВИЖТЕ ОЩЕ

26-годишен обра жилище в София, докато собственичката е вътре, арестуваха го

26-годишен мъж бил задържан тази нощ, след като обра жилище в София, докато собственичката е в него. Сигналът е подаден малко преди полунощ. Жената, която живее в апартамента, намиращ се на улица "Вардар", е заварила крадеца в спалнята си..

публикувано на 25.08.24 в 09:17

Двама астронавти, престояващи на МКС над 2 месеца от предвиденото, ще бъдат върнати през февруари

Двамата американски австронавти, които са на Международната космическа станция вече повече от два месеца над предвиденото, ще бъдат върнати на Земята през февруари догодина, съобщиха от НАСА. Това ще стане с ракета на компанията Space X на Илън Мъск...

публикувано на 25.08.24 в 08:40

1030 лева е средната пенсия за стаж и възраст през юли

1030 лева достигна средната пенсия за осигурителен стаж и възраст през месец юли тази година, отчете Националният осигурителен институт. Нарастването е с 13,6 процента спрямо година по рано. Преди осъвременяването на пенсиите от първи юли средният..

публикувано на 25.08.24 в 08:22

След безредиците: Засилено полицейско присъствие на карнавала в "Нотинг Хил"

Засилено полицейско присъствие ще има на тазгодишния карнавал в лондонския квартал "Нотинг Хил". Мерките за сигурност са затегнати след социалните безредици в Обединеното кралство от края на миналия месец Традиционният карнавал в "Нотинг Хил" се..

публикувано на 25.08.24 в 08:10
Израелски танк на границата на Израел с Ивицата Газа

Преди преговорите за мир в Газа: Размяна на удари между Израел и "Хизбула"

Размяната на удари между Израел и Хизбула предшества определян като ключов ден на подновените преговори за мир в Газа, които се провеждат в египетската столица Кайро. В четвъртък и вчера посредниците обсъдиха начините за сближаване на позициите между..

публикувано на 25.08.24 в 07:58

След експлозията край синагога във Франция, при която пострада полицай: Има арестуван заподозрян

Френската полиция арестува заподозрян за опита за палеж на синагога в град Ла Гранд Мот, обяви вътрешният министър Жералд Дерманен. Той информира,  че заподозреният е стрелял по полицаите по време на задържането. Телевизия Би Еф Ем съобщи,..

публикувано на 25.08.24 в 07:52

Нови блокади на пътища заради безводието във великотърновски села

В горещините продължава проблемът с безводието на места в страната. Затова се очакват нови блокади на пътища. Жителите на бедстващите свищовски села на два пъти ще затворят главния път Плевен - Русе при село Горна Студена. Блокадите са от 10:00..

публикувано на 25.08.24 в 07:43