Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светлина Стоянова е новата блестяща Розина на Виенската Щатсопер

Светлина Стоянова в ролята на Розина в Щатсопер - Виена

На 19 октомври младата, талантлива и очарователна българска оперна певица Светлина Стоянова имаше своята поредна забележителна изява на сцената на Виенската Щатсопер. Тя се превъплъти в ролята на Розина от "Севилският бръснар" - една предпочитана от нея мецосопранова партия, с която вече е постигала успехи на летния фестивал в Брегенц през 2018 г. 

Творбата на Джоакино Росини е представена за първи път в Римската опера преди повече от два века - на 20 февруари 1816 г., и продължава да бъде едно от най-популярните заглавия в жанра. Творбата е музикален комедиен шедьовър, създаден от композитора за по-малко от месец, който и до днес присъства неизменно в афишите на оперните театри и е притегателен магнит за публиката. Само три години след създаването на операта  “Севилският бръснар“ , тя има  своята премиера във Виена на 20 септември  1819 г. в Theater an der Wien. Десетилетия по-късно, на 3 април 1876 г., творбата е представена и във вече новопостроената сграда на Ринга - днешната Виенска държавна опера. Оттогава на тази сцена са осъществени шест продукции на “Севилският бръснар“.

Актуалната постановка, която в момента се представя във Виена, е на известния германски режисъор от близкото минало Гюнтер Реннерт. Нейната премиера Самуел Хазелхорн и Светлина Стояновадатира от 1966 г., а спектакълът на 19 октомври бе 431-ви поред в тази класическа, традиционно издържана сценична резлизация. Сред звездните - български имена, гастролирали в легендарната постановка в ролята на  Дон Базилио, са Никола Гюзелев и Николай Гяуров, който е изпълнил 33 пъти тази ефектна, характерна басова партия. В ролята на Розина на виенска сцена се изявяват всички световни мецосопранови гласове – Мерилин Хорн, Агнес Балтса, Джойс ДиДонато, Елина Гаранча, Софи Кох и др. Сред тях своето достойно място намират и две български певици – Петя Петрова с едно участие и Веселина Кацарова, която се превъплащава 24 пъти блестящо в своята коронна роля.

Сега, на сцената на Щатсопер, публиката се наслади на великолепна приемственост в лицето на Светлина Стоянова. Тя изгради впечатляващо вокалния образ на Розина с виртуозна лекота на гласа, красива фразировка  и брилянтни колоратури, съчетани с артистичен чар и силна изразителност на мимиката. Списанието “Der neue Merker“ отбеляза в своя критика: “Няма съмнение – в центъра на спектакъла бе младото мецосопрано Светлина Стоянова в ролята на Розина!". Финалните аплодисменти за българската певица след края на спектакъла бяха категоричен показател за нейния успех. В останалите роли й партнираха Рене Барбера като граф Алмавива, Самуел Хазелхорн като Фигаро и Сорин Колибан в образа на Дон Базилио. На диригентския пулт бе английският маестро Греъм Дженкинс, под чиято палка Светлина Стоянова е пяла в постановката на “Селска чест“ на сцената на Виенската Щатсопер през март 2019 г., а още през 2017 г. и на заключителния галаконцерт като победител на международния конкурс за оперни певци “Neue Stimmen“.

Специално за спектакъла на “Севилският бръснар“ във Виена от Шотландия пристигнаха фенове на младата българска певица, които следят нейното развитие още от студентските й години. Ценен гост на вечерта беше Клеър Шиърър – преподавателка по вокално майсторство на Светлина Стоянова от Кралската консерватория в Глазгоу. След представлението тя с радост и спонтанно сподели своите впечатления: “Повече от горда съм! Безкрайно развълнувана да видя резултата от  напредъка на Светлина за тези 7 години, през които тя е учила при мен, и да присъствам тази вечер във Виенската Щатсопер на нейния дебют тук в ролята на Розина. Това, което тя успя да постигне, е удивително! Не съм имала друга студентка, която така упорито и целенасочено да развива своите качества. Гласът й звучи невероятно красиво! Много съм щастлива за нея и се наслаждавам на изявата й тази вечер.

Чуйте в звуковия файл и емоционалните думи на Светлина Стоянова след нейния пореден, безспорен успех в нова роля на сцената на Щатсопер, казани специално за слушателите на предаването “Алегро Виваче“ по "Хоризонт".

  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Железни момчета

"Железни момчета" и романтиката на българските железници

Цялата история на България може да се разкаже през историята на железниците. Това обясни пред БНР Емил Спахийски, сценарист на филма "Железни момчета". "Има изключителна романтика, свързана с времето на парните локомотиви. Оказва се, че тези машини, създадени от човешката ръка, са изражение на гениалността на инженерната технология...

публикувано на 22.04.24 в 19:34

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В 27-ото издание от 31-я сезон на предаването на програма Хоризонт за музикално-сценични изкуства Каста дива :  20.05-21.00 ч.: Специален гост: младата звезда на Националния музикален театър “Стефан Македонски“ Илона Иванова – единият от гласовете в саундтрака на видеоиграта Baldur's Gate 3, който беше отличен с награда на Британската..

обновено на 22.04.24 в 18:53

Еничарството – болната тема в нашата история

Най-новата книга на великолепната разказвачка Елена Петрова от Пловдив, която живее в Гърция, със заглавие "Храмът на греховете" засяга една жестока тема от нашата история - принудителното еничарство на българи по време на турското робство. Конкретни лица и образи превъплъщават по истински случаи темата за любовта и греховете, но..

публикувано на 22.04.24 в 13:45
Петър Петров, баритон (1919-2005)

Спомен за баритона Петър Петров

През април отбелязваме 105-годишнината на един много обичан баритон през 50-те и 60-те години на отминалия век - Петър Петров.  Предполагам, че всички, които са гледали спектакли на Софийската опера с негово участие, веднага ще си го спомнят - той беше много емоционален певец, веднага привличаше вниманието на публиката със сърцатата си..

публикувано на 19.04.24 в 19:25
Български камерен оркестър - Добрич с диригент Арто Чифчиян

Седмицата на камерната музика в Добрич с почит към диригента Константин Илиев

На 23 април в Добрич започва Седмицата на камерната музика "Константин Илиев".  С изданието тази година се отбелязва 100-годишнината от рождението на диригента Константин Илиев, един от основателите на фестивала, както и на местния камерен оркестър. Концертите са четири и се провеждат всяка вечер до 26 април включително в концертната зала..

публикувано на 19.04.24 в 18:51

Независимите артисти на път: Историята на "Астория"

Песен за заслепеното човечество, което иска да се предреши, но не може. Така, както не успява да се предреши в измислената история за несъществуващата Астория. Зойфер не е особено познат в България. Единствената книга с негови пиеси, публикувана на български, Валерия намира случайно в библиотеката на НАТФИЗ. " Стоеше на едно..

публикувано на 19.04.24 в 14:59
Донка Ангъчева и президентът на Шопеновото общество проф. д-р Теодор Каницер

Шопенова вечер от поредицата "Изкуството продължава да живее"

На 13 април публиката в Стъклената зала на Музикферайн имаше удоволствието да присъства на забележителна, емоционална  галавечер с изкуството на гениалния композитор Фредерик Шопен. Концертът беше организиран от изявената българска пианистка Донка Ангъчева като поредна блестяща инициатива в рамките на създадения от нея в Австрия проект „Изкуството..

публикувано на 19.04.24 в 12:54